用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區一間小學離奇遺失小六「精英班」呈分試答卷 ...
樓主: HM168
go

屯門區一間小學離奇遺失小六「精英班」呈分試答卷 [複製鏈接]

rulerL 發表於 18-3-23 17:08
何解呢?校內排名/呈分排名 不是取該校Pre-S1對應名次的得分,從而得出其全港/本區排名嗎?

我理解錯了? ...
無錯,分數既改變,多少會影響呈分(校內)排名,同學既呈分排名影響咗該校對應既Pre-S1名次,從而影響該學生既全港/本區排名。

王家爸爸 發表於 18-3-23 17:49
如果唔見既係精英班既中文寫作卷,而精英班中唔係個個人中文寫作都叻,其實點計都唔公平。大家都加同一分數 ...

可能,學校眼中只要精英班升中靚,精英班內學生既變化,並非係佢地既生意嘛~~~

死啦!咁對屯門區其它小學生咪好唔公平?假設佢明明只屬B2生,咁調高至一百分,咁咪隨時升上B1?咁原本其它學校B1尾嘅學生,分分鐘俾佢搶左B1個學位,繼而降落B2,唉。。咁B2位又有影響,簡直係災難。
但教局何解又俾佢調高至滿分呢?好迷喎!

lmc640 發表於 18-3-24 00:16
死啦!咁對屯門區其它小學生咪好唔公平?假設佢明明只屬B2生,咁調高至一百分,咁咪隨時升上B1?咁原本其它 ...

又應該唔會影響其他學校既學生,假設根據preS1水平參照,依間學校級一等於全區第五,全港二十,級二等於全區第十,全港四十,理論上只係依兩個同學位置調咗,唔影響其他學校既學生。
‹ 上一主題|下一主題