用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍民生、觀塘Rainbow World同觀塘Bubbles Playgroup有 ...
go

九龍民生、觀塘Rainbow World同觀塘Bubbles Playgroup有何評價?

本人乃新手媽媽,囡囡就快13m,想搵間學習氣氛同環境好的playgroup俾囡囡寓學習於遊戲,唔知有冇上過呢3間playgroup嘅媽媽可分享一下意見,又或者有冇其他推介,謝謝!

回覆樓主

民生排左先,無位

回覆樓主

本人係bubbles 用家, 我覺得cindy 老師好好, d 小朋友都好鐘意佢, 不過如果係target 名幼playgroup 或者英文playgroup, 就唔係你杯茶

原來民生要5月初先再接受申請,要去到暑期先開班,所以為咗唔想空等,今日已上Rainbow同Bubbles實地參觀,亦接觸過Cindy老師,佢俾我嘅印象亦相當唔錯,都值得考慮試試。多謝2位嘅意見呀😊

我係bubbles試過堂
咁岩果堂D小朋友麻麻..尖叫暴走, 又掉玩具
課堂秩序麻麻

回覆樓主:

rainbow world 係未幃幃姐姐那間? 呢間我上左好幾年 (大仔之後到細仔), 我覺得好好的

回覆 tigerchaichai 的帖子

應該係,我響Rainbow World個web site好似見介紹過呢位老師,但上去參觀嗰日就冇接觸過佢,因為全程都係由一位男職員負責,佢冇介紹過呢位老師,反而有講過下另外2位負責英文playgroup 的外籍老師(英文要18m先可以上)

回覆樓主

我有朋友上過九龍民生playgroup, comment都幾差,衛生唔好,設施玩具又舊,老師愛心一般

littlebibi 發表於 18-3-29 08:12
回覆 tigerchaichai 的帖子

應該係,我響Rainbow World個web site好似見介紹過呢位老師,但上去參觀嗰日就 ...

rainbow 英文playgroup未上過
但瑋瑋姐姐教的班我上過
好好
瑋瑋姐姐係一個好有經驗的導師
我專登由新界區到來上堂
而且我上時見好多人係之前的哥哥姐姐上開, 細佬妹之後跟住上
所以如果上, 要指明上瑋瑋姐姐堂

我剛剛上完BUBBLES, CINDY老師好好, 姐姐都好好, 一班得4-5個小朋友, 地方清潔, 整體不錯~

blueaqua 發表於 18-3-29 10:29
我有朋友上過九龍民生playgroup, comment都幾差,衛生唔好,設施玩具又舊,老師愛心一般
...

朋友系用家,感覺MS Playgroup 比較求其。佢好似話兩歲B 教顏色時,其中一種顏色系 blueish purple 。咁細嘅小朋友應該未需要識囉

blueaqua 發表於 18-3-29 10:29
...

原來唔係得我一個覺得民生差!

上星期六第一堂,課室環境一般,因為就係平時幼稚園小朋友的課室,周圍擺滿教具、玩具等等,非常凌亂,圖書角D書蓉蓉爛爛,想跌想跌咁,我仔都識得行埋去擺翻好落書架。仲有咩環保音樂角、飛機離境模擬示範(應該係教小朋友睇時間、同埋出境入境掛我估),其中一個道具竟然係尖的就咁擺地下,同班有小朋友行過就俾佢界損左,佢阿爸即刻黑面,因為都應該幾深,我見到地下滴左幾滴血,個老師係不慌不忙咁上前慰問,係啊,慰問咋,無話去攞膠布或者其他措施,連個地下都係其他媽媽幫手抹,個老師慰問完,即刻又去翻幫同學影相,因為第一堂的新同學要影張相整咩手冊之類。當個老師行翻埋嚟幫我仔影相的時候我都好尷尬同愕然,影相竟然重要過小朋友流血?
好啦,可能呢個係個別事件,繼續講翻pg,一開始老師叫大家玩玩具,D玩具真係好舊,我見果盒木火車完全掉色,黑曬!我仔手上的lego濕立立滴曬水,證明有清潔洗過啦!之後就圍圈,小朋友坐前面,家長坐後面,呢堂教生果,叫小朋友出去配對貼下生果,一班10-12人,有d小朋友走嚟走去,有企上凳,有喊有尖叫,混亂到一個點。老師完全當睇唔到,我仔後來都加入亂跑行列。之後洗手食茶點,洗手的地方勁烏遭,未見過幼稚園的廁所可以有異味,雖然味道不大,行到埋去洗手池就會聞到,廁所同洗手的地方就係課室入面,完全無門隔開,仲要係2個課室共同一個廁所,真係乜菌都困住曬!去廁所的途中,就會經過老師的辦公檯,旁邊就係垃圾桶,即係老師就坐係垃圾桶隔離或者後面。我掉抹手紙的時候搵垃圾桶都覺得呢個擺位匪夷所思,另外,老師的辦公檯又係凌亂不堪,D紙、文件、小朋友功課薄打仗咁亂,我小朋友依家未夠2歲我都唔容許佢咁做。之後食茶點,老師切麵包分俾每位小朋友,塊包好大,其實我覺得茶點應該自備,唔係每個小朋友都可以食包(食物敏感)或者鍾意食包,因為第一堂我唔知之後的茶點食乜,但我覺得真係好奇怪。

