用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 16歲以下單獨坐BA(英國航空)既同學及家長請注意 ...
樓主: 亮燈
go

16歲以下單獨坐BA(英國航空)既同學及家長請注意

clly 發表於 18-4-7 05:15
謝謝亮兄

唔使客氣

Wajoyce 發表於 18-4-3 09:36
16歲以下可向購買的航空公司請退税,大約75鎊,亞女只退過 ...
退税? 請問是哪類稅項?

Wajoyce 發表於 18-4-3 09:36
16歲以下可向購買的航空公司請退税,大約75鎊,亞女只退過 ...

APD 英國航空旅客稅 (APD) 是航班附加費,是英國政府對離境客人收取,不關航空公司事,
從 2016 年 3 月 1 日起,12 到 15 歲的旅客若乘坐經濟客艙,則毋須繳付 APD(12 歲以下的兒童已獲豁免,毋須繳付 APD)。

Cko 發表於 18-4-7 11:06
退税? 請問是哪類稅項?

APD 英國航空旅客稅 (APD)

katrinafu 發表於 18-4-7 12:26
APD 英國航空旅客稅 (APD)
而家仲有收多要退稅嗎?

cow 發表於 18-4-7 12:34
而家仲有收多要退稅嗎?

我去年在CX網買 在未付款前打上Hotline  扣完 先付款。
但我大多數經Agent 出票 ,找數時已扣 !

亮燈 發表於 18-3-23 14:18
由1/5/2018訂BA機票,如果同學係16歲以下及單獨搭機,家長要寫家長同意書供同學check in,如果冇的話,BA可 ...

亮兄,請問國泰要唔要填呢張form

scso 發表於 18-4-8 17:22
亮兄,請問國泰要唔要填呢張form

唔清楚,呢張form只係BA自己既form,未必其他航空公司會跟住做,你直接打去CX問下。

亮燈 發表於 18-4-8 17:41
唔清楚,呢張form只係BA自己既form,未必其他航空公司會跟住做,你直接打去CX問下。
...

Thanks

scso 發表於 18-4-8 18:39
Thanks

唔使客氣

katrinafu 發表於 18-4-7 17:28
我去年在CX網買 在未付款前打上Hotline  扣完 先付款。
但我大多數經Agent 出票 ,找數時已扣 !
...
根據BA網頁資料,生效日期係2016年3月1日起,上年的機票應該唔會收掛

醒目開學勳章

tingtingb 發表於 18-4-17 10:45
根據BA網頁資料,生效日期係2016年3月1日起,上年的機票應該唔會收掛

因為他們的網頁仍未能更新這個付款項目的歲數(12-15)限制, 所以你要自己主動提出退回APD的要求,

3b 發表於 18-4-17 11:38
因為他們的網頁仍未能更新這個付款項目的歲數(12-15)限制, 所以你要自己主動提出退回APD的要求,
...
昨天搵Agent問,似乎佢都唔知,我比埋website的資料,不過3套機票都用左兩套,希望退到啦

我問個agent, 佢話退APD要收我手續費, 咁我應唔應該比?

Lucky 發表於 18-5-3 13:52
我問個agent, 佢話退APD要收我手續費, 咁我應唔應該比?

已出發? 還是已出機票未出發的?
Agent 收費多少?

回覆 katrinafu 的帖子

未出發架, 要收$350

Lucky 發表於 18-5-3 15:45
回覆 katrinafu 的帖子

未出發架, 要收$350

收取手續費好狼喎,一張機票都賺唔到你$350 。  你現在 只是退 一張機票的APD ? 還是有幾套機票在手要退 ?

你買邊間Airline ? 打上去問問, 除了經agent ,還有什麼方法可退?

你買機票有冇講明孩子是 16歲以下 ?

Lucky 發表於 18-5-3 13:52

試下直接打去航空公司問

英國出發先有得退.  香港 -> 英國 -> 香港好似冇得退架?

katrinafu 發表於 18-5-3 16:17
收取手續費好狼喎,一張機票都賺唔到你$350 。  你現在 只是退 一張機票的APD ? 還是有幾套機票在手要退  ...
我得一張機票喳, 我係網上面訂, 訂票時入已經晒啲資料比佢; 佢初頭叫我自己搵CX退, 不過CX話我經AGENT 買, 一定要搵返AGENT退