用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後悔當年放棄龍幼
樓主: sumyauma
go

後悔當年放棄龍幼   [複製鏈接]

sandra9102 發表於 18-3-23 23:16
邊間系happy school 龍幼?

聖心
培正
聖保祿
Etc

大把

siden 發表於 18-3-23 23:39
聖心
培正
聖保祿

happy龍幼,點少得培道

sumyauma 發表於 18-3-23 19:55
其實係,但冇信心會中奬同唔想再玩叩門,已經很累了

絕處逢生, 我有朋友上年百冇, 最後叩到軒小, 有叩到一呂。

回覆樓主

當初如果你選了龍幼,未能直上小學,其他又冇offer, 你又會後悔為何開始時沒選名幼。小朋友考小學,讀幼稚園不是絶對重要。

bird06 發表於 18-3-23 22:51
小朋友最初幾年打好底子,特別係語文,對佢係一生受用。努力叩門,一定會有好津小。
...

中, 英語文能力好重要, 10歲前是最好打基礎時間。
小朋友語文能力好, 好大優勢入到好直/私小。

回覆樓主:

樓主,我小朋友都係LH畢業,上年考小有幾個直私offer但唔係最心儀,所以有去叩門,堅怕左考小呢個遊戲所以細果件上年考K1有LH同龍幼揀最後都揀左龍幼,點知大果個最後叩到間我自己好鐘意嘅津小,益埋細,早知比細嘅讀LH打好底啦(當年唔想留兩間位霸住所以直頭無交LH留位費)

LH比到小朋友除左非常好嘅語境,啟迪班亦令佢地叩門時好快進入狀態,面試表現好好,到讀小一,默書尤其英默都唔洗點溫習,因為係幼稚園時打好左phonics 底(佢幼稚園三年完全無補任何學術)

建議樓主準備定portfolio 六月叩門,可能會有驚喜!心儀直私繼續寫信求位,萬一大抽獎抽唔中心儀又叩唔到門,相信LH為你小朋友打嘅底再加埋你同小朋友一齊努力要小一名列前茅唔難,到時揸住張成績表小二考插班都可以,加油樓主!The best is yet to come!

樓主唔駛灰心,當年我同小朋友一起揾學校,走過很多低谷,而且你選的學校證明你經濟能力,我這些N無人氏,都能有陽光的日子,加油吧!

yeunglps 發表於 18-3-23 17:06
入到龍幼都未必是好事,我就是活生生例子,唸住龍年競爭大,一心入龍小,放棄名幼,點知讀咗年半,個女謝哂 ...

我都想知是邊間"龍幼",因為多數"龍幼"是happy school. LM 學野。

bird06 發表於 18-3-23 23:31
呢個係我冇考龍幼原因,無限補習,三年都怕小學唔收,其實無論揀乜都有壓力,永遠只係你睇人好
...

又關龍幼事?補不補習同學校類型真係有關?定同家長心態有關?

我不反對外補,我自己都有。

pekovian 發表於 18-3-23 23:06
龍校雖則叫有backup,但家長都要兩手準備,尤其happy school龍幼,學術淺,到時小學部唔收番,咁就仲worse ...

講得好啱,現在PC 都唔係100%升小後,應該好小100%包升kg(好似培道仲係)。當你入左間多人爭的"龍幼",但又唔guarantee 升小,學校教得又唔深,到K2,3就內心好交戰。y"龍小"可能收,當唔收又好似無原因選間比自己間"龍小"差的小學去報。真係啞仔食黃蓮

星星的後裔 發表於 18-3-24 08:50
講得好啱,現在PC 都唔係100%升小後,應該好小100%包升kg(好似培道仲係)。當你入左間多人爭的"龍幼",但 ...

如果家長係有要求的話,無論讀龍校或非龍校,都要確保仔女嘅所有能力係達到市場的水準㗎。就算入龍小,如果街外生勁過你好多,自己喺小學成日都停留喺中下游,都唔會係好事

回覆樓主:

幼稚園上龍小, 冇一間保證全收。
龍小上龍中, 大部份龍校都全收只要成績, 操行達標。

assado 發表於 18-3-24 09:28
幼稚園上龍小, 冇一間保證全收。
龍小上龍中, 大部份龍校都全收只要成績, 操行達標。
...

分別在於壓力不同。以半龍計,只要stay喺前50%便可有一鳥在手,又可到外競爭;若乜都冇嗰d, 乜都係喺大海同幾千人爭。
真係讀名幼就識飛咩?都要家長加緊栽培㗎。與其都要花時間,我會選擇進可攻,退可守嗰d

Lovelebron 發表於 18-3-24 00:35
當初如果你選了龍幼,未能直上小學,其他又冇offer, 你又會後悔為何開始時沒選名幼。小朋友考小學,讀幼稚 ...

無錯,完全係觀點角度問題

回覆樓主:

無乜好後悔, 如果考十間以上都無間收, 讀龍幼亦未必上到小學部. 讀邊間都係靠自己架啦

猴子爸 發表於 18-3-24 09:42
分別在於壓力不同。以半龍計,只要stay喺前50%便可有一鳥在手,又可到外競爭;若乜都冇嗰d, 乜都係喺大海 ...

Agree

adriantai 發表於 18-3-24 09:57
無乜好後悔, 如果考十間以上都無間收, 讀龍幼亦未必上到小學部. 讀邊間都係靠自己架啦
...

有少少唔同意。有d小朋友點都有d怕羞,對陌生人唔自然,唔係一眼就被人覺得好醒,但其實好讀得書,好受教,能力高,呢d學生喺呢個面試系統中,係最唔抵的一羣。呢d小朋友,更加要讀龍校,因為只有教過佢哋一排嘅老師至識欣賞佢哋,嗰d話三秒就睇通小朋友嘅校長老師,第一時間就叮佢哋出局啦

猴子爸 發表於 18-3-24 11:37
有少少唔同意。有d小朋友點都有d怕羞,對陌生人唔自然,唔係一眼就被人覺得好醒,但其實好讀得書,好受教 ...

我認為最錯既係,就係覺得一定要去考學校呢個心態
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

猴子爸 發表於 18-3-24 11:37
有少少唔同意。有d小朋友點都有d怕羞,對陌生人唔自然,唔係一眼就被人覺得好醒,但其實好讀得書,好受教 ...

非常同意。
‹ 上一主題|下一主題