用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 好奇!大學生應否申請信用卡?
go

好奇!大學生應否申請信用卡?  

好處?壞處?市場上有幾間銀行發大學生信用卡?

我非常反感

mhc123    發表於 18-4-19 12:27

Yanamami 發表於 18-3-23 07:32
我非常反感
何解呢?

其實未到大學,一夠18歲讀HD已經唔少人有申請,先洗未來錢,現今社會好難避免,所以理財概念必須從小起教育孩子。

ABC-DAD 發表於 18-3-23 08:04
何解呢?
憑甚麼?-个中学畢業生有何credit可言?

mhc123    發表於 18-4-19 12:29
2jkidsfather    發表於 18-3-23 09:07

brother4 發表於 18-3-22 23:31
好處?壞處?市場上有幾間銀行發大學生信用卡?
Actually, undergraduates do not need credit cards.
How about learn how to make money first?

回覆樓主:

見學校信用卡有優惠如分期付大學學費免息,天X圖書9折等

我贊成.  不過都要睇小朋友, 而我好信得過我仔唔會亂黎.

我仔是赴美升讀大學, 他赴美前, 我已跟他說了, 入學後到銀行申請信用卡, 每月用它一用, 依期還款, 這樣做是為他個人build up credit, 等他將來在美要買車買房向銀行申請貸款就有信用度了.
等到他一入學, Citibank已派人到他入讀的大學, 幫學生開銀行賬戶 (當中包括savings, checking, credit card).  我赴美探望他, 見他日常往來都用Citibank用信卡, 錢包只有少量美元.  我是每年一次付兒子生活費.  到大三暑假, 他跟我說他summer intern有1萬4千美元收入, 大四可以不用給他生活費了.  他去年大學畢業, 現工作中.  又跟我說, 暫時只能每月儲500美元, 這是開始給媽媽建立retirement fund.
他的一切行為, 我並不訝異, 因這是身教言教.

yukico    發表於 18-3-27 22:18

小囡有喎, 用番自己大學同銀行聯繫既卡, 佢有做pt, 有收入, 自己去旅行都係碌卡, 不過我成日提醒要量入為出, 學習理財. 當然都要個個人情況吾同.

dlam141231 發表於 18-3-23 09:28
我贊成.  不過都要睇小朋友, 而我好信得過我仔唔會亂黎.

我仔是赴美升讀大學, 他赴美前, 我已跟他說了, 入 ...
很高興见到旱有成功例子,可惜失敗的例子更多。在美国信用咭的確普遍,我见在英国多用debit card,在澳洲用cash也蛮多~

回覆 dlam141231 的帖子

我仔也第一時間攞credit card,快些 build up個credit rating, 在美加,如果個credit rating 唔靚,想租屋都難!

都唔係咁洪水猛獸啫。
唔係有入息就懂理財。

Personal finance should start as soon as possible, credit card is just one payment method in daily life.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

啊仔中一暑假開始有個人儲蓄戶口,有埋ATM卡,每個月我直接將午膳費用、交通費及零用錢入佢户口,佢自行因應需要在ATM拎錢出來用。幾年前啊仔已同我講,相對佢身邊嘅同學,理財方面我俾咗好大自由度,我坦然是因為對佢有信心,知道佢唔會亂花錢,有自制能力。

到去年5月中學畢業18歲時,已申請咗信用卡。入咗大學後,去年11月又開咗個股票戶口,將多年嘅積蓄學吓投資買股票。在我角度去睇,是沒有問題的,俾佢學習投資理財、學習風險管理...有經歷先會成長。

早幾日有間銀行在大學有個投資理財講座,佢有去聽,因為現場有問在座學生嘅一些個人理財方式問題,驚訝原來好多學生日常生活仍是以現金支付為主,很多學生亦沒有儲蓄概念或儲蓄習慣。

mhc123    發表於 18-4-19 12:30
洋蔥頭媽咪    發表於 18-3-26 23:23
ABC-DAD    發表於 18-3-24 15:01
Discuz!

以上所有網友仔仔,全部係乖仔,讀書叻又生性,所以一定係成功例子。可惜唔会有失敗例子上黎举例。阿女就觉得身边唔成熟既同学偏多,以前AL都叫讀多-年,而家讀完中六入U, 好多真係仲好天真下。

Yanamami 發表於 18-3-24 07:11
以上所有網友仔仔,全部係乖仔,讀書叻又生性,所以一定係成功例子。可惜唔会有失敗例子上黎举例。 ...

成功皆因自少父母有指導, 我朋友呻個女初中每次網上買衫過千元,原來亜媽俾自己張咭亞女自己買, 這樣孩子長大会如何用钱?

ivantissue 發表於 18-3-24 07:00
啊仔中一暑假開始有個人儲蓄戶口,有埋ATM卡,每個月我直接將午膳費用、交通費及零用錢入佢户口,佢自行因 ...

正是由兒子中一開始, 零月錢我是每月一付給他, 六年中學, 我知他不會胡亂花費. 到大學, 便一年一付.  

我兒在理財方面佔了一個優勢, 理財知識, 他從小就從父親處耳濡目染.  我丈夫在大學主修經濟, 年輕時在美曾任職投行. 離開投行後的工作, 都是跟金融有關.  兒子上中學後, 丈夫跟兒子從不談功課, 工作忙碌, 稍有餘閒, 說的就是金融和政治.  我還記得兒子在grade 9時候, 寫了一篇文章, 內容講投資, 金融術語瑯瑯上口, 看得老師雲裏霧裏.

我卻生於一個保守家庭, 理財謹慎, 兒子赴美升學後, 我囑咐他開基金賬戶玩玩就好, 不好學人去沾大起大落的股票市場.  不知他是否真有聽, 總之在我面前他不說股票, 給媽媽儲的retirement fund也是放在基金賬戶.
說到retirement fund, 我是很安慰.  我丈夫工作一直非常忙碌, 孩子幼年時他更經常性地出差, 當時生活在北美, 養育之重責主要放在我身上. 坦白說, 我算是個慈母, 幸好沒有败兒.  有一年丈夫對讀初中的兒子說, 你媽媽非常疼鍚你, 將來要給媽媽養老. 今年春節兒子回港過年, 說他開了個基金賬戶暫時每月放500美元作為媽媽的retirement fund.  這一份心意, 太歡喜了.  

洋蔥頭媽咪    發表於 18-3-26 23:23
ABC-DAD    發表於 18-3-24 15:00

Yanamami 發表於 18-3-24 07:11
以上所有網友仔仔,全部係乖仔,讀書叻又生性,所以一定係成功例子。可惜唔会有失敗例子上黎举例。 ...

在這仔仔女女都是乖乖的

Yanamami    發表於 18-3-24 10:05

poonseelai 發表於 18-3-24 08:44
成功皆因自少父母有指導, 我朋友呻個女初中每次網上買衫過千元,原來亜媽俾自己張咭亞女自己買, 這樣孩子長 ...
我女已入U, 未有Cr card所以網上購物-定要用我張咭。不过每次一定问过我先買(唔係就等於盜用),而且每次都立即俾番cash我。

Yanamami 發表於 18-3-24 10:09
我女已入U, 未有Cr card所以網上購物-定要用我張咭。不过每次一定问过我先買(唔係就等於盜用),而且每次都 ...

我孩子去英國大學前出了附屬咭俾佢傍身, 差不多一年未用過, 上網也是用debit card。 自少已教佢 要知自己有錢還才用信用咭, 張咭只是不用帶現金