用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 匯基(東九龍)2018同學會
樓主: jk923
go

匯基(東九龍)2018同學會  

回覆 LITTLESPICY 的帖子

沒有西班牙文的,只有日文及法文。

回覆 bonniec2000 的帖子

面試當日,校長面見家長是講座形式的。

常樂 發表於 19-2-14 11:18
回覆 bonniec2000 的帖子

面試當日,校長面見家長是講座形式的。
謝謝

回覆 小時了了 的帖子

小時了了多謝你一直無私的分享, 讓我認識多了這學校。  我女兒明天也會參加中一面試, 我不熟識GCSE, 但好奇想知道為甚學校將要開辦的 integrated stream 只有理科?  有特別原因嗎?

bonniec2000 發表於 19-2-13 15:47
請問面試當日,校長面見家長係一對一,定講座形式?

講座,sorry遲了回覆,好彩上面有人答左。

想問下除學費, 多其他雜費嗎 ?  功課量多嗎 ?

peggy1 發表於 19-2-25 11:35
想問下除學費, 多其他雜費嗎 ?  功課量多嗎 ?

飯餐每餐廿幾蚊,課外活動幾百蚊一期(有貴有平,咁都有部份過一千,睇個人選擇)一般額外洗費唔多。
功課量幾睇本身手腳快慢同試唔試時間安排,我比較返阿女小六同學,佢地唔算多,我女多數十點幾都可以去瞓,但亦有同班同學話要做到十一點。

回覆樓主

想問往年是否出信通知offer?
校長今年說第一批offer 是3月上旬

開始有d 緊張

萬一係waiting
叩門機會chance 唔知有幾大呢

LiBoBo 發表於 19-2-26 16:32
想問往年是否出信通知offer?
校長今年說第一批offer 是3月上旬

舊年重係寄信通知,我見有人講話今年只收左一個回郵信封?電郵通知?
學校收到教育局學生排名就出信(舊年我係三月第一個星期三收到)
爬文都講以往不設叩門,曾經有家長話收到waiting信,七月尾突然收到電話通知去註冊的。
祝好運!

回覆樓主

唔該晒,
希望我女都可以係3月第一個星期就收到offer 啦

回覆樓主:

請問S1係五班還是三班? 學校報告(17/18)跟中學概覽(18/19)分別好大。

yuettoi 發表於 19-2-27 21:28
請問S1係五班還是三班? 學校報告(17/18)跟中學概覽(18/19)分別好大。

五班

jk923 發表於 19-2-28 10:14
五班
Thanks.

回覆樓主:

想請教各位滙基同學的家長,小女本身讀聖公會小學,有幸已收信讀滙基,正考慮中,因她表示上宗教堂悶(本人家庭不是基督徒,但不抗拒),現每週有多少時間/堂數是宗教堂?

thunderbunn 發表於 19-3-19 14:17
想請教各位滙基同學的家長,小女本身讀聖公會小學,有幸已收信讀滙基,正考慮中,因她表示上宗教堂悶(本人 ...

我家庭都無信仰,無記錯每星期一堂宗教,隔星期有崇拜。女無話悶,重幾開心。

jk923 發表於 19-3-20 00:16
我家庭都無信仰,無記錯每星期一堂宗教,隔星期有崇拜。女無話悶,重幾開心。
...

Thx, 希望無幫她揀錯

thunderbunn 發表於 19-3-21 13:25
Thx, 希望無幫她揀錯

我女返學好開心,入住宿舍嘅逢星期王都有活動,第一個星期三就會分組比錢佢地去買野食返學校自己動手搭爐bbq,重會有攀石,小組遊戲, formal  dinner學餐飲禮儀…。老師重會放相上網同家長群組比我地了解佢地上課程況!     

回覆樓主:

請問UCCKE家長,在簡介會和面試日播同學唱的那首歌,有些歌詞係,[盡管我年青],其他嘜都唔記得,淨係記得好好聽,好感動,唔知youtube有無?謝謝!

cf1126 發表於 19-3-22 18:37
請問UCCKE家長,在簡介會和面試日播同學唱的那首歌,有些歌詞係,[盡管我年青],其他嘜都唔記得,淨係記得好好聽,好感動,唔知youtube有無?謝謝!

我無出席簡介會和面試日,係咪以下呢首2017年畢業班同學創作嘅畢業歌?

UCCKE Class of 2017 Graduation Song  《六年》 - 匯基書院(東九龍)2017年畢業歌 Official MV https://www.youtube.com/watch?v=4qVthl1HpYY&app=desktop

如果不是這首,你試吓係 youtube 輸入UCCKE 睇吓搵唔搵到你 鍾意嗰首歌?

小時了了 發表於 19-3-23 14:31
我無出席簡介會和面試日,係咪以下呢首2017年畢業班同學創作嘅畢業歌?

UCCKE Class of 2017 Graduation  ...

我未聽但好多謝你回應,God blessing