用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 求意見,有關drop科
樓主: 7樓
go

求意見,有關drop科

7樓 發表於 18-3-21 12:11
多謝你解說,我會再認真去了解多些!不過,始終對中文和LS沒有把握,會比較擔心。
...

//始終對中文和LS沒有把握

都係集中火力好啲, best 5已有把握夠高分, 唔使靠econ. 中文有範文, 多啲時間睇, 信心都好啲. LS 2更加無難度.

7樓 發表於 18-3-21 12:11
多謝你解說,我會再認真去了解多些!不過,始終對中文和LS沒有把握,會比較擔心。
...

路過。

見你隔離POST問MEDI。與Eng/Science系嘅答案未必相同。

LingChiBaBa 發表於 18-3-21 15:30
路過。

見你隔離POST問MEDI。與Eng/Science系嘅答案未必相同。

因為佢自己都好迷,乜都有少少興趣,所以有時間都想去了解多些,求解分別有那些不同?多謝你

7樓 發表於 18-3-21 15:36
因為佢自己都好迷,乜都有少少興趣,所以有時間都想去了解多些,求解分別有那些不同?多謝你
...

中大醫科計4C+3X,M2可以與最低分嗰科計average。 如果會考慮中大醫科,咁就無drop科嘅空間。

同揀Engineering/Science唔同。

Yanamami 發表於 18-3-21 11:16
今年有範文,比起我女上年考已好好了……佢科中文校內-向+分惊嚇,C/D多,中五B过,中六C....dse險过剃头 ...

2244係咪卷ㄧ、二、三、四?

hw1115 發表於 18-3-21 21:56
2244係咪卷ㄧ、二、三、四?
不順序的

回覆 7樓 的帖子

你叫阿仔查看近幾年考評局編輯的DSE中文科考試報告,

看完讓你感覺良好, 會發現香港的一班「未來主人翁」中文水平只可以用「如是」來形容,

若果在校內成績不過不失, 除了課程內的多加鑽研, 更要多閱讀擴闊視野,

特別是多看古人著名篇章或出色小說, 當較容易脫穎而出

至於要不要drop科來讓時間充份些,

個人認為知識是環環相扣,

特別是DSE選修科要求只是基礎水平加懂得靈活應變,

只要平日多花時間研究題目, 或望能在應考前頭腦「四通八達」, 祝好運

樓主若 phy,chem,m2都ok,我亦讚成 drop econ,因 econ須然唔難,但取 5-星嘅比率其實不算高,倒不如集中火力把時間放落主科更好。

nobody2018 發表於 18-3-22 10:45
回覆 7樓 的帖子

你叫阿仔查看近幾年考評局編輯的DSE中文科考試報告,

最大問題係佢時間管理比較差,閱讀係一件好奢侈的事,我明白這道理,但要佢實行好難多謝你意見

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-22 13:31
樓主若 phy,chem,m2都ok,我亦讚成 drop econ,因 econ須然唔難,但取 5-星嘅比率其實不算高,倒不如集中火 ...

我自己對Econ不了解,所以也很難比意見佢

7樓 發表於 18-3-21 10:52
就係明白要中文好,所以考慮讀少一科
我女當年報 7 科, 有一科覺得唔夠時間溫就去考了.