用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區一間小學離奇遺失小六「精英班」呈分試答卷 ...
go

屯門區一間小學離奇遺失小六「精英班」呈分試答卷

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20180323/00176_080.html

路德會呂祥光小學本月十六日向家長發通告,指近日發現小六A班的中文科寫作卷甲部分實用文答卷在校內遺失,遍尋不獲,校方即時召開緊急會議商討跟進方法,決定全體六年級學生寫作卷甲部均以滿分四十分計算,寫作卷乙部按學生作答表現評分。校方已就決定向香港路德會及新界西區域教育服務處屯門區學校發展組報告,並就是次失誤向家長及學生致歉。

該校小六級設有五班,共有約一百三十人,遺失呈分試答卷的是二十七人的小六A班,屬精英班。不少受影響的小六生昨向本報記者直言「唔公平」,認為校方應安排重考。

校方致歉 稱無收家長投訴

路德會呂祥光小學副校長胡耀為則稱,本月初獲悉事件後,已即時通知教育局及辦學團體,期間曾考慮過不同方案,包括刪除甲部成績、安排重考等,經商討後,若短期內重考呈分試會為小六生造成壓力,最終決定調整至「全級滿分」,教育局亦知悉安排。校方又稱已逐一聯絡受影響家長,沒有收到家長投訴。胡承認「明白有家長會覺得唔公平,因為有啲學生原本在甲部未必表現得好」,但無一個方案是最好,今次可算是「無辦法之中的辦法」。胡又指涉事老師雖屬資深老師,但無按程序將答卷鎖起,校方已向他發出口頭警告,並就加強保安服務進行招標。

教育局發言人表示,曾接獲學校查詢,已要求該校以公平、公正原則跟進,及向家長清楚解釋情況,並回應他們的關注。教育局又指,所有參加中一派位的小學均需透過調整機制調整學生的校內成績,以便各校利用經調整後的積分作比較,以劃分學生組別。

教聯會:補救方案屬下策

教聯會主席兼小學校長黃錦良解釋,根據現行的升中派位機制,中一編班試會影響應考學生所屬小學的未來派位三個組別(banding)的比例,而呈分試則影響校內學生的全級排名,即有機會影響每名小六生被編入的派位組別。黃解釋,「學校將遺失部分以滿分解決,其實係想當抵銷咗嗰份卷,但最不滿的當然係精英班和叻啲批學生」。他形容有關解釋方案屬下策,認為較理想做法是以每名學生平日寫作的平均分作調整,或只重考遺失答卷的甲部。

請教資深家長, 咁咁全港因為排名有影響 OR 地區排名有影響

回覆樓主

當然有影響啦,全級滿分,咁第二班精英班可能呈三都搏命,到時因為咁而升咗band

唔通當作抹手紙?靈異事件

醒目開學勳章 王國長老

bb鼠 發表於 18-3-23 11:05
當然有影響啦,全級滿分,咁第二班精英班可能呈三都搏命,到時因為咁而升咗band
...

全級滿分,第二班精英班即係邊班?

Charlotte_mom 發表於 18-3-23 11:18
全級滿分,第二班精英班即係邊班?

5班吖嘛⋯⋯精英班咪最叻果堆

回覆 HM168 的帖子

全港排名係睇PS 1 成績, 程分係睇佢地校內排名有影響

caroltuen 發表於 18-3-23 11:26
回覆 HM168 的帖子

全港排名係睇PS 1 成績, 程分係睇佢地校內排名有影響

全港不是睇PS 1,係呈分➕PS 1

其實實用文部分,只要有溫書,都唔會點差。叻同學都唔係靠呢部分。

不過點解唔安排重考?記得之前我仔考GAPSK,晤見咗卷,重考。反而考到最高分,獎勵一張書卷。

b3410 發表於 18-3-23 13:08
其實實用文部分,只要有溫書,都唔會點差。叻同學都唔係靠呢部分。

不過點解唔安排重考?記得之前我仔考GA ...
其實我都覺得重考會好D, 雖然話叻同學唔會靠佢食糊, 但全部滿分, 等同唔睇呢part, 靠佢食糊既同學好大鑊, 因為其他部份既差異會拉寬咗, 明顯咗, 即係較預期會差。

HM168 發表於 18-3-23 10:59
請教資深家長, 咁咁全港因為排名有影響 OR 地區排名有影響

我覺得會令到同學喺全港排名同本區排名都改變咗。

本身該部分取得高分的同學,因為調至滿分故排名無大分別;但本身於該部分取分較低的同學,則因調至滿分而令其排名提升。一個名次不變,一個就提升咗名次,變相可能係反超前,咁樣大家喺校內排名,因為意外調分已出現咗起跌。

校內名次直接關係到你喺本區、全港排名,校方咁做係會出現不公,當然係對本身該部分取得高分的同學而言。

其實直情話取消唔計分,可能反應冇咁大,當成數學出錯題取消嗰題計分一樣。

實有影響,實用文其實好易高分,考有冇溫書/記性多,只要齊矖內容,格式啱就得,反而乙部真係考語文功力。噤語文功力唔夠未可以靠勤力爭多少少分,依家冇咗囉。梗多少影響呈分排名,同影響個別學生既全港/全區排名。我諗最唔公平係嗰啲甲郆放多咗時間,乙部唔夠時間用嗰啲學生最慘。

little_yolky 發表於 18-3-23 16:09
其實我都覺得重考會好D, 雖然話叻同學唔會靠佢食糊, 但全部滿分, 等同唔睇呢part, 靠佢食糊既同學好大鑊,  ...

噤又無理由老師既出錯要學生考多次喎,點做都唔會完全公平,全級甲部唔計分應該比較合理。

little_yolky 發表於 18-3-23 16:09
其實我都覺得重考會好D, 雖然話叻同學唔會靠佢食糊, 但全部滿分, 等同唔睇呢part, 靠佢食糊既同學好大鑊,  ...
好明顯...只係打算保住精英呢班成績...100分係高無可高 ~~~

rulerL 發表於 18-3-23 16:22
我覺得會令到同學喺全港排名同本區排名都改變咗。

本身該部分取得高分的同學,因為調至滿分故排名無大分 ...

呈分試只影向校內排名先後...係不會影向全港/本區排名

但學生係學內排位就有影向...原本B1可能变左B2~~~

mcl203 發表於 18-3-23 17:00
呈分試只影向校內排名先後...係不會影向全港/本區排名

但學生係學內排位就有影向...原本B1可能变左B2~~~ ...

何解呢?校內排名/呈分排名 不是取該校Pre-S1對應名次的得分,從而得出其全港/本區排名嗎?

我理解錯了?

rulerL 發表於 18-3-23 17:08
何解呢?校內排名/呈分排名 不是取該校Pre-S1對應名次的得分,從而得出其全港/本區排名嗎?

我理解錯了? ...

對應吖嗎....舉例....甲校有3位前學生...取得 B1...B2....B3 各一

今年升中呈份試後....原本係....A 係 B1...B 係 B2...C 係 B3...A+C 係來自非精英班...B係來自精英班
今次將精英班當100分後....变成....B 係 B1...A 係 B2...C 係 B3

只會影响校內排名有变化...但本區仍係 B1...B2...B3 各一 ~~~

全港排名同地區排名都有影響。

mcl203 發表於 18-3-23 16:58
好明顯...只係打算保住精英呢班成績...100分係高無可高 ~~~
如果唔見既係精英班既中文寫作卷,而精英班中唔係個個人中文寫作都叻,其實點計都唔公平。大家都加同一分數,對啲英文叻,中文差既精英班同學有利,呈分排名會高咗。