用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 面對呈一, 應該點做??!
go

面對呈一, 應該點做??!

已經小五啦, 一向自信心低考試超緊張, 成績中游/下, 呢幾個月搵到比較夾嘅老師諗住幫吓佢, 老師上堂後都話佢一啲都唔差呀, 唔應該係中下成績 (其實小一至四, 不下有10個老師都係咁講), 而且佢都算肯溫書, 點知今次測驗嘅成績仲衰過平時, 大家都幾失望, 而且佢仲話好驚老師唔鍾意佢, 嚟緊六月呈一, 我都唔知點攪好? 好迷茫呀........

其實都唔明點解次次都溫哂, 而佢考完都覺得識做喎, 但到頭來派成績係差喎, 究竟係溫習過程出錯, 定係佢考試時有問題呢??

回覆樓主

會唔會係佢個人太緊張,一到測考就好大壓力,影響咗佢發揮?
你平時有無多啲鼓勵佢,同埋唔好俾佢壓力,叫佢放鬆心情,話佢知爸媽知佢有努力過,考得唔好都唔會怪責佢?
既然你都話佢缺乏自信,咁係咪要多啲讚下佢做得好既地方,多啲認同佢既付出,唔好將成績優劣常掛嘴邊?!

哈利媽 發表於 18-3-23 17:00
已經小五啦, 一向自信心低考試超緊張, 成績中游/下, 呢幾個月搵到比較夾嘅老師諗住幫吓佢, 老師上堂後都話 ...

另外,佢有努力溫習,但考完出來成績卻差。有無研究過佢係錯啲乜?係明明識既但佢到考試就唔記得?如果係,咁可能佢一緊張就忘記晒。

又或者題目轉咗少少佢個腦袋就唔識跟住轉?如果係就要多啲引導下佢,讓佢明白雖然變咗,但其實都係同樣既嘢。

會唔會佢做得慢搞到唔夠時間,或者喺某一個問題度擺太多時間而搞到唔夠時間,之後就唯有亂做?

最後想提既,如果都唔係上述問題,咁就可能係佢啲同學太勁。

rulerL 發表於 18-3-23 18:32
另外,佢有努力溫習,但考完出來成績卻差。有無研究過佢係錯啲乜?係明明識既但佢到考試就唔記得?如果係 ...

應該係一考試就緊張同埋個腦轉數唔快,另外同學勁都係事實,你好勁呀…解釋到原因,但有咩方法解決呢?謝謝

哈利媽 發表於 18-3-23 17:00
已經小五啦, 一向自信心低考試超緊張, 成績中游/下, 呢幾個月搵到比較夾嘅老師諗住幫吓佢, 老師上堂後都話 ...

如果真係確定溫晒書,我仔考試前一晚去做運動,第2日個人會特別醒神,反而考得仲好,特別係數學。

mansum92 發表於 18-3-23 19:50
如果真係確定溫晒書,我仔考試前一晚去做運動,第2日個人會特別醒神,反而考得仲好,特別係數學。
...

我都諗緊嚟緊要轉吓溫習形式,佢就係幣在要叫好多次先做,所以每次測考都好遲先溫哂,應該都有影響

哈利媽 發表於 18-3-23 21:25

我都諗緊嚟緊要轉吓溫習形式,佢就係幣在要叫好多次先做,所 ...

我諗要從心理出發,令小朋友專心和努力些。

至於溫習形式,去到五年級,我諗其實都係做練習,只是對住本書溫習,其實唔知識唔識。

回覆樓主:

中文卷嘅失分9成係閱讀理解呀…我知要長期改善一定係多閱讀,但有冇啲比較快見效嘅方法呢?

回覆樓主:

首先, 家長吾好太緊張, 放鬆些, 小朋友才冇甘大壓力, 考試才發揮得好。
平日都要温書, 吾好臨到考試前才温習。

醒目開學勳章

樓主:見你提及你小朋友問題有數年,其實平日你小朋友在家或學校做功課都是自己做,不用其他人幫也是全部識做的嗎?

哈利媽 發表於 18-3-23 23:21
中文卷嘅失分9成係閱讀理解呀…我知要長期改善一定係多閱讀,但有冇啲比較快見效嘅方法呢?
...

做下練習, 閱讀都有幫助, 但未必找到文章重要, 做練習時, 試畫底重點, 幫助理解文章。

CALVEN 發表於 18-3-24 08:34
樓主:見你提及你小朋友問題有數年,其實平日你小朋友在家或學校做功課都是自己做,不用其他人幫也是全部識 ...

佢自己做,但不是全對,有唔識會教返,冇心機做又錯多啲咁囉

醒目開學勳章

哈利媽 發表於 18-3-24 08:42
即是基本知識未掌握好,所以測考表現都有影響。

哈利媽 發表於 18-3-24 08:42

如果係咁,希望你唔好介意,考試都係反映番一貫的水準。

去到考試,其他學生高度集中、專心去做試卷,但你小朋友在不利因素影響下,自然成績不理想。

tkinwong 發表於 18-3-24 09:08
如果係咁,希望你唔好介意,考試都係反映番一貫的水準。

去到考試,其他學生高度集中、專心去做試卷,但 ...

我都明白嘅,就係想搵改善方法盡快幫幫佢,希望呈一時有改善。其實每次派卷後,老師都話佢平日嘅表現唔係應該有測考嘅分數,亦覺得佢係有溫書嘅,但係每次佢嘅緊張真係幾影響個結果

哈利媽 發表於 18-3-24 09:14
我都明白嘅,就係想搵改善方法盡快幫幫佢,希望呈一時有改善。其實每次派卷後,老師都話佢平日嘅表現唔係 ...

老師指的平日表現是甚麼?如果是功課,那是不作準的,父母/補習老師可出力。除非是一些課堂突擊小測,才試出真功夫。

哈利媽 發表於 18-3-23 23:21
...

買坊間的閱讀理解練習做,要有講解答題技巧那種。

回覆樓主

成績差仲係咪課程深左?其他同學分數上係咪都退左呢?

回覆樓主:

會否不懂作答技巧? 不懂技巧,考試分數就算合格都唔會高分。

py84ko 發表於 18-3-25 01:48
會否不懂作答技巧? 不懂技巧,考試分數就算合格都唔會高分。

我就係覺得佢唔識技巧,尤其閱讀理解