用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迷茫新手媽媽,2016/10出世B, 仲未報任何學校... ...
go

迷茫新手媽媽,2016/10出世B, 仲未報任何學校... [複製鏈接]

求教2016/10 細B,現時仲未搵PN ,係咪已經太遲,會唔會之後冇幼稚而肯收架,如果想報K1係咪要等今年8,9月份先會開始有得報,請問各位媽媽你地係點樣幫bb報K1, 點先知報邊間好,要諗埋之後有冇得函接讀上去?
冇方向好擔心

熱帖搜查員  您好!請查閱 PM,謝謝!  發表於 18-4-10 11:24
   0    0    0    0

你住邊區?同埋有咩TARGET?
唔駛咁緊張..好多人都冇讀PN的....
依家開始留意定心儀學校都唔遲..

住美孚,深水埗區
有望過d 幼稚園排行榜,排行愈高愈難入,唔想盲從,但應從何入手...

如果想讀PN,美孚新YORK都應該收,以家報都唔算太遲既。

K1就真係你自己爬下文做下功課先,基本入手就諗下私校定學券,國際、英普定中英,係要HAPPY定傳統,咁樣其實範圍已經收到好窄喇

謝謝你,放工去新york 問下先
學卷係點既呢
希望可以happy,唔想佢太大壓力
但傳統會唔會始終好d,識規矩d

回覆樓主

Pn唔一定要上,返下playgroup 或自己教都得,暑假開始留意心儀k幾時報名啦

排名高嘅pn而家就唔使諗喇,基本上都過哂面試。負擔到嘅話york都係唔錯選擇

回覆樓主

你可以等9月打電話去問吓有冇插班位,有好多下午校都唔full.
我識有媽媽冇讀n, 細b, 報k都有好多offer. 你要諗免費定私校,要英文環境好就要俾錢。私校又相對谷d. 同埋你想唔想坐校車都係考慮因素。

Baobaomom 發表於 18-3-21 16:26
謝謝你,放工去新york 問下先
學卷係點既呢
希望可以happy,唔想佢太大壓力

其實好多免費幼稚園都做你讀嘅嘢。我當初係google map search 幼稚園,搵曬屋企附近步行範圍嘅幼稚園,再每間search吓有咩評語。

Angelina_barbie    發表於 18-3-22 11:46

回覆 梅夫人 的帖子

因為暫時要返工,係屋企陪佢既時間唔多,咁上下playgroup都好喎,時間好似仲彈性d,多d 同人接觸練下膽👍🏻

回覆 hapiangel 的帖子

謝謝呀!想就想佢英文好d 啦,不過都要相對學費就會貴d...要商量下,如果有下午班都okay 架,最緊要有書讀希望到時揀到心儀學校啦...

回覆 lollylolly 的帖子

既然PN 唔係一定要上既,咁我放心d,搵下playgroup壓力好似冇咁大...反而重點要搵K1💪🏻, 排名高個d 報名費係咪都好高🤔😅

Baobaomom 發表於 18-3-22 11:07

既然PN 唔係一定要上既,咁我放心d,搵下playgroup壓力好似冇咁大...反而重點要搵K ...

報名費間間一樣40蚊,除非國際學校就唔同價,所以你可以魚翁撒網咁報咗先,其實k1面試好多時都撞時間,你都見唔哂咁多間

Baobaomom 發表於 18-3-22 11:07

既然PN 唔係一定要上既,咁我放心d,搵下playgroup壓力好似冇咁大...反而重點要搵K ...
名幼個d 都係between $40~$90

可以網上睇下屋企附近有邊啲幼稚園: https://www.myschool.hk/kindergarten/Ranking.php?did=10

你又岩喎...

回覆 Angelina_barbie 的帖子

已經save 低左搵學校真係好大學問...

回覆樓主:

上app store download 幼稚園概覽嚟睇啦。 andorid 同 IOS都有app,而且係教育局出㗎。 夠齊全。

回覆 piglover 的帖子

‹ 上一主題|下一主題