用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 語言資優其實係點?
樓主: happyhome2009
go

語言資優其實係點?  

blythe_kiss 發表於 18-7-6 04:55

想請教一下,我小孩是否語言資優?
語言遲緩,只係時間未到。接受語言治療服務之後追得到,有兩個可能,第一治療服務有效;第二唔關治療時,只係時間問題。
大部分小朋友都有相當強既認字能力同記性,只係大部分小朋友唔鍾意咁做,無得迫佢。愛閱讀同自學能力成正相關,英文係拼音文字,對小朋友而言,比較容易背過中文。如果小朋友鍾意背,而且幾乎可以無漏字,又有能力模仿到口音,我建議搵個講倫敦口音或者美國東部口音既老師,一定會受用終生。

王家爸爸 發表於 18-7-6 08:32
語言遲緩,只係時間未到。接受語言治療服務之後追得到,有兩個可能,第一治療服務有效;第二唔關治療時,只 ...

收到,謝謝你的意見

littlemonkey09 發表於 18-3-25 08:07
其實不一定係語文資優,我個仔好明顯係數學資優,不過記憶力強,家吓P2,學校要中文背默,佢温過幾分鍾 ...

我小朋友同你的差不多,升小二,一作句就慘,成日話唔知點作,有時又有好高要求,咁又話唔得,咁又話唔得,所以作好耐作到發憫,你小朋友幾年級?遇到咁情況可以點處理架?

邪留丸ha 發表於 18-7-16 23:05

我小朋友同你的差不多,升小二,一作句就慘,成日話唔知點 ...

我隻仔九月升小三,P1暑假我就開始揾中文作文班俾佢,返咗成年,叫做寫到d野!點鬼知P2學校又多咗攞阿媽命的英文Free writing,搞掂中文又要煩吓英文,希望呢個暑假再提高阿仔的寫作功能!
讀完P2,我發現阿仔用咗三分一功能就彈咗好前,主要係數學幫佢前進好多!
我發現要勞氣的作文,外判俾人教,係有d幫助,起碼在平時功課上的分數,我見到有多咗,因為學校的作文功只可在學校完成!不過,詞彙真係要靠睇書得返來,所以我都花咗好多$買d課外書俾阿仔,佢已睇完三國演義和西遊記,水滸傳未睇,因為未有合適時機令阿仔想睇!

littlemonkey09 發表於 18-7-17 00:08

咁我自己試下教佢,唔得先搵人教,謝謝你分享的經驗!

回覆 王家爸爸 的帖子

借位一問,我女去左CAC 評估,check 到語言組係130 資優至特優智能十專注力不足及焦慮,但我完全睇唔出佢有什麼方面資優,我初初帶她去做評估時是因為幼稚園老師投訴及恐嚇不讓他升班所以懷疑佢有自閉/選擇性緘默,佢中英數都唔得,已經有中英數補習,九月升小一,佢做野超慍,做一條簡單加減(7-4 都要做成分半鐘,)都唔知升小一點算,但佢有D古怪的行為,佢可以背出同學媽咪的電話號碼及跟學號背出23個同學名(我大女五個都背唔到) 佢個腦袋好似專諗無聊野😪 我可以做啲乜嘢幫佢?謝謝

yltung 發表於 18-7-19 22:05
回覆 王家爸爸 的帖子

借位一問,我女去左CAC 評估,check 到語言組係130 資優至特優智能十專注力不足及焦 ...
資優測試誤差率高,其實參考作用唔大,所以睇唔出唔出其,反而專注力不足及焦慮需要處理。如果幼稚園老師懷疑佢有自閉,選擇性緘默,而且中英數都唔得,亦都需要留意,尋找原因。補習唔係解決問題既方法,如果小朋友抗拒補習,補習可能根本就係問題既根源。
每個小朋友都有優點、缺點,睇嚟你小朋友記性好,數學邏輯差。既然佢記性好,其實反而用輕鬆既方法去訓練下佢啲語言能力,效果可能更好。語言能力強咗之後,可能信心大啲,敢同人傾偈,唔會係驚既時間緘默

王家爸爸 發表於 18-4-23 21:35
評估無分中、英文係正常,因為一般認為,語言資優小朋友學新語言好快,所以只需要評估母語就得。 ...
如果只係英文特別出色,聽寫講都好好,好喜歡audio book,youtube鬼佬講咩都聽到,可以覆述。
但中文唔得,亦冇其他語言資優。其實係咪應該估錯? 數學資優會影響英文嗎?

picalo 發表於 18-4-4 16:46
想請教大家一下

各位中文/語言資優的小朋友

.

.

snugglechums 發表於 18-10-8 01:59

Thanks

回覆樓主:

老師都有同我講我小朋友講嘢好叻,表達能力好好。亦有其他家長覺得佢比較advance,  問我有無幫佢check資優,所以令我諗係咪真係要去check 吓。

我仔係小二老師叫去做評估先知。老實講我唔太感覺到佢係語言資優,佢無錯係好快pick up到大人講野既意思,而且閱讀能力稍高於同級同學(但同唔係名校生小一讀Harry Potter果D啦),但完全唔係牙尖嘴利,同埋講嘢講到199,心理學家解釋評估係了解佢既理解能力。

答返樓上,評估唔分中英文,心理學家會用番佢慣用語言去問。

回覆 snugglechums 的帖子

想請問法文是自學還是去文化協會之類的上堂學的?何時可以開始學呢?謝謝