用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升小前暑假唔使旨意去旅行?!
go

升小前暑假唔使旨意去旅行?!  

由6月開始叩門,叩到7月中都仲有得叩

8月又要等call waiting, 又話唔行得開

8月中至尾又話小一適應週

咁即係真的唔去得旅行??

Agree, 所以要等到6月抽中奬先有得捻!

李大人 發表於 18-3-22 13:14
讀書重要?還是旅行重要?取其一

經歷左大半年,只想大人和細路都有得輕鬆下,大家都辛苦了。都明白要選其一

Pigdripy 發表於 18-3-22 13:12

去到, 但吾可以幾個月前訂好酒店, 机票。

Pigdripy 發表於 18-3-22 13:18
經歷左大半年,只想大人和細路都有得輕鬆下,大家都辛苦了。都明白要選其一
...

選擇:
1. 唔去旅行
2. 放榜前去
3. 訂啲可轉時間既機票同可退錢既酒店,萬一要等叩門可以改日子再去

回覆樓主

每年也有類似的留言,其實答案顯然而見。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

你放得低,唔叩,想幾時都得

回覆樓主

提早呢兩三個月去咗先。

回覆樓主

八月初短短地去幾日問題不大,老師都要放假

依家大家環境富貴咗, 成日都話要去旅行, 好似去少次真係會死咁.

記得自己小時候多久才有一次旅行嗎?

HK-MAN    發表於 18-3-28 10:43
Lingfung813    發表於 18-3-27 11:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

....

回覆 李大人 的帖子

有D家長,吾係學校假期都請假去旅行
教壞小孩

其實由放榜個日開始,如果派得唔理想,真係無得去旅行,因為叩門學校真係隨時都會call你。

個時叩完門,我就訂位去旅行,有一間就係臨出發前一日通知收,叫我即日去註冊由原本散心旅行變慶祝旅行。
另一間就係第一志願29/8打黎,話有位收,真係嚇一嚇,咁岩有人最後一刻放棄,就補上。

而家諗番真係好好彩。

hkpapa852 發表於 18-3-22 16:30
依家大家環境富貴咗, 成日都話要去旅行, 好似去少次真係會死咁.

我地都係一年去一次,你咁講嘅

hkpapa852 發表於 18-3-22 16:30

環境又真的唔同左,不能比較以前了!只是其實可以自行調較下個旅行日子,落實曬D野之後咪開學前去個短trip囉!又或者真的去少一次,其實又確實不是什麼大問題!

放榜前兩星期睇定叩門 interview schedule, book定兩組酒店, 放榜後即book機票

Pigdripy 發表於 18-3-22 20:04
我地都係一年去一次,你咁講嘅
一年咁多時間, 點解一定要係7/8月?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

噤就不如復活節去一轉先,又或者聖誕先補番,大人返工都好辛苦,望穿秋水等放假同仔女開開心心 去旅行個心情我明呀

醒目開學勳章 王國長老

去到架~~

派邊間讀邊間, 唔去叩門已經可以隨時去旅行.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~