用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校的運作-個人睇法
樓主: gabthomas
go

國際學校的運作-個人睇法   [複製鏈接]

964000 發表於 18-6-25 11:31
不明白咁大個校舍為何會「沒有戶外活動空間」?是暫時的吧?

係,現時無户外操場,原有規劃既小型排球場因空氣質素不安格不能使用,小息無室外空間活動。
二期工程正在投標楷段,未知可否下年完工,但即使二期完成,亦不清楚能否提供户外活動空間。

回覆 yyctma 的帖子

我真的不敢認同你的看法⋯⋯小朋友,尤其初小學生,跟老師的關係大都是親密的。老師離開,真的不會造成影響?
校方有沒有顧及現正就讀的小朋友及家長的感受?
其實學校不愁沒有人報,它的定位已十分淸楚。如果跟舊的定位不一樣,為何不早點跟現在的家長說?家長了解情況,才可以為自己的仔女作出合適的選擇。
純粹個人感覺,不喜勿插

mandy_ng207 發表於 18-6-25 12:52

我真的不敢認同你的看法⋯⋯小朋友,尤其初小學生,跟老師的關係大都是親密的。老師離 ...
可能每個小朋友不同吧。我兩個小朋友之前學校年年都有任教過佢地老師走,我真係見唔到對佢地有咩影響。我個女幼稚園時,一年換3個班主任,我個女都係日日開開心心咁番學。都係果句,可能每個小朋友唔同啦。

mandy_ng207 發表於 18-6-25 12:52

我真的不敢認同你的看法⋯⋯小朋友,尤其初小學生,跟老師的關係大都是親密的。老師離 ...
反而我想了解一下,搬左新校之後,學校新同舊定位有咩唔同?因我小朋友是新生,沒有得比較。

的確 每個小朋友都不同,家長都對學校都不同.........

yyctma 發表於 18-6-25 13:50
可能每個小朋友不同吧。我兩個小朋友之前學校年年都有任教過佢地老師走,我真係見唔到對佢地有咩影響。我個 ...

轉老師对中學高年班影響較大,但一年3O個老師走屬偏多

可能每個小朋友不同吧。我兩個小朋友之前學校年年都有任教過佢地老師走,我真係見唔到對佢地有咩影響。我個 ...

個個小朋友不同,

回覆樓主:

其實睇報導相信家長已同學校管理層多次投訴不果 先走去宣道總會
30位教職員離開 不可能講管理層冇問題
暫時估計係管理層透明度不足
學費不平 家長有期望有要求 係正常 其實現家長目的都係要學校改善 正視問題

......

你啱,事實上每年升班換班主任,舊有既老師不會再任教自己既小朋友。
而老師們亦非常專業,即使工作上有任何不愉快,會用自己方法去解決工作上困難,在孩子面前亦會全心全力去教導,學生們不會感受到校內氣氛轉變,一樣愉快上學,呢班絕對係令人敬重既老師。
只係作為家長,感激老師對孩子既愛護,亦希望可以保護一直為我哋付出既老師。

Monstereasy 發表於 18-6-25 15:04
你啱,事實上每年升班換班主任,舊有既老師不會再任教自己既小朋友。
而老師們亦非常專業,即使工作上有任 ...
明白。

可唔可以透露下班老師係學校唔同佢地續約,定學校有D制度/福利改變左而另班老師唔想再續約?

poonseelai 發表於 18-6-25 14:05
轉老師对中學高年班影響較大,但一年3O個老師走屬偏多
佢地話30個走嘅係老師及助理。知唔知老師係佔幾多個?因為每間學校教學助理流動大係好正常,因為做助理最終目標都係想做老師,教學助理呢個位通常都只係踏腳石。

yyctma 發表於 18-6-25 17:58
明白。

可唔可以透露下班老師係學校唔同佢地續約,定學校有D制度/福利改變左而另班老師唔想再續約?

不如你聯絡Class Rep. 始終網絡平台唔太合適去討論。

Monstereasy 發表於 18-6-25 18:05
不如你聯絡Class Rep. 始終網絡平台唔太合適去討論。
OK

yyctma 發表於 18-6-25 18:04
佢地話30個走嘅係老師及助理。知唔知老師係佔幾多個?因為每間學校教學助理流動大係好正常,因為做助理最終 ...

我不是貴校家長,我孩子學校中學science subjects 有助理,小學和中學其他科印象中無,每年走的老師的十個上下,大部分外籍,有一年超過十五個我都email校長問發生什麼事,之後佢仲约我見面傾下

問PTA , 最清楚。

EconFather 發表於 18-4-4 11:52
在下唔係想挑機,不過我想講,重學術和家課多是兩個概念,兩者沒有必然關係。而某一些學校家課多並把這說成 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

poonseelai 發表於 18-6-25 09:33
消防系統是大事,教署出牌照是考慮因素之一,有事可以好大件事。其實家長提出問題好基本,唔明咁耐咁都處 ...

非常應同 消防系統是非常重要,學校應該不要未準備好就收生。

健次郎朋友 發表於 18-6-25 22:05
非常應同 消防系統是非常重要,學校應該不要未準備好就收生。

其實作為外人,不理解事實真相,不應作太多評論
是學校係整好消防就收生?還是消防做好後失靈?還是學校發現問題已即時應對,但未如一些極品家長的要求?

總之,消防問題現在是解決了....再講都無咩意思

yyctma 發表於 18-6-25 18:04
佢地話30個走嘅係老師及助理。知唔知老師係佔幾多個?因為每間學校教學助理流動大係好正常,因為做助理最終 ...

有時轉老師未嘗唔係好事,學校搬校舍,轉管理層,管理層要求不同,同教職員有不用要求。
以前屋村學校,外籍老師有選擇也去好的地區教,宜家學校大左,設備好左,地區又好,好多優質老師都會想去做

管理層對新學校有抱負,有要求又有何錯?

轉老師有不是年年轉.....

轉可能最終是對學生好的呢
‹ 上一主題|下一主題