用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有咩英文片, 可在網上找到, 給P1 男看 ...
樓主: MonkeyGirl
go

請問有咩英文片, 可在網上找到, 給P1 男看   [複製鏈接]

回覆樓主:

明珠台都有兒童節目睇, 錄影了, 幾時睇都可以。

回覆 IloveJJ 的帖子

有好多網站都係有齊曬唔同動畫、劇、電影,成輯 Harry Potter 我都係咁睇。不過呢 d 網站都好流動,容易有死 link,同埋 d 廣告會好麻煩,不過你有耐心就冇問題。
唔知你會想要咩類型嘅劇/電影/紀錄片?歷史、現代、懸疑?

近幾年嘅情境喜劇劇集我就冇咁清楚,不過我可以推薦 I Love Lucy(黑白電視劇,講述一對夫婦同佢地個 landlord 夫婦嘅日常生活)、The Fresh Prince of Bel-Air(90 年代劇,一個男仔被送到阿姨屋企,講述佢同親戚嘅有趣摩擦)、 Full House(90年代,單親爸爸育兒趣事)。
中間果套個男主角講野係有 d 快,其他都 OK。I Love Lucy 呢個我畀小朋友睇,佢地唔多明對白都笑到喊,Youtube 有幾集未被 take down,仲可以睇到。

IloveJJ 發表於 18-4-5 16:51
我又想問下,想搵英文片,但唔想搵卡通,因為已小五,想阿仔認識下生活英語,有咩提議呢?如果一般西片,啲 ...

我最近用voicetube.  入面有不同類型選擇。
喺website search voicetube 就揾到。

1998Ruby1998 發表於 18-4-5 21:15

有,我成日睇,連套 The Crown 都下載埋。不過 d 網站比較....dodgy,同埋超級多彈出 ...

不只色情網,中毒重大獲。

Netflix 幾十蚊一個月,慳第二D都唔好慳呢D。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-4-6 11:28
不只色情網,中毒重大獲。

Netflix 幾十蚊一個月,慳第二D都唔好慳呢D。

如果係club會員,重可以用積分免首三個月月費,裏面有好多節目選擇,隨時停隨時又可以開番

haihaimom 發表於 18-4-6 11:45
如果係club會員,重可以用積分免首三個月月費,裏面有好多節目選擇,隨時停隨時又可以開番
...

但要小心西人的尺度很鬆,16-的孩子可看到16+ 的戲,好多要家長指引。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

haihaimom 發表於 18-4-6 11:45
...

因為啊女要睇,慳呢D,佢走出去非法網站看就敝。

回覆樓主:

用 DVD 容易控制廣告及免入不必要網站 (電腦攔截技術少研究), 另花多了時間上網, 又會少了時間看課外讀物。

assado 發表於 18-4-6 12:27
用 DVD 容易控制廣告及免入不必要網站 (電腦攔截技術少研究), 另花多了時間上網, 又會少了時間看課外讀物。 ...

用 Netflix.  好多 smart TV 己有 Netflix, 不用電腦。我部電視遥控有個 Netflix 制。

The amazing world of gumball超好笑

IloveJJ 發表於 18-4-6 10:21
謝謝呀!問題係我唔知邊啲片係適合?因為我自己無睇開英文片,所以唔知邊啲係輕鬆又適合teenagers ?我試過 ...

阿仔想睇輕鬆喜劇?
我都冇睇開某一類,通常仔自己喺youtube 揾佢想睇嘅,嗰排佢迷Harry potter 就揾Harry potter, 一排就睇整機關設計,一排就睇science. 你仔鍾意歷史, 會考慮睇歷史嗎?
https://youtu.be/cCt1IWAUUNk

assado 發表於 18-4-5 21:23
明珠台都有兒童節目睇, 錄影了, 幾時睇都可以。

贊成。

星期一至五約四時至六時。

回覆樓主:

明珠台新聞都可以, 又可選有冇英文字幕。

S-Kwok 發表於 18-4-6 18:08
阿仔想睇輕鬆喜劇?
我都冇睇開某一類,通常仔自己喺youtube 揾佢想睇嘅,嗰排佢迷Harry potter 就揾Harry  ...

你仔看YouTube,你有指引嗎?或在旁陪伴嗎?
你介紹的歷史,謝謝。有無D唔係YouTube但講歷史的學習平台。
‹ 上一主題|下一主題