用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後悔當年放棄龍幼
樓主: sumyauma
go

後悔當年放棄龍幼  

Rubycocoruby 發表於 18-3-24 21:12
我們全班每人最少有二個offer 至十個offer, 請問你真的是Lh 學生家長嗎?

哈哈,如果樓主真係LH用家聽到你咁講都幾hurt 。唔怪得之你班d同學個個同你講有幾多幾多啦。你咁講野叫d冇offer 嘅同學情何以堪?

讀LH 冇offer 冇乜咁奇,如果係報幾間, 個幾間都幾千人考, 冇offer 先係正常嘛
當年都係由LH 跳船去龍幼, 因為係n 無人仕, 所以係好決心跳走, 無謂出去公海同人地爭水泡. 而事實又真係比起讀名幼嘅家長少咗壓力, 我唔需要刻意去谷.
不過揀咗就唔好望番轉頭, 應該向前望, 努力準備叩門

teambuilder 發表於 18-3-25 00:03
哈哈,如果樓主真係LH用家聽到你咁講都幾hurt 。唔怪得之你班d同學個個同你講有幾多幾多啦。你咁講野叫d冇 ...

意即讀該校一定有offer, 冇就會懷疑你係咪該校家長。

猴子爸 發表於 18-3-24 23:36
20間,可能有d有2nd in, 咪要去好多次?佩服佩服!難得係年紀細細頂得順
...

叩門期咁短,咁都去叩二十間,呢間學校家長極進取。

哈哈,如果樓主真係LH用家聽到你咁講都幾hurt 。唔怪得之你班d同學個個同你講有幾多幾多啦。你咁講野叫d冇 ...

其實連九龍塘兩大名幼龍頭(KV SC) 同出咗名嘅神校搖籃(CCKG, SKH) 都唔會有家長夠膽話自己間學校無人一個offer 都無。。。難怪有人話"今年係LH 嘅天下"

千語mami 發表於 18-3-25 00:57
係 其實連九龍塘兩大名幼龍頭(KV SC) 同出咗名嘅神校搖籃(CCKG, SKH) 都唔會有家長夠膽話自己 ...

我估LH只會越來越勁,雄霸天下

bubuG 發表於 18-3-25 00:48
意即讀該校一定有offer, 冇就會懷疑你係咪該校家長。

路過,好好笑

hkpapa852 發表於 18-3-24 13:00
抽獎唔係盲抽,一樣有策略。勝算可能比亂考學校更高。

真心覺得,無論咩策略,昇小前都要有較長時間培養。

聽見唔少抽中左或自行,亦勉強無幸福。

千語mami 發表於 18-3-24 22:14
非常同意,而且,大部份龍幼其實小學部收返嘅% 都頗高: 聖心 接近全收,培正上年開始起碼85%,坑真90%, 堅 ...

同意,真係一街神童,有些家長催谷程度已達瘋狂,有些人仲上幾個面試班。其實,我唔覺得面試班係必須。

其實間間名幼也可能有人零offer

千語mami 發表於 18-3-25 00:57
係 其實連九龍塘兩大名幼龍頭(KV SC) 同出咗名嘅神校搖籃(CCKG, SKH) 都唔會有家長夠膽話自己 ...

緊係啦,今年音小都收14x offer.... 勁

sala222 發表於 18-3-25 22:19

一級總數有幾多人?

猴子爸 發表於 18-3-25 00:59
我估LH只會越來越勁,雄霸天下

咁又唔好將個討論推向個方向。

有冇OFFER 跟報幾多間有極大關係。聽過LH 係鼓勵家長多報,或者點名叫你報邊間。

通常無OFFER,都係報得太少。

sala222 發表於 18-3-25 22:19
音小146SFA94

可信性?

派咁多,唔通SFA 預咗很多人會reject offers!

retriever 發表於 18-3-26 07:24
咁又唔好將個討論推向個方向。

有冇OFFER 跟報幾多間有極大關係。聽過LH 係鼓勵家長多報,或者點名叫你報 ...

但同時睇得出呢間學校係全情投入幫學生升小一,由課程設計,面試訓練,選校策略等等都照顧周到,從呢個升小一的角度看,其他學校比較難追上

報得少真係好危險,你揀學校學校揀你,你以為唔揀神校會容易入d就錯了,龍年多人考小,就算不是考神校,一、二線學校考小內容也不淺,就算答啱晒也不一定係佢柸茶,學校收生果套準則你有時真係估佢唔到

73662710 發表於 18-3-26 07:34
音小146SFA94

可信性?
典解又音小又SFA?

73662710 發表於 18-3-26 07:34
音小146SFA94

可信性?

絕對可信,是學校給家長的通告,列晒offer 數目,點解某些小學出咁多offer就諗唔明了。

回覆樓主:

留位費收入可觀呀

回覆樓主:

私校派多ㄧ倍offer/幾上絶對正常