用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校的運作-個人睇法
樓主: gabthomas
go

國際學校的運作-個人睇法  

964000 發表於 18-3-27 12:14
X = 慧

咁係CxxS,唔係CxS。

Jane1983 發表於 18-3-27 12:43

CXS作育英才咁多年,無可能有樓主的問題喇。

Radiomama 發表於 18-3-27 10:43
隨著網友提出的疑問,上school website management 一欄細閱,好似明白其意思。不過其他國際學校又如何? ...

Which school? So confused....

回覆樓主

其實IS/PIS不同津校,政府是沒有直接監督,而家又一窩蜂地開,然後收到貴一貴,睇中家長怕了本地課程(好多都係本地臨時想轉IS,以致冇乜選擇),唔怕冇人讀,但質素真係唔知點,大家唔好見「國際」就盲目鐘個頭埋去,自己分析下先,否則洗左錢又得不到想要的東西。
(我指普遍情況,樓主講的大家仍不清楚,不便評論)。

Jane1983 發表於 18-3-27 12:43

看舊post, 樓主是CxxS用家,應該有「苦衷」

shadeslayer 發表於 18-3-27 12:54
無CXS作育英才咁多年,無可能有樓主的問題喇。

即係點? 唔明?

Jmachi 發表於 18-3-27 13:02
Which school? So confused....

我上CAIS school website詳閲了management 的資料

Jane1983 發表於 18-3-27 13:10
即係點? 唔明?

sorry 第一個「無」字係多出來的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

而家讀IS的小朋友,好多其實可以讀local school,并唔係走投無路讀IS。咁家長願意比10+萬一年學費,一讀12+年,去追求更好教育質素。理論上,係唸過度過先揀定一間。

如果樓主知道乜嘢資料,咪分享吓,forum係咁用ga啦。

shadeslayer 發表於 18-3-27 13:14
sorry 第一個「無」字係多出來的。

明解!

Jane1983 發表於 18-3-27 13:15
而家讀IS的小朋友,好多其實可以讀local school,并唔係走投無路讀IS。咁家長願意比10+萬一年學費,一讀12 ...

我仲有不少朋友以為我女兒走投無路,可憐我咁。。。-
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-3-27 13:37
大把人冇見識,根本冇需理會

我D親友認為孩子唔洗讀就可入大學,中文讀鬼佬水平,我都費事解釋咁多,明就明,唔明講極郗唔会明

望吓身邊朋友,負担得起的,除了果三幾間本地名校外,全部係揀讀國際。當然覺得好d,你估真係錢多無碇使咩。

樓主可会分享你觀察到的事項讓其他家長参考一下?我自己都見過錯配例子,苦了孩子

可否簡單問一句,你是老師嗎?

管理層你想講是董事會,還是校長級?大部分學校董事會都是沒有教學經驗,例如東華三院,博愛醫院概董事大多是商人。但公平講句,即使有經驗,俾你撞到好似「德興」那個肥校長,漢基都好快誠信破產。我自己做人會分事件是普遍性,還是特殊性。

感覺樓主有難言之隱,但如果是不道德或犯法,公開佢係正確做法。但如果只係內部問題,價值觀或管理層問題,家長可以寫信俾董事局,反映家長睇法,用機制去解決佢。一間學校係要由管理層,老師,學生,家長等等共同努力。

如果你不是老師,只是家長,說出來又有何問題? 如果你們是站在道理那一面,真的不怕公開。但如果講一半又講一半,對這一間學校就是中傷,是不公平的。
我也希望大家用一個比較平常心,也不要說什麼「坐艇」。真的是有問題,家長都是受害者,對大家並無得益。

謝謝。

Jane1983 發表於 18-3-27 14:32
望吓身邊朋友,負担得起的,除了果三幾間本地名校外,全部係揀讀國際。當然覺得好d,你估真係錢多無碇使咩 ...

所以我行我素,同親戚朋友好少談教育。

Jane1983    發表於 18-3-27 17:01

Sorry, It should be CAXS

I merely know many teachers will resign. It may have problems in school management, any insider enlighten us.

回覆 EconFather 的帖子

no comment