用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 求意見,有關drop科
go

求意見,有關drop科 [複製鏈接]

今年中五,理科為主Phy,Chem,m2,及經濟,成績band1, 各科成績都不差,但中文弱,所以想drop經濟,多些時間讀好中文,應該怎麼辦呢?將來不考慮讀商科方向
   2    0    0    0

一定要打好中文! no3322, no talk!
4 subject太多啦

you can just ask school subject teacher and principal to approve this

其实求校內老師意见係咪比求呢度意见好呢?

回覆樓主

已問過老師,當然係不會建議drop, 因為本身經濟成績也不算差。我亦是考慮是否四科太多,時間不好分配

7樓 發表於 18-3-21 09:32
已問過老師,當然係不會建議drop, 因為本身經濟成績也不算差。我亦是考慮是否四科太多,時間不好分配
...

中文差成点?其实drop一科讀得好地地, 就多出左时间亦未必代表中文会係一年间好起黎。而家入墨已係趕唔切,頂多係補答題技巧,知点去攞分点唔失分吧~

4 subject太多了, 加多些時間讀好中文仲好. 炒左中文你讀幾多科都無用.

7樓 發表於 18-3-21 00:37
今年中五,理科為主Phy,Chem,m2,及經濟,成績band1, 各科成績都不差,但中文弱,所以想drop經濟,多些時間 ...
大學打算讀乜科, 有無打算出國讀?

Yanamami 發表於 18-3-21 09:54
中文差成点?其实drop一科讀得好地地, 就多出左时间亦未必代表中文会係一年间好起黎。而家入墨已係趕唔切 ...

中文只係B/C之間,應該可以進步的

moon88 發表於 18-3-21 09:55
4 subject太多了, 加多些時間讀好中文仲好. 炒左中文你讀幾多科都無用.

就係明白要中文好,所以考慮讀少一科

cow 發表於 18-3-21 10:08
大學打算讀乜科, 有無打算出國讀?

冇明確邊一科,但方向係數理化方面

禁唔係差~好明顯楼主仔係有能力之人,handle4科不成问題,所以老師亦唔建議drop科,只不过楼主想仔既中文更加好啫。如果唔会連3都無,drop-科為中文多-分又好似唔化算……若其他科都讀得好(有5或以上計),為科中文而drop, 計best5/6咪好蝕?反正科中文3/4都晤会計入best5/6啦~只要四科加英同数考到5,中文只要有3就入U無问題啦~GradeB/C, 攞3無問題吧~

Yanamami 發表於 18-3-21 10:56
禁唔係差~好明顯楼主仔係有能力之人,handle4科不成问題,所以老師亦唔建議drop科,只不过楼主想仔既中文更 ...

你講得啱嘅,但因為擔心中文太飄忽,所以15/16,又覺得經濟可讀可不讀

回覆樓主

另外,請教best 5而家係全部U都適用?定某些科目?(抱歉因爲未有時間update這方面資訊)

7樓 發表於 18-3-21 11:06
你講得啱嘅,但因為擔心中文太飄忽,所以15/16,又覺得經濟可讀可不讀
今年有範文,比起我女上年考已好好了……佢科中文校內-向+分惊嚇,C/D多,中五B过,中六C....dse險过剃头,四卷2244拉埋3,-額汗吖~我估如果楼主仔keep住B/C, 唔出錯应該無太大问題~~

7樓 發表於 18-3-21 11:14
另外,請教best 5而家係全部U都適用?定某些科目?(抱歉因爲未有時間update這方面資訊)
...
只要过到33222门檻,大部份都計best5/6了~

數理化工程, 三大好似都係計Best 5, Eng, Maths, Phy, Chem, M2如穩定高分, 有5,5*. 可以drop econ. 如LS高分或分數同econ差不多, 更加可drop econ. 但都讀完中五先算.

cow 發表於 18-3-21 11:39
數理化工程, 三大好似都係計Best 5, Eng, Maths, Phy, Chem, M2如穩定高分, 有5,5*. 可以drop econ. 如LS高 ...

對,你講的頭五科佢都比較好,多謝你意見!

Yanamami 發表於 18-3-21 11:17
只要过到33222门檻,大部份都計best5/6了~

多謝你解說,我會再認真去了解多些!不過,始終對中文和LS沒有把握,會比較擔心。

7樓 發表於 18-3-21 12:11
多謝你解說,我會再認真去了解多些!不過,始終對中文和LS沒有把握,會比較擔心。
...
LS更少听人話肥……2不难吧~
‹ 上一主題|下一主題