用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後悔當年放棄龍幼
樓主: sumyauma
go

後悔當年放棄龍幼  

回覆 sumyauma 的帖子

樓主,你咁短時間有三個小朋友(如果無get錯),係好難兼顧,莫講話仲要去安排補習催谷預備考學校,我好明白。
唔使後悔,但一定要作好準備去叩門,特別係心儀/能夠接受嘅官津。

去年我哋經過艱辛嘅一年,終於到最後大抽獎搞掂咗!兩個細嘅可以跟入,一天都光晒!

你同小朋友都努力加油呀!祝福你揾到心儀嘅學校!

回覆樓主

問問大家,如果男仔聖公會同高主教會點揀?

siumicmic 發表於 18-3-24 16:45
回覆 sumyauma 的帖子

樓主,你咁短時間有三個小朋友(如果無get錯),係好難兼顧,莫講話仲要去安排補習催 ...

你都3個?太感動太有共嗚,恭喜你之後無憂

sumyauma 發表於 18-3-24 16:55
你都3個?太感動太有共嗚,恭喜你之後無憂

4個
1個中學
有苦有樂……
佢哋有幾個做伴超開心㗎!只要感情好,到大咗都可以互相幫助和支持,你嘅付出係值得嘅,加油!共勉之!

sumyauma 發表於 18-3-23 19:58
恭喜你,你都係LH同學仔?

好有興趣知你邊間分校,真係好少聽LH冇offer, MS, PC 入到都未必好事啦,PC 英文唔得,我都識呢二個小學想轉出嚟,都係考唔到……LH, SC去到六月叩門都佔優。

回覆樓主

如果本身自行唔多分,確實揀龍幼係比較保險,始終龍校收生有一定比例,你話讀LH 考小學冇offer 其實唔出奇,下下二三千人揀百幾人,機會往往只得5%,代表小朋友好差嗎?唔係囉,只係代表學位小。有人說民生小朋友考小學都冇offer, 係講緊成績最差果三成嗎?咁冇offer 又正常喎。反而我奇怪人地覺得LH 一定會有好多offer,冇一定架喎。樓主黎緊應該留意一些龍校嘅第二round,或者再考民生, 話晒龍校升中唔駛黎多次。揀錯幼稚園就梗架喇,最緊要唔好連小學都揀錯。加油呀。

回覆樓主:

dorothy8 發表於 18-3-24 17:38
好有興趣知你邊間分校,真係好少聽LH冇offer, MS, PC 入到都未必好事啦,PC 英文唔得,我都識呢二個小學想 ...

當PC 幼稚園英文真係好唔得,但咁又點? 一條龍直升小學,中學係band 1A,k1-k3 英文唔好咪小一之後再努力囉.... 定係你覺得PC 連小學英文都好唔得?咁LH 係唔係無人考PC? 另外,LH 有幾多人可以考到比PC 更好嘅小學呢?(利申:唔好誤會,我覺得LH 好好的,但如果無backup 之下,確實係揀PC 比較穩陣咁解)

b3410    發表於 18-3-24 23:00

Rubycocoruby 發表於 18-3-24 21:12
我們全班每人最少有二個offer 至十個offer, 請問你真的是Lh 學生家長嗎?

LH係咪現時考小一的兵工廠,仲勁過KV?

猴子爸 發表於 18-3-24 11:37
有少少唔同意。有d小朋友點都有d怕羞,對陌生人唔自然,唔係一眼就被人覺得好醒,但其實好讀得書,好受教 ...

非常同意,而且,大部份龍幼其實小學部收返嘅% 都頗高: 聖心 接近全收,培正上年開始起碼85%,坑真90%, 堅真80%, 聖保祿起碼8x%(spk), st Clare 好似高過80%, 徳望好似最後都會有大概80%, 要喺龍幼做頭果80%, 應該容易過出公海同一街神童爭學位吧

siumicmic 發表於 18-3-24 17:38
4個
1個中學
有苦有樂……

佩服你,你一定好喜歡小朋友,我身邊既朋友見我3個已經覺得佩服!佢地既童年一定好快樂!

siumicmic    發表於 18-3-25 12:34

Rubycocoruby 發表於 18-3-24 21:12
我們全班每人最少有二個offer 至十個offer, 請問你真的是Lh 學生家長嗎?

可能只係我同我小朋友個別問題,我諗我冇必要係度欺騙大家,純粹想呻下而已

sumyauma 發表於 18-3-24 22:24
可能只係我同我小朋友個別問題,我諗我冇必要係度欺騙大家,純粹想呻下而已
...

既然揀咗,就唔好再諗,努力準備吓叩門,祝你叩到一間最心儀嘅小學

回覆樓主:

唔好望返轉頭

猴子爸 發表於 18-3-24 21:47
LH係咪現時考小一的兵工廠,仲勁過KV?

報考學校數目一定跑贏大市。LH校長s 好鼓勵家長有咁多考咁多,又分享會又茶座又小學講座,本來唔驚的家長都耳濡目染下俾學校不停講到驚,這幾年識得三幾個LH家庭至少報20間以上。

bubuG 發表於 18-3-24 23:14
報考學校數目一定跑贏大市。LH校長s 好鼓勵家長有咁多考咁多,又分享會又茶座又小學講座,本來唔驚的家長 ...

20間
原來呢d驚人個案係來自LH...

猴子爸 發表於 18-3-24 23:19
20間

間間私幼都會有人報咁多,但在LH應該比較普遍,所以人人至少二三個offers 幫學校做靚條數。

猴子爸 發表於 18-3-24 23:19
20間

20間直/私吾多, 上年有叩門王, 都叩20間津小, 收穫吾錯。

bubuG 發表於 18-3-24 23:24

20間,可能有d有2nd in, 咪要去好多次?佩服佩服!難得係年紀細細頂得順

猴子爸 發表於 18-3-24 23:36
20間,可能有d有2nd in, 咪要去好多次?佩服佩服!難得係年紀細細頂得順
...