用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校的運作-個人睇法
樓主: gabthomas
go

國際學校的運作-個人睇法  

scyauchris 發表於 18-4-1 22:51
回覆 964000 的帖子

唔通公開講學校壞話,同人講都無人信,就算睇返學校網站,輝煌成績背後,更本是小朋友 ...

用網名 ,冇前文後理,又唔開校名要人估,叫人點信 ?
一間有點歷史的私校,雖然未至於個個是狀元,但整體成績見得人。
讀書就當然是學生自己努力成果,越高班越要看學生自己。
唔通日日唔做功課唔溫習,都想科科 100分 ?
管理層背景,是公開資訊,唔信學校網頁,自己去 google 一下就知。
不喜歡本地華人做管理,一早就唔好申請,出面大把 IS 。

回覆樓主

請問可以pm我嗎?
因為我仔仔剛考完

回覆 nintendo 的帖子

網頁上資料其實我只會作參考,但會進一步去同現有家長了解,我心儀的學校通常我會直接問係間學校就讀的小朋友!其實人地唔直接公開名無乜問題,其實現在唔好話高年級小朋友是要自己努力學習,低年級已一早自主學習的!

scyauchris 發表於 18-4-2 16:34
回覆 nintendo 的帖子

網頁上資料其實我只會作參考,但會進一步去同現有家長了解,我心儀的學校通常我會直 ...

不公開名確不是問題,但其他網友點出是否某某國際學校,但也不見得樓主已否認是該校,那同默認沒有分別,對該校管理層、師生及家長也是非常不公平。

nintendo 發表於 18-4-2 13:07
用網名 ,冇前文後理,又唔開校名要人估,叫人點信 ?
一間有點歷史的私校,雖然未至於個個是狀元,但整體 ...

個人意見……
家長選校, 首要配合自己教學理念, 千祈唔好委屈, 覺得自己被騙。 IS 又好LS又好, 咁多學校選擇,何處無芳草!
小朋友反而是被動的, 由父母鎖定目標, 適合的學校點止一間呢!
小朋友如果潛能被發掘,right matching, 無論喺邊間學校讀,都會很出眾, 唔會因為學校管理層 係華人定外國人, 而受影響的.
能遇上有愛心有能力的老師, 加上週遭朋輩品格善良樂助, 比起入讀神級學校, 或許所學所得對個人成長更全面, 對畢生更有幫助呢!

gabthomas 發表於 18-4-1 23:56
我個人預計下一年度係老師大遷徙, 接收大量本地老師,有望打造成 Int'l 中的Local School ...

哩點 係一部分家長個人睇法, 推斷出來並傳開去
學校在parent forum雖然澄清
但這部分家長仍只相信自己嘅睇法和推理才是真相
其實 大家都是有分析能力的成年人
只管忠於 自己的判斷和選擇 無怨無悔

回覆 erida 的帖子

多謝你的意見

gabthomas 發表於 18-4-2 22:11

多謝你的意見,令我想起呢首歌.....是誰令青山也變,

可否分享學校的運作及理念會有什麼改變?

回覆 karenbabe 的帖子

no comment

卑甘多錢讀IS,唔會撿澗本地人或者Asian做管理層的吧?如果加上本地人多過外囯人,甘好像讀LS一樣?這學校都research過,這兩個特點好奇怪係IS學校出現。

gabthomas 發表於 18-4-3 18:52
回覆 karenbabe 的帖子

多位家長問我有關CAIS學校的情況,你們可參考以下資料,你們便會略知一二。

Y3 每天做一個鐘頭功課在IS來說似乎比較多又咁多測考,同local school差不多?

gabthomas 發表於 18-4-2 22:11

多謝你的意見,令我想起呢首歌.....是誰令青山也變,

Rrrrrr

回覆樓主:

CAIS 的小測和測驗都是考返上課內容,
我的孩子沒有特別為測驗準備( 尤其不會準備默書)
中文方面,插班G3第一年讀繁體中, 真係讀唔上。
G4 轉簡體中便應付到了。
如果覺得功課量太多,可以直接向老師反映呀!
我就成日覺得兩個仔 成日話學校冇乜功課, 太hea了

回覆樓主:

有別於一般國際學校,CAIS老師對品格要求是嚴謹的。 如果一班同學杯葛一位同學, 或說一些不合宜的說話,老師是會step in的。

我想問下學生放學後有時間閲讀嗎?一星期看多少本書?學校閲讀風氣強嗎?謝謝。

回覆 mandy_ng207 的帖子

亦視乎一本書有幾頁 Chapter Book, Friction, non-friction,

erida 發表於 18-4-3 22:56
有別於一般國際學校,CAIS老師對品格要求是嚴謹的。 如果一班同學杯葛一位同學, 或說一些不合宜的說話,老 ...

好奇一問, 你如何知道其他一般國際學校對品格要求不嚴謹?

erida 發表於 18-4-3 22:50
CAIS 的小測和測驗都是考返上課內容,
我的孩子沒有特別為測驗準備( 尤其不會準備默書)
中文方面,插班G3第 ...

兩個仔話學校無功課就代表太hea,就呢點已經可以知道CAIS parents mix應以香港人為主。「學校無功課好hea」係港媽嘅口頭襌⋯⋯

mamaishere 發表於 18-4-4 08:18
兩個仔話學校無功課就代表太hea,就呢點已經可以知道CAIS parents mix應以香港人為主。「學校無功課好hea ...

事實上,上得Education Kingdom的家長絶大部分也是香港人,以此去推斷該校的本地生比例,又是否合理呢?

我不了解樓主情況,也不是這學校嘅用家。客觀地睇,小學三年級是大部分國際學校和本地學校嘅分野。

有部分小學會用本地資源加國際學校課程來作賣點,而對比較保守嘅家長,呢類學校可以令你覺得讀國際學校但小朋友唔會咁鬼仔。但事實上,針無兩頭利。本人在另一IS vs CKY也指出,小三開始就會受地心吸力所影響。

假如一間學校唔打算用長遠嘅目標來教學生,而中間有過多評審,為左學校升中時好睇些,在小學三年級開始就必須要加緊操練。

所以好多家長第一二年會超happy,但三年級就會180度轉晒。