用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Anfield School
go

Anfield School  

有冇家長小朋友讀緊Anfield 小學?覺得好嗎?畢業後會去邊讀中學會適合D?

回覆 kamkambeibei 的帖子

我小朋友讀緊, 校風好, 小朋友好有紀律, 學校細所以校長, 老師同學生關係好密切, 老師非常有愛心 中學最直接係去沙頭角ICHK, 但我相信考其他中學應該都唔會太大問題

我小朋友上年同前年係Anfieled. Anfield係一間非常有愛心既學校。校風良好、小朋友好獨立、有紀律。校長、老師、Office Admin都好有心一齊辦好間學校。離開Anfield係因為我哋要搬去香港島,真係好唔捨得離開。

py0803 發表於 18-3-22 21:43

我小朋友讀緊, 校風好, 小朋友好有紀律, 學校細所以校長, 老師同學生關係好密切 ...

但ICHK 好似冇中文係嗎?仲有邊間課程銜接得好D?

ICHK has very strong Chinese programme.

But the location of ICHK makes almost all of us scare

hkie 發表於 18-3-27 10:55
But the location of ICHK makes almost all of us scare

2018 年尾有新隧道連貫大埔北及沙頭角,時間上短15 min

Except for New Territories North, it usually takes around 1 hour traveling time to school. It may have impact to my kid spacing time for extra curricular activity.

回覆 py0803 的帖子

請問你小孩讀那一級?多功嗎?

Maykhera 發表於 18-4-2 19:40
回覆 py0803 的帖子

請問你小孩讀那一級?多功嗎?

唔多功課呀。星期一至三中文功課。每星期或隔星期一份數學功課同一份英文功課。
我女讀緊Year 2

回覆樓主:

請問學校有提供午餐嗎?

jsousa 發表於 18-4-10 09:41
請問學校有提供午餐嗎?

自備午餐

回覆樓主

我今天都收到anfield offer,囡囡8月入 year 1. 希望佢讀得開心

marbub 發表於 18-4-13 11:55
自備午餐

你多數帶咩做lunch?

phoebebabe 發表於 18-4-19 16:58

諗唔掂帶乜可以叫飯的。$33/餐

phoebebabe 發表於 18-4-19 16:58

炒飯,soba, sandwiches

請問課程深唔深? 還是淺易?? 會不會比 local P.1 的level 低??

puiliu 發表於 18-6-6 13:12
請問課程深唔深? 還是淺易?? 會不會比 local P.1 的level 低??

Local p1 = IS year 2, 點比較?

貝珠 發表於 18-6-6 14:45
Local p1 = IS year 2, 點比較?

我覺得不算太淺,睇你要D乜。yr2數学有乘除,reasoning等。英文要寫到一板以上。

Anfield VS HKCA Po Leung Kuk  可以給點意見嗎?

因為唔知 Anfield 程度, HKCA 新校, 但是行IB 加上是 保良局好似有保証D?

就讀Anfield的家長可以提供你們對老師們的評價嗎?  師資?
另外, 多不多外藉小朋友就讀?