用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想搵今年升小一兼整體發展遲緩的同路人 ...
go

[其他] 想搵今年升小一兼整體發展遲緩的同路人 [複製鏈接]

已將面對升小一問題,但整體發展遲緩又追唔到個進度,評估佐輕度

最終掙扎佐差唔多一個月 為仔仔揀佐輕度學校,好想係度搵到同路人可以互相交流,分享經驗
   2    0    0    0

回覆樓主

我囡都係評估發展遲緩及早期讀寫障礙。學校建議重讀K3。

yslmama 發表於 18-3-20 23:43
已將面對升小一問題,但整體發展遲緩又追唔到個進度,評估佐輕度

最終掙扎佐差唔多一個月 為仔仔揀佐輕度 ...
前排有專訪,講入特殊既學生長大後,發展會比在主流支援既好得多。

joyceqq 發表於 18-3-21 16:07
我囡都係評估發展遲緩及早期讀寫障礙。學校建議重讀K3。

重讀多一年K3我都有考慮過,但K3無特別支援例如言語治療師、職業治療師等…

AAV 發表於 18-3-23 13:18
前排有專訪,講入特殊既學生長大後,發展會比在主流支援既好得多。

請問係咩專訪?因我了解過的入讀特殊學校的小朋友大個畢業之後都係做返勞動性行業

yslmama 發表於 18-3-23 13:27
重讀多一年K3我都有考慮過,但K3無特別資源,例如言語治療師、職業治療師等…
...
如果cac 確診了, 幼稚園階段支援是好過小學的 !

點解無

語治療師、職業治療師 ????

subb 發表於 18-3-23 15:45
如果cac 確診了, 幼稚園階段支援是好過小學的 !

點解無 語治療師、職業治療師 ????

大仔滿年齡歲數,S位無得重讀一年的,如想重讀一年K3只能夠自己搵幼稚園收,普通幼稚園就無任何特別支援,除非係細仔咁就可以讀多一年S位

yslmama 發表於 18-3-23 13:30
請問係咩專訪?因我了解過的入讀特殊學校的小朋友大個畢業之後都係做返勞動性行業
...

我搵唔返個報導。個報導講,sen學生入主流跟唔到,成績差,自信心好低放棄努力,引發好多問題,在校被欺凌等等,有人最終唔願出來社會做野。在特殊學校,在鼓勵中成長,按能力提供職業訓練等等。講真,輕度入主流都好難有好發展,入特殊好好發掘才能,他日有能力養到自己都係一件美事。做勞力工作都係靠自己努力。又或者,你怎樣期望你仔仔呢?

回覆樓主

想問下輕度學校係邊d?

回覆樓主

嚟緊我仔19年要升小學,依家讀緊S位,我都擔心緊小一前評估,讀主流還是讀輕度,考慮緊辭職唔做野,全職照顧做多d家居訓練,希望短時間可以進步多一些。

Glory88 發表於 18-3-27 23:16
嚟緊我仔19年要升小學,依家讀緊S位,我都擔心緊小一前評估,讀主流還是讀輕度,考慮緊辭職唔做野,全職照 ...

我個仔依家讀緊S,今年9月就要升小一,其實佢只是整體發展遲緩,特別係學術同大小肌偏弱好多,學野又好易放棄,言語尚可追到同齡七七八八,未評估時我以為應該都係大機會上主流,但評估出黎就去佐輕度,可能去主流真係會好辛苦,心理學家都建議去輕度,期望可以讀兩年輕度努力追到個進度再轉去主流

miss_u 發表於 18-3-27 22:09
想問下輕度學校係邊d?

全港九龍新界都有輕度學校,要睇返你住邊度

請問邊度可以幫小朋友做評估,睇吓係唔係發展緩慢或語言障礙?謝謝

rilakkuma123 發表於 18-3-28 09:30
請問邊度可以幫小朋友做評估,睇吓係唔係發展緩慢或語言障礙?謝謝

好多地方都有得做評估,協康應該算好的,價錢比較貴,有懷疑可以去健康院再轉介去醫院評估,但要等好耐,前幾日見到個免費評估的,但我唔知詳情,你有需要我發比你,你自己打去問一問,我自己個仔就CAC評估的

yslmama 發表於 18-3-30 12:52
好多地方都有得做評估,協康應該算好的,價錢比較貴,有懷疑可以去健康院再轉介去醫院評估,但要等好耐, ...

可以pm資料給我嗎 ?謝謝你!

回覆 yslmama 的帖子

你好,想問小朋友係遲緩幾多年,幾歲可以入到s位?如果遲半至1年係咪應該排S位好d?一般讀s位係咪讀2至3年畢業?可唔可以讀到7歲前?

bbjoanna 發表於 18-4-14 20:25
回覆 yslmama 的帖子

你好,想問小朋友係遲緩幾多年,幾歲可以入到s位?如果遲半至1年係咪應該排S位好d?一 ...

我小朋友遲緩一年,讀佐兩年兼收位,但無進步,之後轉讀S位,如果係細B可以讀多年無記錯係9~12月出世可以讀多年,但S位算係嚴重先有得入讀,一般唔係嚴重都會叫讀佐兼收位先,有得揀就當然去S位好,追得快d到小一可以出返主流讀最為理想,但如果好似我咁,就浪費佐兩年時間(兼收位)因為對我仔黎講真係一d進步都無,最大進步係言語,因為有到校服務言語治療老師
‹ 上一主題|下一主題