用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 語言資優其實係點?
樓主: happyhome2009
go

語言資優其實係點?  

Rachelmummy2008 發表於 18-3-30 22:51

好即係指什麼呀?

我指私人NET 老師, 教得好的, 價錢合理, 又夾到時間好難找。

我遇過 2 位NET, 一位地點不合不來教, 一位時間不合不來。

現ABC 口音都好, 有責任感及有系統去教。

assado 發表於 18-3-30 22:44
NET 通常會教 oral, phonics. 他們口音好。

NET 學過作文的。

assado 發表於 18-3-30 22:54

我指私人NET 老師, 教得好的, 價錢合理, 又夾到時間好難找。 ...

就是想問你怎樣才算好?

有系統是指?

Virginia_Arare 發表於 18-3-30 22:47
我的女兒剛開始跟一名 NET (master in Eng. Lit.) 上 creative writing, 老師肯教, 呀囡又吸收, 上堂開心,  ...

為什麼要寄望明年,不是說找到了好的老師呢?

scyauchris 發表於 18-3-30 20:54
回覆 Rachelmummy2008 的帖子

你小朋友同我女一樣,不過我女不一定要外國人!有次我女話佢自己同外國人最 ...

可能是方法不同。

都試過教同一題目,一位NET我孩子很喜歡,話要繼續學。一位NET教完後,孩子立即說不要再來學了。

其實我指的伯樂是學校的老師...寫得太簡單, 令你誤會了。

出去上堂是為了發揮呀囡的強項, 希望佢 keep 住那團火之餘, 也能 stimulate 佢對其他科目學習的興趣!

Rachelmummy2008 發表於 18-3-30 22:57

就是想問你怎樣才算好?

老師有自己教材, 因應小朋友程度教, 弱項教. 每次教oral, writing, story reading etc....。
我們不跟學校書本教, 這樣才學得闊。

我 3 年前都請過NET, 教了幾個月就返回英國, 原來只來港半年。

NET 都冇現ABC 教得快。

Rachelmummy2008 發表於 18-3-30 22:55

教作文, 華人好些, 文法會精準些。

assado 發表於 18-3-30 23:29

老師有自己教材, 因應小朋友程度教, 弱項教. 每次教oral, wr ...

小朋友幾年級?

Virginia_Arare 發表於 18-3-30 23:08

不用客氣,應該是我看得太仔細了

happyhome2009 發表於 18-3-23 09:08
如果小朋友在幼稚園時已表達能力好好,對中文字好敏感,學校教英文拼音一學就識,仲blend到。
小學中英文默 ...

我吾係專家, 如我小朋友有這些條件, 我會順勢協助小朋友去發展他的優越。
如Phonics 可以blending, 找私人口音好老師再教佢深入些。 (對串字, 併音非常有幫助)
記字快, 可能是記性好, 俾合適圖書小朋友多看, 又誦讀俾佢聽, 記下多些字去活用。 (如冇太多時間, 可試下 audio books. DVD)
俾小朋友多看佢有興趣的圖書, 多閱讀一定有好處。
不催谷, 留白俾小朋友, 順佢興趣去發展, 家長協助發展佢優點。

Virginia_Arare 發表於 18-3-30 23:08

我小朋友學校是
小一,英文老師口音及上課形式,我嗰讚不絕口。
小三,他中文老師非常好,昨天問他,他說老師好像有魔法般令全班同學聽書,連最搗蛋的同學都係。(注:這位同學英文資優,中文卻大落後)

小四他受到學校NET teacher的啟發,英作去到不錯的水平。

你小朋友讀本地,還是國際學校?

assado 發表於 18-3-30 22:44
NET 通常會教 oral, phonics. 他們口音好。

呢個我想未必一定。睇你點睇,及小朋友本身程度。

不過我知大部分家長係咁諗,NET其實有其他好處。聽你講只學了半年,應該未體會到。

Rachelmummy2008 發表於 18-3-31 08:00
我小朋友學校是
小一,英文老師口音及上課形式,我嗰讚不絕口。
小三,他中文老師非常好,昨天問他,他說 ...

小朋友入到好學校,  遇上有啟發的好老師是好重要。

ABC 同 NET 無乜分別,都是native accent,我反而會看老師主修什麼科目和是否同小朋友夾。

scyauchris 發表於 18-3-31 08:57

ABC 同 NET 無乜分別,都是native accent,我反而會看老師主修什麼科目和是 ...

集思廣益。

大家遇到的老師都不同。我係想大家找老師時不要將別人所說的一些固有講法,限制了選擇。

So far我孩子滿意的ABC有三個,一個是一年級的。另兩個是短期的課程,老師的資歷已很高,不會長期教小學生了。

回覆 assado 的帖子

其實真是個個小朋友不同,我女是從來不肯聽audio book的,所以買過一次就無再買!感覺上每個階段會有不同的學習須要,每次轉下佢又有不同啟發!我小朋友對住唔同人會用不同accent

scyauchris 發表於 18-3-31 09:45

其實真是個個小朋友不同,我女是從來不肯聽audio book的,所以買過一次就無再買!感覺 ...

吾同人,你指嘅係?

scyauchris 發表於 18-3-31 09:45

其實真是個個小朋友不同,我女是從來不肯聽audio book的,所以買過一次就無再買!感覺 ...

係! 是冇一個完全固定學習模式可跟隨, 是因應每位小朋友有所不同而度身而學。。

外國人就用native accent, 香港人用港式accent, 學校又另一個不是native又不是港式accent, 不過佢話家長都以話好聽accent!

Rachelmummy2008    發表於 18-3-31 10:35