用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考完呈三,有offer 大考大家會唔會hea 考? ...
go

考完呈三,有offer 大考大家會唔會hea 考?

如題,想問如果hea 溫無呈分試咁落力,成績表見紅會點

因為呈分一,二,三已經溫到反肚,想大考唔咁落力,但如果成績表見紅。

對將來有無咩影響?

已經有直資offer 唔會再考其他學校。

温,但hae温都唔会見红咁誇卦?

回覆樓主:

已註冊直資又不叩門的話,基本沒有機會要出示成績表了。

如果畢業試不落成績表,那就會hea考

回覆樓主:

家長hea ,小朋友唔hea 。
要教小朋友認真考,温晒覺得識就OK 。
如用谷方法及不可失分心態去考,係識晒都要反覆去温及做練習,心態好不同!

GIPW 發表於 18-3-24 14:00
如果畢業試不落成績表,那就會hea考

唔明,成績表有成績顯示。
但畢業證書應該唔會顯示到。

Jasmine-4711 發表於 18-3-24 13:30
温,但hae温都唔会見红咁誇卦?

有機會,因為間學校本身啲嘢好深,唔努力有機會見紅。

我小朋友以前小學的野好深,呈分卷勁多課外題和陷阱, 讀到倒轉識背都吾少人成績表見紅呀! 整體科目出題都深呀! Hea讀只有全紅收場!!!

回覆樓主:

有offer,佢要求自己溫,唔要我幫手,出黎成績比平時低幾分,無跌grade,整體要家長會先知。

asd456 發表於 18-3-24 14:10
唔明,成績表有成績顯示。
但畢業證書應該唔會顯示到。

家長日,問一問老師。 不過也有家長說得對應該是讓學生自己去讀, 而家長Hae

asd456 發表於 18-3-24 12:55
如題,想問如果hea 溫無呈分試咁落力,成績表見紅會點

因為呈分一,二,三已經溫到反肚,想大考唔 ...

問清楚學校好啲,大多學校會將6月尾考作作畢業試,主科見紅取修業証書!

回覆樓主:

原來我誤會左,你意思學期尾個畢業試對嗎?咁就要睇你地學校會唔會對"畢業證書"有影響。我聽朋友話,佢同個女報小學,要搵返老公張畢業證書證明係舊生,原來佢老公當年畢業試唔合格,佢果張叫"修業證書"(可能寫錯字),代表佢係有完成六年課程。

年年都问直資收左会唔会hea考畢業試、PreS1.有無影響、洗唔洗叩门係-回事,但態度正唔正確又係另—回事。

Yanamami 發表於 18-3-24 18:31
年年都问直資收左会唔会hea考畢業試、PreS1.

少浦呢邊,原來年經post

https://www.edu-kingdom.com/foru ... =3430576&highlight=畢業試

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3266491&highlight=畢業試

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2814902&highlight=畢業試

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2577279&highlight=畢業試

jk923 發表於 18-3-24 18:34
少浦呢邊,原來年經post
係呀~~年年都问畢業試重唔重要呀~PreS1係咪一定要考呀(因為想去旅行~)……

Yanamami 發表於 18-3-24 18:54
係呀~~年年都问畢業試重唔重要呀~PreS1係咪一定要考呀(因為想去旅行~)……

阿女叫我呈三放手,自己溫,我覺得接受。但一早就同佢講,一定要盡力考好pre s1,因為要多得師兄師姐考得好,先令到學校有更多好offer,一定要回饋學校!

Yanamami    發表於 18-3-24 19:01

回覆樓主

樓主可以同小朋友講,上到中學唔可以再要父母同佢溫書,所以畢業試pre S1比佢開始試下靠自己,叫佢盡力,父母精神上支持佢!再買啲好野食比佢當鼓勵
不過我都好同意一點就係點可以教子女求學只為求分數!無著數既野就唔好做!咁樣呢個世界會變成咩樣!

回覆樓主

呈3有offer,我同佢講叫佢自己溫,我唔會同佢溫,但佢唔可以太hea,因為以後上到中學都係佢自己黎,結果全部90+-2分,我都幾滿意。以前未試過禁平均,平時總有一科失手同上落好大,係心理壓力,輕鬆左就全部穩定返。總結,家長谷未必一定高分過小朋友自己溫。