用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華2nd interview ?
樓主: Ericfungck
go

九華2nd interview ?  

EstellaWong 發表於 18-4-7 17:09
亞仔今日見(emoji)個係香港華仁嘅校長。
會唔會上下午 , 唔一樣呢?
恭喜!等九華還是SPC?九華近D方便

乜港華都有玩second in㗎?
8-)

唔明!去九華2nd in見港華校長?

EstellaWong 發表於 18-4-7 15:37
我有疑問,校章始終係代表學校, 無理由噤隨便個個都俾,噤好容易俾人冒認係佢嘅學生喎!

...

有時響D二手網站,都見到都有人收購名校校章。其實有D小朋友可以返學校話跌咗個校章就可以買過另一個,我個女間學校叫做嚴D,要封家長信先買到。你話舊嗰個唔見咗去邊?
8-)

回覆樓主

噢!
對不起!
因 港華 同 九華 我都有去聽 簡介會。所以,一時 攪錯咗。
令大家唔會,真的很對不起!

kkhon    發表於 18-4-7 18:51

bbyuen2010 發表於 18-4-7 16:04
聽聞second in唔只in48個,所以唔收都唔出奇,或者係後補,校章可能只做記念啫
...

其實我之前都有問過,學校想收嗰班會有second in。但點解有人in完又入唔到,可能要問返佢自己,有時成績好未必萬能。
8-)

EstellaWong 發表於 18-4-7 18:11
噢!
對不起!
因 港華 同 九華 我都有去聽 簡介會。所以,一時 攪錯咗。
可能遲下兩华親到校长兩边走

anitawong21 發表於 18-4-7 18:30
其實我之前都有問過,學校想收嗰班會有second in。但點解有人in完又入唔到,可能要問返佢自己,有時成績好 ...
其實校長的問題十分簡單,似傾閒計多過似考核,同1st in情況好唔同。

anitawong21 發表於 18-4-7 18:30
其實我之前都有問過,學校想收嗰班會有second in。但點解有人in完又入唔到,可能要問返佢自己,有時成績好 ...
如果是就好了,因有些地方有人提過有部分「首選學生」不用2nd Int,所以擔心去2nd Int 的成功率有多少><

ADaddy 發表於 18-4-8 10:59
如果是就好了,因有些地方有人提過有部分「首選學生」不用2nd Int,所以擔心去2nd Int 的成功率有多少> ...

其實呢....2nd in 既真締呢....
並不是再考核 「首選學生」
而是送一個校章比「首選學生」.
認真的....當中的玄機就心照不宣了 .

如果是就好了,因有些地方有人提過有部分「首選學生」不用2nd Int,所以擔心去2nd Int 的成功率有多少> ...

係有人直入唔使second in㗎

bbyuen2010 發表於 18-4-8 13:42
係有人直入唔使second in㗎

如果油尖旺區咪有咁機會,因自行有揀,甲一、乙一有揀,但又冇2nd in

小鹿揀學校 發表於 18-4-8 11:12

你明唔明?係入到去見校長,但校長可以勾走態度差嘅出嚟,咁咪入唔到囉。
8-)

anitawong21 發表於 18-4-8 14:22
你明唔明?係入到去見校長,但校長可以勾走態度差嘅出嚟,咁咪入唔到囉。
...
謝謝你的分享!

小鹿揀學校 發表於 18-4-8 11:12

其實「首選學生」更加要靠2nd in俾暗示留住佢地才合理,當然校長會最後把關叮走一些態度差或英文溝通有問題的同學仔也不出奇,阿仔話見到前面嗰位學生出來時手上無校章,不過我自己就無乜留意。

如果一心等的話去買定校服啦!

HM168 發表於 18-4-8 14:12
如果油尖旺區咪有咁機會,因自行有揀,甲一、乙一有揀,但又冇2nd in
屬於大戶的校長話每年自行入約6-8個

anitawong21 發表於 18-4-8 14:22
...

正路學生有機會 2nd int 都唔態度差啩。