用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升小前暑假唔使旨意去旅行?!
樓主: Pigdripy
go

升小前暑假唔使旨意去旅行?!  

Fivedragon 發表於 18-3-22 19:30
其實由放榜個日開始,如果派得唔理想,真係無得去旅行,因為叩門學校真係隨時都會call你。

個時叩完門,我就訂 ...
同意!一叩門就基本上唔使去旅行!就算去短路線,咁橋果幾日call你,接唔到就麻煩...

19841984 發表於 18-3-24 02:13
去小次啦,我朋友試過收call waiting 電話,限二日後到校註冊。

不可以授權親人代註冊嗎?

19841984 發表於 18-3-26 11:25
多數學校唔比。
乜小學咁嚴? 我三年前K1 call waiting 要我去註冊, 咁啱嗰日我一家真係去咗旅行, 我都係叫長老幫我去註冊, 一啲問題都無啊!

醒目開學勳章 王國長老

kiu_kiu 發表於 18-3-26 12:26
乜小學咁嚴? 我三年前K1 call waiting 要我去註冊, 咁啱嗰日我一家真係去咗旅行, 我都係叫長老幫我去註冊,  ...
小學註冊同幼稚園唔同, 小學要收學生註冊證先叫完成手續, 即係家長要去原入讀小學退學拎返註冊證, 之後再去新個間註冊, 整個過程要核對好多資料, 同幼稚園擺低留位費係唔同.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

miriam 發表於 18-3-27 11:03
小學註冊同幼稚園唔同, 小學要收學生註冊證先叫完成手續, 即係家長要去原入讀小學退學拎返註冊證, 之後再去 ...

我女係註冊私校等直資,我就無見過張註冊証咩樣(學校會幫我攪掂)
不過註冊日都多文件簽,又要解釋其他程序,果時間直資校都係等我地旅行返黎(好彩佢肯等)
不過如果叩津校,仲有可能隨時要面試,咁就真係唔建議周圍走喇

醒目開學勳章 王國長老

當年我囡升小派得好差, 去左 8 間學校叩門.

好彩有學校收, 仆倒咁去註冊, 亦都買晒校服同書.

到左七月底收到另一間更好既 offer...........原本叫我當日 17:00 前去註冊, 當時身處尖沙咀, 要趕返荃灣搞先退學再去新個間註冊識飛都趕唔到, 好彩畀我第二日 17:00 前註冊, 否則都唔知點算.

要叩門既話根本無可能外遊, 你唔會知心儀學校幾時出 offer 畀你, 就算有都可能要極短時間內完成註冊手續, 仲有好多野係要監護人處理囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 18-3-27 11:13
我女係註冊私校等直資,我就無見過張註冊証咩樣(學校會幫我攪掂)
不過註冊日都多文件簽,又要解釋其他程 ...
你係直資會好過官津校, 官津校今日通知聽日就要完成註冊手續, 去唔到就 call 下一位補上, 到時無左個學位鎚心口好丫, 定燒左成家既 passport 好呢??

醒目開學勳章 王國長老

miriam 發表於 18-3-27 11:21
你係直資會好過官津校, 官津校今日通知聽日就要完成註冊手續, 去唔到就 call 下一位補上, 到時無左個學位鎚 ...

係,直資已較有彈性,官津應該彩你都傻

joejoe828 發表於 18-3-22 17:49
回覆 李大人 的帖子

有D家長,吾係學校假期都請假去旅行

我朋友嘅仔女讀國際學校,請假去旅行既次數多到俾學校出警告信。

其實樓主個問題既答案好簡單,問下自己嗰段時間去咗旅行,會唔會去得安心就知道答案。

HK-MAN    發表於 18-3-28 10:52

都預左升小一果年暑假要STANDBY, 就算派到又唔知幾時要去咩講座, 幾時要適應週, 我小朋友升小一時係分拆了3個星期, 每星期一次去學校, 學校講明缺席一次就當放棄學位, 惟有之後學校假期先去, 唔離開香港都可以去玩既啫

傻蛋蛋 發表於 18-3-27 15:09
都預左升小一果年暑假要STANDBY, 就算派到又唔知幾時要去咩講座, 幾時要適應週, 我小朋友升小一時係分拆了3 ...
缺席一次就當放棄學位係直私吧? 津校有權咁做嗎? (無知一問⋯⋯)

Penipony 發表於 18-3-27 16:02
缺席一次就當放棄學位係直私吧? 津校有權咁做嗎? (無知一問⋯⋯)
官津校係完成註冊後, 係唔可以咁做.

否則投訴上EDB, 佢地會好麻煩
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-23 08:43
一年咁多時間, 點解一定要係7/8月?

Agree. 點解一定要暑假去呢?如果去旅行咁重要,依家Easter就去一轉先囉

回覆樓主

暑假唔去,但其他假期可以去嘛
自強不息 厚德載物

回覆樓主:

樓主應該要有心理準備,小朋友將來讀小學之後有更多事情需要compromise,旅行需要改時間實屬小事。

回覆樓主:

如考到直资, 部份每年有一星期 term break 2 次, 可平日子去旅行。

如果想叩門就一定唔可以去, 間間面試時間唔同, 一陣叩到就叫你幾日內註冊, 到叩門失敗之後又隨時CALL WAITING, 好多野做的...

但係…到上咗小学,好像仲難可以去wo...