用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後悔當年放棄龍幼
樓主: sumyauma
go

後悔當年放棄龍幼   [複製鏈接]

supermom1 發表於 18-3-23 14:05
龍小都唔一定收曬龍幼!
無論那一間幼稚園包括SC, KV, LH都一定有一批人沒有offer!
希望你抽中好津校,聽 ...

唔知各位點揀幼稚園,當年我仔仔,我只要求有間有愛心的學校收佢,in LH,第二part 六個小朋友圍住張臺坐,老師派一人一份資料比小朋友做,我見個老師,直頭腰都唔彎一下,資料直接扔到檯面,教室是封住的,門也是鎖住的,但玻璃有個隙比我見到呢一幕。從此我對LH刮目相看…… 好多朋友也覺得呢間好勢利。最後仔仔讀一間普通教會津幼,今年in 直私。結果亦唔見得比LH的差好多。LH勝在經常train學生點樣去in目標學校。學術唔多瞭解唔敢評價,只是覺得升小,幼稚園本身繫點唔緊要,關鍵是家長平時有幾多付出。

yeunglps 發表於 18-3-23 17:51
3歳開始,老師不停要執筆寫字,不單要靚,仲要快,每天在4個指定活動中一定有寫字練習,我個女是細女,手部 ...

過度催谷, 只會弄巧反拙, 冇一個教育理念是這様。

回覆樓主:

我覺得要全心栽培小朋友是不應催谷過早教他執筆寫字, 反而應該有其他方面入手,例如多一點伴讀,跟他多一點傾談身邊的事物,多一點陪伴,相處,慢慢他會從父母身上學到日常的規矩道理 。這樣對考小學也是十分有利。

L+H 發表於 18-3-23 18:05
壓力源自於心態,你可以放得低小朋友就唔會咁大壓力,考小學啫,只是人生其中一個階段,小朋友健康快樂最重 ...

嗯,的確係,咁諗會放鬆好多,但一面對朋輩同同學家長問起就會有壓力

sumyauma 發表於 18-3-23 19:27
嗯,的確係,咁諗會放鬆好多,但一面對朋輩同同學家長問起就會有壓力

小學甘小事都放不下, 將來仲有B1中, 三大, 點面對呀 !
可能更好在後, 抽到甲1/乙1, 不用交費, 又好。

yeunglps 發表於 18-3-23 17:51
3歳開始,老師不停要執筆寫字,不單要靚,仲要快,每天在4個指定活動中一定有寫字練習,我個女是細女,手部 ...

可唔可以講係邊間?我仲有細既,唔想佢讀咁既學校

sumyauma 發表於 18-3-23 12:41
希望啦,我仲有2個細跟尾,前路茫茫

如果仲有2個細既跟尾,唔係讀津校仲好d咩? LH學術底好,努力扣門(emoji)(emoji) 或祝你派到心儀官津(emoji)(emoji)

crystalupala 發表於 18-3-23 19:52
如果仲有2個細既跟尾,唔係讀津校仲好d咩? LH學術底好,努力扣門(emoji)(emoji) 或祝你派到心儀官津(emoj ...

其實係,但冇信心會中奬同唔想再玩叩門,已經很累了

crystalupala 發表於 18-3-23 19:52
如果仲有2個細既跟尾,唔係讀津校仲好d咩? LH學術底好,努力扣門(emoji)(emoji) 或祝你派到心儀官津(emoj ...

多謝祝福(emoji)(emoji)

crystalupala 發表於 18-3-23 19:50
可唔可以講係邊間?我仲有細既,唔想佢讀咁既學校

我都想知

yeunglps 發表於 18-3-23 17:06
入到龍幼都未必是好事,我就是活生生例子,唸住龍年競爭大,一心入龍小,放棄名幼,點知讀咗年半,個女謝哂 ...

恭喜你,你都係LH同學仔?

hundred100 發表於 18-3-23 18:42
唔知各位點揀幼稚園,當年我仔仔,我只要求有間有愛心的學校收佢,in LH,第二part 六個小朋友圍住張臺坐 ...

可能我就係太大安旨意,覺得點衰都會有間二線收,但事實太大競爭了

回覆樓主

LH有實力叩門有優勢,叩入一線官津益埋兩個細

sumyauma 發表於 18-3-23 19:55
其實係,但冇信心會中奬同唔想再玩叩門,已經很累了
好好獎勵下小朋友!佢已經好努力!有朋友仔也是讀名幼,成績好好的,可能因為性格慢熱,一個offer也無,所以你的情況好common。佢亦唔信津校唔賞識乖巧又谷得既小朋友!

AgapePa 發表於 18-3-23 18:27
我識一個民幼生,升唔到上小學,出去考一樣無間考到。

相反,我識人民幼有民小offer分別考到神校,叩到神津
其實每間學校總有人如魚得水,有人成手爛牌, 最緊要適合,
半龍起碼有過半數可以有直上作back up

pekovian 發表於 18-3-23 20:10
LH有實力叩門有優勢,叩入一線官津益埋兩個細

小朋友最初幾年打好底子,特別係語文,對佢係一生受用。努力叩門,一定會有好津小。

sumyauma 發表於 18-3-23 17:55
我都要準備扣門,但已經信心盡失,怕小朋友好大壓力

我小朋友自從知龍小收左之後,其他interview全部hea 住去,不肯盡力。要靠佢開路俾細佬妹唔係咁易。

回覆樓主

龍校雖則叫有backup,但家長都要兩手準備,尤其happy school龍幼,學術淺,到時小學部唔收番,咁就仲worse。所以我知好多龍幼家長私下都係狂操

pekovian 發表於 18-3-23 23:06
龍校雖則叫有backup,但家長都要兩手準備,尤其happy school龍幼,學術淺,到時小學部唔收番,咁就仲worse ...

邊間系happy school 龍幼?

pekovian 發表於 18-3-23 23:06
龍校雖則叫有backup,但家長都要兩手準備,尤其happy school龍幼,學術淺,到時小學部唔收番,咁就仲worse ...

呢個係我冇考龍幼原因,無限補習,三年都怕小學唔收,其實無論揀乜都有壓力,永遠只係你睇人好
‹ 上一主題|下一主題