用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 匯基(東九龍)2018同學會
樓主: jk923
go

匯基(東九龍)2018同學會   [複製鏈接]

foster_ma 發表於 19-3-30 14:14
唔好意思,請問 i pad 是否一定要跟學校買,還是自己出去買?是否全校留校午膳?
有沒有補底班呢?
謝謝!

可用自己ipad,但要帶返學校做setting,禁絕使用學習以外嘅apps
午餐六年都係學校食,中一六人一組食圍餐,四餸一湯,白飲任裝,中二以上炒粉面飯;有時可邀約老師外出食飯,canteen有三文治,撈面等
補底班我自己無特別留意,但如果 一星期內欠交功課兩次以上,星期三下午留堂。

jk923 發表於 19-3-30 14:53

可用自己ipad,但要帶返學校做setting,禁絕使用學習以外嘅ap ...
好多謝你的資料,無私分享啊!
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

foster_ma 發表於 19-3-30 16:23
好多謝你的資料,無私分享啊!

不用客氣,都係受到前人幫手,都希望幫到大家遮。

jk923 發表於 19-3-30 19:21

八卦問吓, 小朋友住咗 Dorm 咪? 見 youtube 上載咗今年 1B, 1C & 1D 同學住 Dorm 嘅生活片, 同學好開心咁.

2018-2019 UCCKE 1BC Dormitory Life https://www.youtube.com/watch?v=375rmqxg84U

2018-2019 UCCKE 1D Dormitory Life https://www.youtube.com/watch?v=O59MQY2gw3M

小時了了 發表於 19-4-1 08:26
八卦問吓, 小朋友住咗 Dorm 咪? 見 youtube 上載咗今年 1B, 1C & 1C 同學住 Dorm 嘅生活片, 同學好開心咁.: ...

我女1A,岩岩住第三星期。

小時了了 發表於 19-4-1 08:26
八卦問吓, 小朋友住咗 Dorm 咪? 見 youtube 上載咗今年 1B, 1C & 1C 同學住 Dorm 嘅生活片, 同學好開心咁.: ...

相信你女女舊年都係超開心!

小時了了    發表於 19-4-3 13:19

回覆 foster_ma 的帖子

好似$45/年而已。聖誕前一星期夾2日(因耍報佳音),之後一星期一日。

回覆 foster_ma 的帖子

聽囝講考完第一次试後係有同学被安排上補底班的(好似都係星期三下午上课)。但明年轉一年一考,就吾知点安排。

回覆 moubb 的帖子

謝謝你呀!不過,我們放棄了註冊。
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

jk923 發表於 18-5-24 17:20
我收到學校關於六到九月行事曆及註冊事宜。
jk923

你好,請問可以分享一下上年6-9月有咩重要日子要回校?
想plan summer外遊所以想參考一下上年的日期, 當然明白不一定今年是一樣, 所以只想參考一下

十分感謝

tung0409 發表於 19-4-29 11:57
jk923

你好,請問可以分享一下上年6-9月有咩重要日子要回校?

六月有一個註冊日,交各類費用,做校服
七月返去考pre s1(教育局指定果日)
舊年八月十三號開始兩個星期全日暑期班。(我打聽前一年都係呢個 pattern)

jk923 發表於 19-4-29 22:35
六月有一個註冊日,交各類費用,做校服
七月返去考pre s1(教育局指定果日)
舊年八月十三號開始兩個星期 ...
jk923

many thanks for your reply!
我最後昨天都忍唔住打去學校問左, 職員好好講哂d重要日子:
2019:
8/6 回校註冊 (做校服/ 交費等)
16/7 考pre S1
15/8-28/8 SUMMER ENGLISH PROGRAM

以上日子供本年度升中一的同學仔家長參考

tung0409 發表於 19-4-30 13:44
jk923

many thanks for your reply!

今日收到Email關於中一新生註冊日安排及需Logon回覆. 打左電話問學校, 過2日會收到信,信上會提供login name and password, 大家留意下

## Quote
A new electronic notice (F00: 19-20 New S.1 Registration Day arrangement 中一新生註冊日安排) has been issued on 2019-05-06 00:00:00.

Please kindly sign the notice on or before 2019-06-08 00:00:59.
You may login http://eclass.uccke.edu.hk , then go to eService > eNotice to view the notice.

##Unquote

jk923 發表於 19-3-30 14:53

可用自己ipad,但要帶返學校做setting,禁絕使用學習以外嘅ap ...
請問 ipad 購買那一款式比較好,是否要買大容量一點的款式? 還需要另加買 keyboard 嗎? (因為不太懂這些,驚買錯)

clarachel 發表於 19-7-14 11:55
請問 ipad 購買那一款式比較好,是否要買大容量一點的款式? 還需要另加買 keyboard 嗎? (因為不太懂這些, ...

學校到時有承辦商訂購,無記錯有兩三個model,到時可訂埋配件同買保養(我有買埋keyboard,筆同保養)

jk923 發表於 19-7-15 21:55
學校到時有承辦商訂購,無記錯有兩三個model,到時可訂埋配件同買保養(我有買埋keyboard,筆同保養)
...

請問 keyboard 同筆是否必須要用的? 用那一個 size 比較適合? (見學校訂購表有 7.9'', 9.7", 10.5" or 11'')

clarachel 發表於 19-7-16 01:29
請問 keyboard 同筆是否必須要用的? 用那一個 size 比較適合? (見學校訂購表有 7.9'', 9.7", 10.5" or 11' ...

我諗你講嘅size係唔同型號,我本身都唔熟ipad,係老公幫個女訂,佢當時訂最新型號。有keyboard打字方便啲,筆就睇個人。

回覆 jk923 的帖子

Thank you for your reply!

‹ 上一主題|下一主題