回覆樓主

(原來我打左咁長超左字數,因為真係講開就好多嘢想講)
我望左個包裝好耐,都唔知邊間包店的出品,希望只係我多心啦!之後做手工,貼下貼紙係個木盒度,木盒可以帶翻屋企,咁呢part中文就完啦!轉去隔離課室英文堂,一開始老師叫每個小朋友的名,唱hello song,之後俾2部玩具車小朋友互相推下傳閱一下,兩round之後就4個小朋友一組貼下車碌。之後每人攞個圓圈扮司機,唱下歌,重複3次就落堂。
我同小朋友上過little habs,迦南,abc pathway,仲有cpda,民生真係最差的!無論課程內容、環境、老師愛心、課堂秩序等等,都可以話無樣好!唔知係咪我好彩,佢開始接受報名,我就交表,好快就有通知,完全唔似其他名幼的pg等餐死!
我上完呢期應該唔會再上,一個月先得3堂,小朋友學唔到D乜!純粹為佢個名考K1的就可以去讀下!

holokhang 發表於 18-4-16 22:08
(原來我打左咁長超左字數,因為真係講開就好多嘢想講)
我望左個包裝好耐,都唔知邊間包店的出品,希望只 ...

我個朋友都系話唔recommend. 可唔可以路過問下你對你上過嘅其他pg 嘅評價? 有興趣知邊個pg 真系幫到小朋友。曾經聽過 Pario OK 唔知你有無聽過?

hkkh 發表於 18-4-16 23:45
我個朋友都系話唔recommend. 可唔可以路過問下你對你上過嘅其他pg 嘅評價? 有興趣知邊個pg 真系幫到小朋友 ...

呢個我無聽過啊!
我個仔依家23個月,由12個月開始翻pg
1.第一個翻的係cpda,因為好近屋企,同埋artplus、pebbles未排到,我上果間campus校舍好細,得兩個課室,bb班係較細的課室,可以兩位家長陪同,6-8個bb,有d爸爸媽媽一齊上就會變得好逼,一個導師一個助手,150呎課室入面有成20人,環境一般,不過我果班的導師非常好,我個人幾鍾意,因為佢會講解每個訓練的動機,分析每個小朋友的行為,對於新手媽媽的我真係好有用。我有聽講其他校舍會比較大同新。平均150蚊一堂,我覺得上下無妨。
2.之後搬屋,所以無繼續上cpda,去左迦南,讀到依家,無論環境、教學內容、清潔度,老師愛心,我都好滿意。分三part,有體操時間、唱遊、做手工、storytime、茶點時間,一段時間就有唔同主題,好funny。主要係老師好有愛心,我仔每次返學都好開心,放學好似唔捨得走咁。有時病左請假多於2堂,老師都會主動打電話嚟關心小朋友情況,定期有相upload fb,有手冊報告等等。平均250-280一堂。
3.little habs,係佢新開的時候,我join左一期。本來時間唔啱,我reject左,但好多媽媽都話對入LH有幫助,我就去讀啦!每堂一開始就係玩玩具15分鐘左右,有唱遊有體操時間等等,最後10分鐘又係唔知做乜,無storytime,淨係叫bb自己睇書,我覺得平時係屋企我自己睇都得啦。令到我quit的係佢行政極度混亂,可能新開,堂堂都會問家長交左學費未,呢堂問A下堂問B,搞到有幾個家長都鼓譟,包括我!仲有,D老師同行政可能又未夾到,成日入左呢個班房兩分鐘又話隔離果個班房先啱,幾乎頭4堂都係咁樣成日錯。

回覆樓主

(接上)
D net又無咩愛心,好似嚟打份暑期工咁。circle time小朋友可能坐得唔夠埋,居然推個bb,人地14個月咋,果個媽媽即刻黑面,我地全部家長見到真係O嘴,呢D行為點做幼兒教育?所以我一期之後就無上啦,路途遙遠,交通唔方便,因為果個位我覺得有d偏,我屋企又無mtr或者巴士到,次次都係的士,放學每次都等好耐先有車或者行一段路。平均400一堂。

4.ABC pathway,全英環境、NET,不過我上左3堂,暫時滿意,都係唱遊、手工勞作、storytime,過程幾輕鬆,環境OK、每月都有唔同主題。不過2歲就要求上獨立班,我仔仲未識講嘢,我自己反而有D擔心。一星期一堂,平均250一堂。

holokhang 發表於 18-4-17 00:27
(接上)
D net又無咩愛心,好似嚟打份暑期工咁。circle time小朋友可能坐得唔夠埋,居然推個bb,人地14個 ...

高質回覆  

holokhang 發表於 18-4-17 00:27
(接上)
D net又無咩愛心,好似嚟打份暑期工咁。circle time小朋友可能坐得唔夠埋,居然推個bb,人地14個 ...

好詳細,謝謝分享

回覆樓主

身邊有讀過little hats 和民生playgroup 的都係negative comments, 佢地報的原因係因為 target Kindergarten.  我自己上過CDPA, 都覺得幾好,課程設計適合小朋友,老師也有愛心,唯一不是太滿意係center 細,玩具舊,同埋允許2個家長陪住上,太多人。 art plus 係我讀過最滿意的,環境乾淨,衛生做得很好,玩具新(定期更換玩具),每次上堂都有不同玩具玩,課程內容丰富,主題教學,老師(尤其是中文)有經驗。不過大家要有心理準備,不一定入到Victoria.

回覆樓主

其實唔好話民生playgroup, 就算民幼我都聽唔少negative comment, 總之小朋友跟唔上(佢學術偏深), 唔係外向型小朋友, 基本上都係唔受老師歡迎, 老師亦會俾壓力家長