用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校的運作-個人睇法
樓主: gabthomas
go

國際學校的運作-個人睇法   [複製鏈接]

cmir 發表於 18-4-6 15:42
回覆 shadeslayer 的帖子

我覺得好似擠牙膏講D唔講D, 跟住越講越遠

其實現在任何一間IS  一位難求, 樓主必然起碼一兩年前已替小朋友申請其他 IS,  先可以今年九月成功轉去另一間IS。。。
而CAIS 舊年八月搬新校後仍在磨合期, 根本要给予時間去觀察及配合。
至於學校老師質素及學校方針及收生來源等, 再觀望吧, 我們的小朋友確實現今在CAIS 上學很開心, 學習亦到很好的程度, 老師亦有愛心及經驗, 小朋友相對纯品又樸實, 這亦是我們作為家長喜歡學校的原因。
如果學校將來真的有我們家長接受不到的改變時, 作為家長我們必會為小朋友尋找其他出路。
至於如樓主般, 一兩年前未搬校時已“高瞻遠足”, 擔心轉新校後可能出現很多問題, 而已為小朋友另報學校的話...而又籍近兩個月出現的磨合問題及學校長遠方針在此forum "扇風點火”...似乎有些那過

cmir 發表於 18-4-6 15:42
回覆 shadeslayer 的帖子

我覺得好似擠牙膏講D唔講D, 跟住越講越遠

Agree. 樓主講d唔講d, 大家都係估估下,從而作出評論,未必能完全反映實際情況。不如請CAIS家長發表下,等想入該校的家長參考。

Yeahp 發表於 18-4-6 16:29
其實現在任何一間IS  一位難求, 樓主必然起碼一兩年前已替小朋友申請其他 IS,  先可以今年九月成功轉去另 ...

2間變1間,必有磨合期。但入左伙咁耐都冇wifi,就有點兒那過了。

skmibb 發表於 18-4-6 16:43
2間變1間,必有磨合期。但入左伙咁耐都冇wifi,就有點兒那過了。

哈哈, 搬新校最大嘅問題講來講去最多noise其實竟然都係wifi 未work..
但學生仍然咁開心, 老師仍可用wifi 蛋頂住。。。

Yeahp 發表於 18-4-6 16:57
哈哈, 搬新校最大嘅問題講來講去最多noise其實竟然都係wifi 未work..
但學生仍然咁開心, 老師仍可用wifi  ...

上課冇問題號,照舊咁上堂。
但唔明,明明已有廚房設備,但仍然要食飯盒。

Yeahp 發表於 18-4-6 16:57
但學生仍然咁開心, 老師仍可用wifi  ...

我唔知人地關注嘅管理層有何問題,老師同管理層之間嘅問題。

skmibb 發表於 18-4-6 18:39
我唔知人地關注嘅管理層有何問題,老師同管理層之間嘅問題。

學校教學方針有否改變到現有家長學生接受唔到? 未見到喎
老師同管理層有什麼問題?員工同老闆/管理層有唔同意見好普遍, 只要溝通足夠解決便是.

Yeahp 發表於 18-4-6 18:53
老師同管理層有什麼問題?員工同老闆/管理層有唔 ...

所以一切如常,學照返,書照讀,驗照測。

回覆樓主:

Tttt

Yeahp 發表於 18-4-6 18:53
老師同管理層有什麼問題?員工同老闆/管理層有唔 ...

贊成。我小朋友也一樣讀得開心。
內容並沒有反映真實狀況。

其實只是一般學校皆有的問題。學校提供IB, 好似係政府批地既要求。

funfun0209 發表於 18-4-7 00:00
其實只是一般學校皆有的問題。學校提供IB, 好似係政府批地既要求。

你自己估計定學校講?教署批地不会指定要提供什麼課程

回覆 poonseelai 的帖子

School visit時 admissions manager講的。話政府要求佢地在AP以外提供多一種課程。𣎴過冇規定一定要IB. 我印象中佢係咁講。

funfun0209 發表於 18-4-7 00:00

" 其實只是一般學校皆有的問題。"

不同意。

況且,"一般學校" 有幾多同時有咁多問題?

回覆 海賊王粉絲 的帖子

如果最基本的教學理念沒有改變的話,其他的問題根本不是什麼大問題。如果你試過擴校、擴堂、或者搬屋、搬寫字樓,都會經歷過混亂的情況。就算搬定了,學校仍會有變,管理、行政、人事、設施、課程也會不斷在變。

家長信任學校,而孩子的學習沒有受影響的話,自然會給予時間改善這些所謂問題。不信任的話,學校保證甚麼也沒用。

我原意純粹想大家在選擇國際學校時,亦要考慮多方面的情況,而不是揭學校的瘡疤。

gabthomas 發表於 18-4-7 22:48
我原意純粹想大家在選擇國際學校時,亦要考慮管理層的情況,而不是揭學校的瘡疤。請原諒我有限度的分享。
...

冇錯,睇嚟個post越來越變咗個花生post了。

每間學校都會有佢自身嘅問題,尤其搬新campus時還沒有Head of School 應該會有唔少teething issues, 既然學校已經向家長交待,應該給予其合理時間去處理,處理效果如果不理想,家長一定會再給予其壓力。

相信樓主只想宣洩一下,其實如果以為校方會在EK睇到post 作為壓力未必有太大實際作用(參考過往LS幾個對校政有爭議的post), 相反在論壇估來估去gossip咁對學校只會做成更多不公平。

babyjip 發表於 18-4-7 23:50

唔知算唔算離題:冇Head of School, 但有Principal,其實兩者有何分別?

skmibb 發表於 18-4-6 16:43

我係科技文盲,請教各位,想知道在新建築物內裝wifi係咪好複雜的? 我嘅疑惑係,呢D應該係一早計劃咗,為何一拖再拖都未搞掂?

lmhcoffee 發表於 18-4-8 11:22
我係科技文盲,請教各位,想知道在新建築物內裝wifi係咪好複雜的? 我嘅疑惑係,呢D應該係一早計劃咗,為何 ...

其實應該起嗰時已預留位置同鋪線,應該無難度。
‹ 上一主題|下一主題