用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後悔當年放棄龍幼
樓主: sumyauma
go

後悔當年放棄龍幼   [複製鏈接]

我反而覺得在LH沒有考小為面子的壓力,因考小前學校已有一些講座给家長們唔好為無offer而灰心,因為就算小一開學後仍有call waiting嘅机会。至於話考小後填果份offer form, 我諗大部分家長也很成實如實報告, 一來大家自己係獨立交嘅,唔使同其他家長比較,二來 如果你真係有呢啲學校嘅offer, 學校有機會會叫你寫份interview詳細情況畀佢,呢d好難呃人

sumyauma 發表於 18-3-26 15:45
咁做有咩意義何在?

....

mummyWai 發表於 18-3-26 15:22
回覆 mimi222shi 的帖子

Some LH parents would like CKY's style instead of SFA

唔出奇!KV就好少人考CKY(預備升小傳統教學)
但LH好似超谷,小學揀CKY,方向似乎轉左

sumyauma 發表於 18-3-26 15:45
咁做有咩意義何在?

所以點解KV同SC只會講學生入到咩小學,唔會講人數
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

minichan1 發表於 18-3-26 15:50
你真的是LH家長?點解你好像完全唔知道?

我是指佢朋友不誠實既行為

回覆樓主

KV, SC, LH 家長選校都幾唔同

KV 多家長選官津或傳統學校例如SFA, 宣小
SC 官津傳統  vs 新派直私約50:50
LH 較多選活動教學直私

supermom1 發表於 18-3-26 16:04
KV, SC, LH 家長選校都幾唔同

KV 多家長選官津或傳統學校例如SFA, 宣小

同意,LH家長普遍認同開心學習,自己係LH家長,目標係新派直資,但未有offer前一定會報多d,唔想讀SFA呢類傳統同學,我將來亦會報

外間成日講到LH好谷,但身在其中,小朋友一d都唔覺谷,好開心

小學講座校長分享亦注重大家冇忘初衷,小朋友健康快樂最重要

小一去唔到心儀學校,小二再可以插班

minichan1 發表於 18-3-26 15:50

你真的是LH家長?點解你好像完全唔知道?

我諗我沒有必要欺騙大家,已經在之前帖子開首解釋了,因為我係ftm,要照顧3個真的不容易,所以總覺得對大個個忽略和有所虧欠,導致考學校成績未如理想,才呻呻而已

sumyauma 發表於 18-3-26 16:27
我諗我沒有必要欺騙大家,已經在之前帖子開首解釋了,因為我係ftm,要照顧3個真的不容易,所以總覺得對大 ...

....

我諗我沒有必要欺騙大家,已經在之前帖子開首解釋了,因為我係ftm,要照顧3個真的不容易,所以總覺得對大 ...
照顧3個孩子的確辛苦,加油!可能上天安排您抽到一間靚官津,保障兩個細都可以唔使煩!其實,如果三個小朋友,最大的讀官津有的確優勢最大。
不如依家開始收集官津資料,裝備好大仔,就算派的唔好,都希望可以叩入。

sumyauma 發表於 18-3-23 16:32
你的小朋友已經中學了嗎?太幸福了
我大女已經升中。兩個細還在讀小學。不過多放些時間在最大果個,其實對兩個細更加有好處。因為如果大的已經搵到正確方法,聽識聽教,兩個細跟著學,唔會差到邊。

而且大還可以教返細,一個教一個,等於自己再溫習一次

教好大,會發現再教細事半功倍。

siumicmic    發表於 18-3-27 02:41

mimi222shi 發表於 18-3-26 15:51
唔出奇!KV就好少人考CKY(預備升小傳統教學)
但LH好似超谷,小學揀CKY,方向似乎轉左

好多人攪錯左, 其實LH ㄧD都吾谷!

KV好多人話課程深,我覺得淺
升小零支援

每個用家感覺不同

Lingfung813    發表於 18-3-27 11:41

其實ㄧ個遊戲结束左, 小ㄧ咪重新加油囉, 沒有吾讀得既學校. 如果選間近家既話, 呢間學校已經好好條件(emoji)

adriantai 發表於 18-3-26 19:16
好多人攪錯左, 其實LH ㄧD都吾谷!

同意,學校主張愉快學習,引發孩子對學習的興趣

回覆樓主

大部分直私現階段都出晒結果,提議樓主向前看,趁現在距離放榜有幾個月,可以計劃一下如果需要/想叩津小,有那些心儀學校。去到最後大抽獎階段,家長仍要撐住呀。派到第一志願固然放下心頭大石,如果派其他志願,會叩那些學校,也需要想好,做定資料搜集,到時心情也會鎮定d。
祝好運!

hkpapa852 發表於 18-3-26 10:19
其實, KV, SC, LH以前一向只俾份表家長填, 填唔填都無問題, 亦唔需要家長提供証明

事實上, 我亦曾認識一兩 ...

志願性質,又好難話要提供証明。

就算昇大學數據,JUPAS 我唔知。但國外U 既 OFFER,都係自願通知就讀中學。

睇統計數字要就著睇,預左有誤差。譬如你話有人為面子做假? 呢樣有幾大範圍? 如版主所言,考得唔好大可唔交問卷的。

retriever 發表於 18-3-27 07:33
志願性質,又好難話要提供証明。

就算昇大學數據,JUPAS 我唔知。但國外U 既 OFFER,都係自願通知就讀中 ...

其實學生既大學offer, 就算係JUPAS, 都係學生自己報番俾學校, 學校先知

只有小學升中派位既資料, 同中學學生既DSE成績, 係學校可以掌握既資料

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

何必疑心太重呢, 吾排除有人老作, 有都只會係極少數, 差果少少%無大影響呀, 而所謂既神校應該無人作大.

adriantai 發表於 18-3-27 09:43
何必疑心太重呢, 吾排除有人老作, 有都只會係極少數, 差果少少%無大影響呀, 而所謂既神校應該無人作大.
...

係咪*極少數*作大真係冇人知。假設只有1/10人作大,每人只是寫多1個offer , 都多左幾十個offer . 點都好,只是參考數字,不必太認真。
‹ 上一主題|下一主題