用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城邊沿人請教
go

九龍城邊沿人請教

醒目開學勳章

呈2好邊沿,亞仔呈3真係好努力。但個個都發力,唔知結果會點。

呈3仲考梗,又唔知幾時有呈3成績及最終banding
直資註左1間,想去取回,但要盡快決定,打聽到學校會4月左右交去教署。
另2間直資,waiting中。

自行今天1間2ndin,區外學校,見呢處分析應是最多1尾學校,我去學校睇過公怖過往成績,不太差,但跟1頭有距離。

自行學校2,4月初先有公怖。

問題,好煩,究竟係咪真的要取回張學生資料表轉回大抽獎? 時間無咩,要取回的話,黎梗呢星期要行動了。

謝謝意見

elbar    發表於 18-3-24 11:29

之前見邊緣人大抽獎乙一揀丘佐榮,收了

醒目開學勳章

christy2011 發表於 18-3-24 07:56
之前見邊緣人大抽獎乙一揀丘佐榮,收了

我自行其中1間就係呢間。

而家好忐忑,唔知點做決定取唔取點張資料表好

giveupaguy 發表於 18-3-24 08:05
我自行其中1間就係呢間。

而家好忐忑,唔知點做決定取唔取點張資料表好

阿女呈三英文失手,我都驚跌去邊緣人,平時英文最有信心的,今次竟然跌去八字,

醒目開學勳章

瑩希媽媽 發表於 18-3-24 08:34
阿女呈三英文失手,我都驚跌去邊緣人,平時英文最有信心的,今次竟然跌去八字,
...

學校幾時公怖呈3最終banding ?會唔會今次考深左呀?

giveupaguy 發表於 18-3-24 08:50
學校幾時公怖呈3最終banding ?會唔會今次考深左呀?

英文應該就深D,其他科淺左,好多人九字頭,所以好驚,阿女一直以來英文成績都前三,今次佢講三次呈分今次容易D,但竟然考得最低分

回覆樓主:

邊間直資?冇多啲資料好難比較。

瑩希媽媽 發表於 18-3-24 08:34
...
其他同學仔情況如何?大家都跌去8字就沒什麽影響。而且英文作文占4成,作文掂,就吾使驚。

Ahbee02 發表於 18-3-24 10:25
其他同學仔情況如何?大家都跌去8字就沒什麽影響。而且英文作文占4成,作文掂,就吾使驚。 ...

已經系總分,我地英作占12分咋,老師扣左0.5,説話聆听扣左1.5,所以今次份卷錯得多,她好失策,太自信

醒目開學勳章

瑩希媽媽 發表於 18-3-24 08:52
英文應該就深D,其他科淺左,好多人九字頭,所以好驚,阿女一直以來英文成績都前三,今次佢講三次呈分今次 ...

只要其他2科主科保持到,都仲有機會的。

醒目開學勳章

e2m 發表於 18-3-24 09:34
邊間直資?冇多啲資料好難比較。

Tko的。岩岩考完自行面見,主任放水說取錄機會好大,唔知信唔信好。

giveupaguy 發表於 18-3-24 10:52
Tko的。岩岩考完自行面見,主任放水說取錄機會好大,唔知信唔信好。

如果考到既係GT或羅氏,又唔介意俾學費,建議無謂搏
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 giveupaguy 的帖子
好似丘中好d

瑩希媽媽 發表於 18-3-24 10:32
已經系總分,我地英作占12分咋,老師扣左0.5,説話聆听扣左1.5,所以今次份卷錯得多,她好失策,太自信
...

噢,我誤會了,以為你地中英作文都一樣占4成比重。因我校中英作文占比重係一樣占3成的。

回覆樓主:

丘中要見兩次?
如果係咁,機會又可能真係大。

giveupaguy 發表於 18-3-24 07:38
呈2好邊沿,亞仔呈3真係好努力。但個個都發力,唔知結果會點。

呈3仲考梗,又唔知幾時有呈3成績及最終band ...

你想大抽獎是想抽B1頭學校嗎?

你自1自2既學校都係B1C學校,跟你現在直資差不多。那你想大抽獎的原因,只會是有機會入B1抽更好學校。

你猶豫,因為你未知呈三總排名。那我建議你等多陣拿到排名先。如果依然邊緣,當然無謂搏。你直資和自1自2差不多。只係錢既問題。

醒目開學勳章

e2m 發表於 18-3-24 12:25
丘中要見兩次?
如果係咁,機會又可能真係大。

今天不是丘中。丘中4月初先知。

醒目開學勳章

nicolemummy 發表於 18-3-24 12:25
你想大抽獎是想抽B1頭學校嗎?

你自1自2既學校都係B1C學校,跟你現在直資差不多。那你想大抽獎的原因,只 ...

正正內心考慮的,我唔想博1頭,只是取錄左的直資有點遠。
岩岩見完自行第2次面見,好似幾好,主任有讚佢,又說英小升英中好合理,到時只是需要在中文方面加番點補底。。。。
令到我地有刻再抱有希望及幻想甘
冷靜下來,要睇呈3成績,但怕到時直資果間已遞資料表而被取消抽獎資格

又再回想剛才主任再提多句甲1可填佢地學校,有點消化唔到件事,好亂。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-3-24 11:05
如果考到既係GT或羅氏,又唔介意俾學費,建議無謂搏

唔係呢2間