用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 校際鋼琴比賽評判
go

校際鋼琴比賽評判 [複製鏈接]

請問大家今年校際鋼琴比賽有沒有遇到一位叫 Mr Andrew Davies 的評判呢?

有沒有發覺這位評判有亂評分的情況?

1    0    0    0

Pinky88 發表於 18-3-22 13:13
請問大家今年校際鋼琴比賽有沒有遇到一位叫 Mr Andrew Davies 的評判呢?有沒有發覺這位評判有亂評份的情況 ...

點解咁講?我個仔都係呢個評判

回覆樓主

我小朋友不是這位。
但想知點亂俾分法?

是這樣的,我兒子參加的那一場,便是這位評判。賽果實在令人意外,頭三名其中有些同學在演奏過程中有不少甩漏,第一名更在一開始時,彈了幾次第一句才繼續,中間亦有不少甩漏!但是,同場有些彈得好的同學,只得7字頭!
比賽後,很多家長也即時在電梯和大堂討論和批評賽果和評分不合理!
校際比賽只有一位評判,大會又沒有錄影比賽過程,也沒有具體的評分準則,真是想投訴也不容易。

回覆樓主:

你小朋友係參加幾多級鋼琴賽事?

回覆 littlemonkey09 的帖子

Grade four.

What about your son?  What grade was your son in?

回覆樓主:

我個仔未考級試,鋼琴老師建議去Grade 2 試吓先,同場我見到有好多五、六年級降級來比賽,好多都彈得好好冇甩留,冇彈錯,冠軍果個都有甩留,我個仔都有但都有81分,我見d五丶六年級的家長不滿意個分

其實,就算是高小學生參加 Grade 1 或 2, 亦未必真是降級的,有的真的可能是高小才開始學習鋼琴的。

我們上星期五下午(Grade 2 組) 就是這位評判,賽果完全出人意料,另外給分超低。

想問下提外話...如果小朋友獲獎, 你們會做D野感謝老師嗎? 例如寫感謝卡或買小禮話? THANKS......
(不喜勿插)

littlemonkey09 發表於 18-3-23 10:44
我個仔未考級試,鋼琴老師建議去Grade 2 試吓先,同場我見到有好多五、六年級降級來比賽,好多都彈得好好冇 ...

是一位young man 嗎?

Not a young man.  A man seems around 60 indeed.

poodlema 發表於 18-3-26 10:21
想問下提外話...如果小朋友獲獎, 你們會做D野感謝老師嗎? 例如寫感謝卡或買小禮話? THANKS......
(不喜勿插 ...
My kid learnt a lot of skills from preparing the competition.  Even though my kid lose in the competition, I still teach my kid to say thank you to the piano teacher after the competition.

The effort made by the teacher should not be judged by the results only.

musiclei    發表於 18-3-26 15:33

Pinky88 發表於 18-3-26 14:11
My kid learnt a lot of skills from preparing the competition.  Even though my kid lose in the compet ...

Thanks!

Pinky88 發表於 18-3-22 13:13
請問大家今年校際鋼琴比賽有沒有遇到一位叫 Mr Andrew Davies 的評判呢?有沒有發覺這位評判有亂評分的情況 ...

呢個評判好得人驚,口味古怪。

咁岩我小朋友個場都係呢個評判.
我覺得佢比分都嚴既, 我個場冠亞軍分別係85, 84 及83分.
而亞,季軍都係我個場, 兩位小朋友既表演都係我呢個門外漢耳裡留下幾好既印象....所以我都覺得佢公正既, 係嚴左些少 (好多人7X 分)
‹ 上一主題|下一主題