用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校職員疑似將內部通告up上facebook批鬥老師同校長 ...
go

學校職員疑似將內部通告up上facebook批鬥老師同校長 [複製鏈接]

雖然個老師既中文水平真係好麻麻,不過咁樣就放上網批鬥人又過份左,睇睇下仲要有家長貼出真相,最後出街既通告已經改番,然後即刻有人懷疑係有學校職員將內部通告up上facebook批鬥老師同校長,連學校banding都拉埋落水講,似乎有失公允
唔知學校知唔知呢件事,或者有冇查番係邊個職員放上網
   0    0    0    0

回覆樓主:

其實第一句有咩問題?死火唔通我中文都有問題?

到上海與(上海及佛山)的數間學校交流;即香港、上海及佛山嘅學校
錯都係了解寫錯成了事。

St.louis  唔係英中咩?點解用中文出通告既?

jk923 發表於 18-3-20 13:51

到上海與(上海及佛山)的數間學校交流;即香港、上海及佛 ...

係囉!我都係睇到呢個意思,錯一個字就咁大罪!

回覆 artroboy 的帖子

英中係應該有提供中英文兩個版本,方便家長了解活動。我自己都見過中文版寫錯字(仲要好似係校長個名)。

回覆樓主:

發文於Secret個個人,唔肯睇真D份通告,自己睇唔明就話人錯。佢中文都唔好得幾多。

考試作文寫錯一隻字,不會5**變1仔吧。

到上海與(上海及佛山)的數間學校交流;即香港、上海及佛 ...
認同。

好粗鲁……如我有仔俾佢教会好担心……佢自己亦似教band3既老師(其实唔係……我有教band3中学既同学,不知幾斯文)。老師要有老師款,不滿意投訴可以有墨水d吧~

「到上海」後面需要有豆號?

Yanamami 發表於 18-3-22 08:16
好粗鲁……如我有仔俾佢教会好担心……佢自己亦似教band3既老師(其实唔係……我有教band3中学既同学,不知 ...
份通告係寫得差,但係都未差到B3水平。其實出通告之前俾中文老師睇下,應該會好啲。

LucaLuLu 發表於 18-3-20 11:38
雖然個老師既中文水平真係好麻麻,不過咁樣就放上網批鬥人又過份左,睇睇下仲要有家長貼出真相,最後出街既 ...

其實呢個「名」師secret, 我本來都有睇。但發現多數係啲「名」師自己發洩情緒,言論十分沒資訊性。我建議你都係唔好睇咁多,睇EK起碼學到嘢!

王家爸爸 發表於 18-3-22 09:00
份通告係寫得差,但係都未差到B3水平。其實出通告之前俾中文老師睇下,應該會好啲。 ...
我講紧係FB叫人食X果位疑似老師既人……好懷疑佢真正身份~

Yanamami 發表於 18-3-22 09:03
我講紧係FB叫人食X果位疑似老師既人……好懷疑佢真正身份~
有內部通告,唔係老師就係家長。老師之間既鬥爭,其實都可以好殘酷。

mytambb 發表於 18-3-22 09:01
其實呢個「名」師secret, 我本來都有睇。但發現多數係啲「名」師自己發洩情緒,言論十分沒資訊性。我建議 ...
另一個教師FB討論區仲好差,基本上係TA發洩既地方。
‹ 上一主題|下一主題