用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖公會聖彼得小學
go

聖公會聖彼得小學

請問有冇仔女是讀緊中西區聖彼得小學?該校是否仍然咁top?(見小學排名好前)校風是否很好?有差了嗎?請用家分享一下

Lyl0326 發表於 18-3-23 00:07
請問有冇仔女是讀緊中西區聖彼得小學?該校是否仍然咁top?(見小學排名好前)校風是否很好?有差了嗎?請用家分 ...

我覺得好少家長分享呢間學校。

請問有冇仔女是讀緊中西區聖彼得小學?該校是否仍然咁top?(見小學排名好前)校風是否很好?有差了嗎?請用家分 ...

小學排名搵笨的,你比較下各區啲一線小學升中成績,你就會發現聖彼得只係一般

教過下 Peter 學生,校風都 OK,放學我見班學生都正正常常。課程正常,冇教快教深。英文有額外學校自己出嘅 module books,裡面有教寫作同新詞語。

升中就 OK,平均 55% 左右嘅人入到 Band 1 英中。

聖彼得小學升中成績非常好,校風也很好.

1998Ruby1998 發表於 18-3-27 08:53
教過下 Peter 學生,校風都 OK,放學我見班學生都正正常常。課程正常,冇教快教深。英文有額外學校自己出嘅 ...

你係唔係當聖類斯中學做B1?
呢間B2B左右既英中

1998Ruby1998 發表於 18-3-27 08:53
教過下 Peter 學生,校風都 OK,放學我見班學生都正正常常。課程正常,冇教快教深。英文有額外學校自己出嘅 ...

得四成幾B1

回覆 晴晴小B 的帖子

我只係睇左其中一年數據,應該就係最勁果年。
不過佢都係區內官津派位最好果間,都算係咁。

晴晴小B 發表於 18-3-27 14:39
得四成幾B1
無問題架。只要你是個四成幾B1的一份子,甚至是當中頭三分一咪得咯

2jkidsfather 發表於 18-3-27 16:53
無問題架。只要你是個四成幾B1的一份子,甚至是當中頭三分一咪得咯
...

現實係, 就算係級一個位男學生既家長, 升中時都唔會安樂
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

聽用家講過課程編排得好,由淺入深,係好學校。至於派位,佢又冇得揀小一學生,中西區啲band1 中學又好多已有自己小學,當然好極有限,教得几好都唔夠爭。

回覆 Lyl0326 的帖子

我見小排學名頭十位,除了Peter,間間都有back up的中學,所以奇怪Peter是否真的很好才入到top 10

Lyl0326 發表於 18-3-27 19:53
回覆 Lyl0326 的帖子

我見小排學名頭十位,除了Peter,間間都有back up的中學,所以奇怪Peter是否真的很好 ...

做排名個位編輯肯定有家人讀緊聖彼得

hkpapa852 發表於 18-3-27 17:13
現實係, 就算係級一個位男學生既家長, 升中時都唔會安樂
我估間間小學級一升中時都係咁

2jkidsfather 發表於 18-3-27 21:53
我估間間小學級一升中時都係咁

有直屬中學個D小學, 級30/50內應該好安樂
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-28 12:24
有直屬中學個D小學, 級30/50內應該好安樂
我識個之前華小,(佢話)級15內,阿媽好安心話實上到港華。今年升港華中一返咗大半年,後悔當初無試報QC。
我諗直屬都要睇邊間,六年前點估到直中水平變了......

2jkidsfather 發表於 18-3-28 12:41
我識個之前華小,(佢話)級15內,阿媽好安心話實上到港華。今年升港華中一返咗大半年,後悔當初無試報QC。 ...

其實如果佢有留意, 港華DSE成績近4/5年一直跌, 上年更加係割喉式下跌.....

正所謂, 寧買當頭起

回覆 2jkidsfather 的帖子

如果級15, 基本QC連見都冇得見, 只有through 大抽獎.

晴晴小B 發表於 18-3-27 14:39
得四成幾B1

得四成幾B1,已經不低了,在強區內已是第一,46.67%升中比例在全港升BAND1中學排名應該在前50內。

Arabellahk 發表於 18-3-28 15:36
得四成幾B1,已經不低了,在強區內已是第一,46.67%升中比例在全港升BAND1中學排名應該在前50內。
...
"得四成幾B1" - 如果在沙田/九龙城,也只是二线。
不知道为什么这所学校在很多排名中是top 10.