用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 K1 下學期的認宇閱讀能力
樓主: picalo
go

K1 下學期的認宇閱讀能力 [複製鏈接]

回覆樓主:

依你而家個進度繼續既話,想必K2能去到ORT L6~8吧,何需自尋煩惱。唔通有人話太快你就收慢腳步,有人話你太慢你就加速要小朋友睇睇睇嗎?

每個小朋友都有自己既進度,根本唔需要同其他人比。

picalo 發表於 18-3-23 10:38
請問小朋友而家K1下學期

3歲9個月

好叻! 想請教您,小朋友有冇响出面上中文班?定係中文全部自己教?
之前每天怎教他,可以K1自己看中文書咁勁?Thanks for the advice!

cara.mak 發表於 18-3-28 06:46
請問樓主點引導小朋友睇ort?  會指讀書中字,然後用英文解釋,還是指讀完再用中文解釋?
...

ORT來講, 佢讀o左一次俾我聽, 我就自己每版用英文讀一次加英文解釋, 即刻再用中文講一次加解釋

有d位可能再問下問題, 睇下佢明唔明點解個角色咁做

Chocolatefree 發表於 18-3-28 09:52
好叻! 想請教您,小朋友有冇响出面上中文班?定係中文全部自己教?
之前每天怎教他,可以K1自己看中文書咁 ...
開頭用字卡教中文單字 (可以圖像化的字)

佢圖像記憶ok, 所以認字快d

所以之後就睇書認字

但我覺得"我自己會讀"有一個唔好處, d圖畫比較易估到d字想講乜, 小朋友讀得出, 唔等如識個字, 可能係估到個字

所以, 多d睇唔同圖書好d

我仔k2,才讀紧蓝色青田,幼儿园教的

picalo 發表於 18-3-23 10:38
請問小朋友而家K1下學期

3歲9個月

中文方面我仔同你仔差不多,英文就好麻麻,無興趣自己讀

想請教你點教佢讀英文書?我仔對中文好有興趣,英文就懶懶行

picalo 發表於 18-3-28 14:17
ORT來講, 佢讀o左一次俾我聽, 我就自己每版用英文讀一次加英文解釋, 即刻再用中文講一次加解釋

有d位可能 ...

我小朋友和你小朋友同年紀,也有看ORT藍色,但要我先讀故事給她,諗兩,三次,她才會讀,但我知她是靠圖畫去記的,她不是真的認識那個字,請問你小朋友是否識那個字而讀?有什麼心得令他懂?我在想如我小朋友只是記得圖畫,那很難確定她level在那裡。

pizzafat 發表於 18-4-6 17:50
中文方面我仔同你仔差不多,英文就好麻麻,無興趣自己讀

想請教你點教佢讀英文書?我仔對中文好有興趣, ...
好開頭, 佢未點識幾多隻英文字時, 會指住逐隻字讀俾佢聽

教佢點樣記下個字

而家佢學緊phonics,有時自己會亂blend,有時o岩,有時唔o岩

但英文字認到唔等如串到

所以串字又要再另外教

susupertomato 發表於 18-4-12 10:11
我小朋友和你小朋友同年紀,也有看ORT藍色,但要我先讀故事給她,諗兩,三次,她才會讀,但我知她是靠圖畫 ...
我會睇其他圖書認字

同埋自己手寫出來俾佢認, 教佢拆來認 (如果拆到)

另外, 可以叫佢讀俾你聽,最好唔好你讀, 因為睇到藍色,佢應該識起碼7成當中o既字,最多有新字唔識

如果你讀俾佢聽, 佢可能會記o左入腦(小朋友記性好),之後再讀,咁只係背返出來俾你聽

picalo 發表於 18-4-12 11:04
我會睇其他圖書認字

同埋自己手寫出來俾佢認, 教佢拆來認 (如果拆到)

謝謝你,咁你係咪讀完英文如"what a good dog", 跟著再中文解釋返意思俾佢聽?

同你本身有在另外d地方教佢"good", "dog", 所以佢併埋就識讀同明白 good dog , 係咪咁既意思?

picalo 發表於 18-4-12 10:46
好開頭, 佢未點識幾多隻英文字時, 會指住逐隻字讀俾佢聽

教佢點樣記下個字

原來要逐隻字指俾佢聽去認,我就係冇左呢個部分,所以我覺得佢只係記得圖畫唔係記得字

回覆 picalo 的帖子

樓主,你小朋友好叻,小朋友幾大你開始同佢伴讀?請問讀ORT讀到咩程度就去下一個LEVEL?我仔同你仔一樣大,依家只去到ORT LEVEL1,佢可以自己朗讀,我估佢都係背,我初時諗住要同佢讀到好熟先去下一個LEVEL, 唔知呢個方法是否對呢。。。。
另外, 中文我同佢讀基礎漢字500,我要佢識哂第一本書既中文字先可以讀下一本, "我自己會讀", 都只係讀紅色, 我初時諗住佢認哂D字先睇第二本, 你個方法是不停讀新書,令佢認生字,所以我都唔知用邊個方法幻, 各位MAMA, 可一齊SHARE 下心得呢 

chingheing 發表於 18-4-13 12:33
回覆 picalo 的帖子

樓主,你小朋友好叻,小朋友幾大你開始同佢伴讀?請問讀ORT讀到咩程度就去下一個L ...

我仔也是K1, 我家是採取穩固發展;才再去下一本的。我家藏書分兩類;一是繪本、另外是學習自行閱讀類(即ORT個種)。其實小朋友學習語言在於貫通;不用太在意讀緊咩程度;比人快定慢。

picalo 發表於 18-3-28 14:30
開頭用字卡教中文單字 (可以圖像化的字)

佢圖像記憶ok, 所以認字快d

好同意
我女都係睇圖估字

所以我覺得漢字500好好多
似pet,有點故事性,相同人物,字又重覆出現
‹ 上一主題|下一主題