用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 k1學英文
go

k1學英文 [複製鏈接]

請問k1學英文拎邊張cert.對考小一有幫助?
   5    0    0    0

回覆樓主:

http://more.starfall.com/info/apps/starfall-education.php?npgm=android4os&ref=classic&

呢個網幾好

回覆 susupertomato 的帖子

我之前看過一些文章, 建議順住孩子嘅興趣和強項去發展, 不但可以提升佢強項上嘅能力, 又可以建立自信, 令佢向弱項方面不自卑, 敢於屢敗屢戰, 最後所有能力都得以提升。相反, 如果只係向弱項上加強練習, 反令孩子有挫敗感

Could you please pm me? Many thanks!!

Could you please pm me? Many thanks!!

Abbylaulau 發表於 18-3-27 22:08
長遠讀Oxford RWI ,一來內容學到野,有phonics之餘仲有reading n writing 。
實用之餘仲有cert!

邊間較好?

chingchub 發表於 18-4-14 07:54
我諗小朋友性格決定左好多野,順小朋友性格興趣去培育會好啲。如本身outgoing,你再俾drama 朗誦,一定錦 ...

請問drama 同朗誦邊度學好?

susupertomato 發表於 18-4-12 11:18

有咩訓練可以令佢outspoken 同presentable d? 你覺得 ...

我諗小朋友性格決定左好多野,順小朋友性格興趣去培育會好啲。如本身outgoing,你再俾drama 朗誦,一定錦上添花。但本身怕羞底同自信不足,呢啲course都只係輔助,可能改善到d,亦令佢盡量習慣呢啲場景,但佢內心未必真心喜歡。我女就係後者,所以我心態係令佢習慣場景已經好好,所以我選drama,大班人一齊冇咁驚,所以冇報朗誦,因為要佢個人表現佢應該好難接受。但細仔而家有學朗誦,因為性格同家姐唔同,outgoing 同大膽啲。

show & tell

chingchub 發表於 18-3-23 22:40
考直私,基本上靠面試便知龍與鳳,學術重要之餘,有幾outspoken 同presentable也重要,重睇埋同人相處同禮 ...

有咩訓練可以令佢outspoken 同presentable d? 你覺得小司儀班,朗誦班,drama 有可能嗎?或者你們家小朋友有這些特質的,上什麼班(我知sc, LH佢地課程會建立小朋友有這些特質,但實質學校做左咩?)?我知本身性格佔大多數,但我家小朋友超大b考k1都冇乜好offer, 我想幫佢考直私時表現好d. 請旨教下。

回覆樓主

ng300 發表於 18-3-20 14:11
請問k1學英文拎邊張cert.對考小一有幫助?

考直私,基本上靠面試便知龍與鳳,學術重要之餘,有幾outspoken 同presentable也重要,重睇埋同人相處同禮貌添。

或者扣門階段張cert會較有用。

之前見人講cambridge starter,mover都冇用,flyer有用啲

不過大女冇考呢啲cert都能有offer

‹ 上一主題|下一主題