用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請高人俾點意見… [
go

請高人俾點意見… [ [複製鏈接]

小朋友屬band1尾,無音樂底,有運動,較喜歡中英文,maths 只能說是 ok ....有幸顏寶鈴同赤柱聖士提反都收,但宜家唔知要5要赤聖好… 我怕佢在赤聖讀得辛苦…所以爭扎中。

0    0    0    0

okinawafans 發表於 18-3-22 17:35
小朋友屬band1尾,無音樂底,有運動,較喜歡中英文,maths 只能說是 ok ....有幸顏寶鈴同赤柱聖士提反都收 ...

傳統名校好一點

王家爸爸    發表於 18-3-23 17:29

我會選路程近

回覆樓主:

赤堤好似要寄宿?

小朋友屬band1尾,無音樂底,有運動,較喜歡中英文,maths 只能說是 ok ....有幸顏寶鈴同赤柱聖士提反都收 ...
Stephen

St. Stephen

回覆樓主:

返學路程邊間近?

回覆 e2m 的帖子

近赤聖喔

okinawafans 發表於 18-3-23 15:55
回覆 e2m 的帖子

近赤聖喔

如讀赤聖經濟負擔OK嗎?

回覆 小時了了 的帖子

還可以…但我怕佢會讀得辛苦…失去自信...但又覺得赤聖在 build up 小朋友既英語能力,自覺求學能力… 眼界等會俾 NPL 好d … 所以在爭扎中

okinawafans 發表於 18-3-23 16:02
回覆 小時了了 的帖子

還可以…但我怕佢會讀得辛苦…失去自信...但又覺得赤聖在 build up 小朋友既英語能 ...
NPL 係 EK 口碑聞說都係一間幾谷吓嘅中學喎, 呢間都係有IB & DSE 考, 呢間您覺得會讀得輕鬆? 我個人認為未必喎.

赤提唔知點解係 EK 學術口碑麻麻, 成日俾人評為 B2 (可能學費貴, 大家消費心理要物超所值掛!) 真心講, 有邊間 B2 中學嘅學生有唔少可以考入到海外名牌大學, 唔係只得一個半個嘅少數考入喎! 學術質素係有一定的, 我覺得教嘅野應該都唔淺. 呢間又係有IB & DSE 考

建議你去NPL網頁睇睇佢地下學期統測所考核既野, 估計一下自己小朋友負吾負荷到? 睇落真係一D都吾輕鬆喎

小時了了 發表於 18-3-23 16:35
NPL 係 EK 口碑聞說都係一間幾谷吓嘅中學喎, 呢間都係有IB & DSE 考, 呢間您覺得會讀得輕鬆? 我個人認為未 ...
赤提應該係走輕鬆學習...自由度大...咁當然只睇成績會有正有負啦

SSC 係 2008轉直資...坊間評B2A可能係轉直之前 ~~~

Originally a private school, St Stephen's College became a government-funded public school during the late 1900s. Since the 2008-2009 academic year, the College has become a Direct Subsidy Scheme (DSS) School, which is a historic change to the College as it freed the school from the centralised funding system that currently administers secondary education in Hong Kong.
https://en.wikipedia.org/wiki/St_Stephen%27s_College_(Hong_Kong)

保良局學校一般比較谷,NPL會唔會例外就唔知。

第一次聽話赤聖讀得辛苦,邊道聽返來?

王家爸爸 發表於 18-3-23 17:32
第一次聽話赤聖讀得辛苦,邊道聽返來?
赤提再辛苦, 都一定輕鬆過同級既PLK學校

小時了了    發表於 18-3-23 17:45
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 18-3-23 17:30
保良局學校一般比較谷,NPL會唔會例外就唔知。
提外話, 點解保良局中小學都係谷呢? 真係唔可以輕鬆學習?

crazyhippo 發表於 18-3-23 16:41
建議你去NPL網頁睇睇佢地下學期統測所考核既野, 估計一下自己小朋友負吾負荷到? 睇落真係一D都吾輕鬆喎 ...
係咪呢個: http://www.npl.edu.hk/en/download/current/1718/1718_2ND_MIDTERM_COVERAGE.pdf

回覆 小時了了 的帖子

Bingo

小時了了 發表於 18-3-23 17:45
提外話, 點解保良局中小學都係谷呢? 真係唔可以輕鬆學習?
可能同個名有間:

保良: 保住優良率

小時了了    發表於 18-3-23 17:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題