用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 好奇!大學生應否申請信用卡?
樓主: brother4
go

好奇!大學生應否申請信用卡?   [複製鏈接]

碌咭係俾錢的方式,洗大咗係用錢的態度。

真係唔生性,無咭碌都會打去搵兄弟,不過係安信兄弟。所以重點係學好理財,唔係有無咭。

BBKDWLAM 發表於 18-3-27 14:43
碌咭係俾錢的方式,洗大咗係用錢的態度。

真係唔生性,無咭碌都會打去搵兄弟,不過係安信兄弟。所以重點係 ...

兄弟

我自己讀U 時都有申請信用咭, 果時自己有做Part time, 會慳住碌, 每個月碌幾百蚊至一千蚊左右, 每個月必定會還清咭數.

反而有一次做暑期工時, 有個同事灌輸"邊有人會月月清咭數咁蠢架!" 的觀念比我, 所以果次我就特登學人只找min pay, 果期好似原本欠八百幾, 但fin. charges 要比百幾蚊, 肉痛到我死死吓, 之後我都冇試過只找min. pay, 深刻的教訓.

我唔懷疑好多仔女用錢态度良好,禁如果無做part time, 無穩定收入,又应唔应該出卡呢?

借loan去消費,呢个概念好奇怪~又唔知將來还唔还到……

jumphigh 發表於 18-3-27 20:20
不是去消費,是生活費啊~~要消費,就要先付出去做pt......除非佢係讀醫,否則唔会冇时间做pt   ...
唔係有無信心佢將來还唔还到个问題,借錢生活又好,消費也罷,都係感覺怪怪地。

jumphigh 發表於 18-3-27 20:59

真心講……我当年好多同學都係攞Grant Loan讀大學比学费同 ...
觉得自己好老添我果个年代都無学生信用咭呢d.....同学都仲係兴打暑期工既日子。

Yanamami 發表於 18-3-27 16:53
我唔懷疑好多仔女用錢态度良好,禁如果無做part time, 無穩定收入,又应唔应該出卡呢? ...
我同我女一早講咗讀到大學佢一定要做pt負擔自己零用,出卡我覺得以防萬一有時真係要用卡俾錢,但碌幾多就要因應自己pt賺幾多,碌咗嘅數要一次付清,唔可以洗凸。其實主要都係睇仔女理財態度,如果佢自律,一定冇問題;相反,如果大花筒先洗未來錢,出卡就真係好易出事。

wyl 發表於 18-3-28 09:28
我同我女一早講咗讀到大學佢一定要做pt負擔自己零用,出卡我覺得以防萬一有時真係要用卡俾錢,但碌幾多就要 ...
上面都有提過,我唔懷疑仔仔女女既理財態度同還款能力。只不過有個雞蛋與雞的問題,到底喺銀行應該認為果個人有信用先批卡俾佢,定喺出左卡先睇下果個人有無信用?

Yanamami 發表於 18-3-28 10:03
上面都有提過,我唔懷疑仔仔女女既理財態度同還款能力。只不過有個雞蛋與雞的問題,到底喺銀行應該認為果個 ...
銀行角度唔會理,只要賺錢,最好多啲人還min pay添。

Yanamami 發表於 18-3-27 16:53
我唔懷疑好多仔女用錢态度良好,禁如果無做part time, 無穩定收入,又应唔应該出卡呢? ...

我明白你的意思。
小女當年去外國讀大學,因為家母在香港入了醫院,我基本上就咁買張機票就送走佢,連 credit card 也冇想起要給她。萬事她自己安排(有親人在當地接機)。後來她安頓好,她就說同學多數用 debit card ,而她上網購物 (eg amazon) 也用可以用 debit card (當地普通 saving account 的 debit card) ,甚至她去過美國做 intern ,住了四個月也是自己在當地開銀行開一個 saving account 出糧,提錢。反正,學費生活費,由我用 internet banking TT 去外國,12- 24 小時內已收到錢。生活上,她說冇 credit card 不大影響。所以今年小兒去讀書,我也冇比 credit card 。感覺上,用現金找數,他們會識 "肉赤" 金錢。

小女今年申請了自己的 credit card ,因爲她現在正是 working term (8 months) ,有不錯的收入,她說可以自己找數。

Artie 發表於 18-3-28 12:20
我明白你的意思。
小女當年去外國讀大學,因為家母在香港入了醫院,我基本上就咁買張機票就送走佢,連 cr ...
謝謝Artie~~有人明白我了!

去旅行有需要信用卡,附屬好d,在港冇需要

我本人不想未出來工作就先用信用卡洗錢,因為方便,身上無錢可以用,養成先洗未來錢,而我囡今年申請咗,問她點解無收入就可有,她話銀行會比無收入大學生都可申請。佢申請只為了卡上面有大學Logo. 直至現在囡從未用過,只是keep 。

醒目開學勳章

jumphigh 發表於 18-3-27 20:20
不是去消費,是生活費啊~~要消費,就要先付出去做pt......除非佢係讀醫,否則唔会冇时间做pt   ...

我女不是讀醫,低佢yr 1 同yr 2 sem 1可以幫人補下習之外,sem 2已經忙到停晒補習,其實yr 2 sem 1已經成日甩堂,我叫佢頂不到就不好補,成日甩堂對學生黎講都不好

見佢忙起黎,有時半夜兩點起身去廁所佢都未訓,不過呢排見佢改緊,11點幾訓,朝早6點幾起身

講返正題,佢一夠18歲我就出附屬卡比佢,不是無信用卡=識理財

佢細細個我已經教佢要會錢,每年新年利是加零用儲起會買一個金幣,18歲時買左ibond, 可惜之後果年無再出

so far到依家看佢簽卡記錄都好正常,同同學去食飯簽卡返黎之反亦有比返錢我,係上網交報名費考試呢d無比

‹ 上一主題|下一主題