用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 面對呈一, 應該點做??!
樓主: 哈利媽
go

面對呈一, 應該點做??!

哈利媽 發表於 18-3-25 08:26
我就係覺得佢唔識技巧,尤其閱讀理解

所以你要教懂佢答題技巧,如你不懂,就最好請補習老師教答題技巧。

回覆樓主:

我人仔學校閱讀理解補充練習做呢本,你睇下啱唔啱用。

http://www.popularlearning.com.hk/demo/Chi-Comprehension.html

greentea000 發表於 18-3-26 06:40
我人仔學校閱讀理解補充練習做呢本,你睇下啱唔啱用。

http://www.popularlearning.com.hk/demo/Chi-Compr ...

謝謝

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 18-3-26 10:14
過去幾年,樓主都出過好多呢類帖,問題亦無改善過。其實樓主有無諗過,與其現在想辦法谷成績,不如接受個仔 ...

我其實已打算搵B2學校咋,不過唔想佢自信心不斷被打擊,而且老師都覺得佢可以,不斷鼓勵佢,冇理由做家長嘅唔搵方法幫佢囉8

現實我真係冇咩谷佢 (只係拖拉時間浪費咗好多), 另外我覺得父母係有責任要督促小朋友要努力溫習, 要盡自己能力做好囉, 如果叫我唔理佢,我又過唔到自己喎. 況且佢都肯溫, 只係方法上未搵到適合佢囉....

醒目開學勳章

哈利媽 發表於 18-3-26 10:42
我其實已打算搵B2學校咋,不過唔想佢自信心不斷被打擊,而且老師都覺得佢可以,不斷鼓勵佢,冇理由做家長 ...
既然老師咁了解你仔,你問下老師有咩方法可以幫你仔測考取得好成績!另你仔何處表現出自信心受打擊?

回覆 CALVEN 的帖子

老師咪話睇卷都認同佢係有努力溫習同埋應該可以高分啲囉, 佢主要係緊張同大意, 但小朋友成日話自己冇嘢叻, 同學又笑佢成績差, 明明溫好咗, 一到考試前一日就話好緊張.....

好似中文咁一向覺得佢OK, 平時都8X, 今次又跌到7X, 主要閱讀理解已經冇咗1X分, 望吓佢份卷其實佢係有圈重點, 同埋都有8成中嘅, 不過唔知點解答題時就答錯或只答邊皮嘅字.

哈利媽 發表於 18-3-26 11:19
好似中文咁一向覺得佢OK, 平時都8X, 今次又跌到7X, 主要閱讀理解已經冇咗1X分, 望吓佢份卷其實佢係有圈重點 ...
你既情況, 不是應該找補習老師嗎?
提醒一下佢答題技巧.