用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請高人俾點意見… [
樓主: okinawafans
go

請高人俾點意見… [

小時了了 發表於 18-3-23 17:45
提外話, 點解保良局中小學都係谷呢? 真係唔可以輕鬆學習?

其它朋友有讀開PLK官津 的的確幾谷下.  中小學都係. 可能保紀是行傳統為主. 有朋友都頂唔順轉左啟思哩些.   但都有例外, 我仔小學係PLK 名下, 但唔算谷(起碼唔係教得快, 多抄寫個類, 深唔深另計). 聽聞 CKY 都唔算
我都like 赤提同 YMCA(東涌) --- 似似地國際學校的模式, 不過2間都太遠同赤提更貴所以冇報名.  赤提之前識人讀, 走讀,  佢說大圍成績是一般, 但反正樓主應該不太考慮DSE, 預算都會中學出外或行IB吧?  選赤提應著重DSE成績以外的優點.  NPL 始終偏傳統些同冇歷史(相比赤提).     

少少題外,
睇"小時" post NPL link, F1 有
GCSE Chinese 同  Econ !  
我雖然take 左 NPL offer, 但從未細睇過佢地F1科.. 真唔知係咩.  (Econ 我成日見好多學校F3先有(Tasting for F4 selection) ) , 反而NPL 英文reading suggesting books 有唔少是我仔小學都有用過的. 好熟悉.   

有一日同朋友講開教育。 他們對聖反的同事是, 開朗, 有自信, 傳數快 雖然不知道他們的D S E成績如何。 但是有這樣的 comment 我覺得不錯

回覆樓主

小兒都是B1尾,take 了NPL offer.
但心大心細應否放棄大抽獎,九龍城區,
心儀銀禧。係咪有直資在手再七月扣門,會安全D呢?
大家可否比D意見(emoji)(emoji)

baby1211 發表於 18-3-23 22:44
小兒都是B1尾,take 了NPL offer.
但心大心細應否放棄大抽獎,九龍城區,
心儀銀禧。係咪有直資在手再七月 ...
係唔係肯定係B1尾,如果肯定係,九龍城區大抽獎應該好啲。

王家爸爸 發表於 18-3-23 22:51

學校有70% B1, 但50-70%為灰色地帶,仔就是在這地帶裏。所以老師多鼓勵學生在這範圍take 直資。
唔敢搏,但又唔係好甘心,始終想讀津校。
但又驚派得差,扣門重旁惶。
如果take 咗直資,七月都會試試扣門。

王家爸爸 發表於 18-3-23 22:51

再者,在這情況下,NPL係咪值得做保險而放棄大抽獎呢!

同銀(emoji)比,NPL會唔會有勝處而值得取其之呢?

回覆樓主:

樓主兩間都係好學校,如果唔考慮路程同學費,咁,你問小朋友喜歡邊間讀書,就係答案了。

baby1211 發表於 18-3-23 23:03
學校有70% B1, 但50-70%為灰色地帶,仔就是在這地帶裏。所以老師多鼓勵學生在這範圍take 直資。
唔敢搏, ...

NPL 係直資, 不是下個月會將學生入讀名單(+學生文件)交教育局嗎?  7月又去叩門?
遊戲好似吾係咁玩. 以前睇過EK的post, 正常情況下, 基本上無人可做"騎" 住直資學校等津校
位.個個咁做咪"天下大亂"?!

crazyhippo 發表於 18-3-24 11:32
NPL 係直資, 不是下個月會將學生入讀名單(+學生文件)交教育局嗎?  7月又去叩門?
遊戲好似吾係 ...

我始終想讀津校,所以放棄了派位,都想7月試扣津校。只是躊躇應否放棄派位,還是搏下大抽獎。始終B1灰色地帶,進退兩難中

回覆 baby1211 的帖子

有冇問下學校上二屆派位資料, 會有幾多個師兄姐入到銀禧?

baby1211 發表於 18-3-23 23:03
唔敢搏, ...
70% B1........ 九龍城區只有兩間無直屬中學既學校有呢個水平。
如果接受最差只派入香島,咁就去抽獎
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

baby1211 發表於 18-3-24 11:40
我始終想讀津校,所以放棄了派位,都想7月試扣津校。只是躊躇應否放棄派位,還是搏下大抽獎。始終B1灰色地 ...

如果交了咁多年學費,為何升中返選津校?我覺得npl語境好過銀禧,又有寄宿,又有IB,我唔會大抽獎。

nicolemummy 發表於 18-3-24 12:10
如果交了咁多年學費,為何升中返選津校?我覺得npl語境好過銀禧,又有寄宿,又有IB,我唔會大抽獎。
...

NPL 地點是一考慮,另比咗學費,是否真的值得? 銀禧是1B, 不是比較好些嗎?

baby1211 發表於 18-3-24 14:38
NPL 地點是一考慮,另比咗學費,是否真的值得? 銀禧是1B, 不是比較好些嗎?

...

銀禧近幾年無對外公開過DSE成績,連入U既資料亦公佈得越嚟越少
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

baby1211 發表於 18-3-24 14:38

...

九龍城B1學校既在B1生排位取向,銀禧一向不是迦密、華英、旅港、甚至黃笏南的排名......其實純講ranking, npl同bhjs都不相伯仲。

除了banding, 看你要甚麼。如果錢,我當然無話可說。

如果國際視野,我相信npl多些。options, 也是npl多些。 alumni,. 咁銀禧多些。你要傳統音樂嗎?銀禧有樂團,npl卻著重現代音樂。英語drama, 一直是保記的強項。兩文三語,presentation, npl好得。傳統讀書,英國文學,銀禧。天文館,寄宿,npl.

你要明白你為何想棟銀禧?名氣嗎?同學認同嗎?你小朋友適合嗎?明白了,你自然有取捨。

okinawafans 發表於 18-3-22 17:35
小朋友屬band1尾,無音樂底,有運動,較喜歡中英文,maths 只能說是 ok ....有幸顏寶鈴同赤柱聖士提反都收 ...

聖提語景好。