用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 Coding要從幼兒學起 3個簡單好玩入門免費軟件推介 ...
樓主: elbar
go

Coding要從幼兒學起 3個簡單好玩入門免費軟件推介 [複製鏈接]

Cara2006 發表於 18-4-15 14:02
今時今日,乜都話越早學越好。家長心態  :我又唔係比唔起錢,點解唔學。
百貨應百客,家長感覺良好就得。 ...

乜都話早學好,我都知,但邊有咁多時間精神

Cara2006 發表於 18-4-15 14:02
今時今日,乜都話越早學越好。家長心態  :我又唔係比唔起錢,點解唔學。
百貨應百客,家長感覺良好就得。 ...

每一次有呢D名目,STEM, Coding 就愈早愈好,又有商機。比嗰個開心,收嗰個又開心。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

964000 發表於 18-4-15 15:21
乜都話早學好,我都知,但邊有咁多時間精神

都唔係乜都早就好。適當年紀,成熟情度做適當野才好。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-4-15 16:51

Agree.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Greendale 發表於 18-4-15 02:32
如教育局在10多年前已跟隨歐美星加坡等地區推行STEM教育,相信令千金已在幼兒或初小階段學習了unplugged c ...
理大:深近視學童 78%視網膜變異
(星島日報報道)過早接觸電子產品,令不少學童均需配戴眼鏡,理工大學有關深近視學童研究發現,逾百名近視平均達八百度學童中,七成八出現視網膜變異,推算全港二萬二千名深近視學童中,有一萬七千人或出現視網膜變異,增加視網膜脫落風險。視光師建議,政府應成立防止兒童近視委員會,幼童六歲前亦應避免接觸電子產品。

shadeslayer 發表於 18-4-15 16:51

看到過裡,我真忍不住要發言。因我本身是軟件工程師 Software Engineer ,女兒也已8歲多。對市面上一些 幼兒/兒童Coding 課程,真感到莫名奇妙。

由終我的朋友媽咪也經常向我詢問何時才適合讓小朋友學習 Coding,我想在此向家長提供提供一些起步的考慮基準:

1.  年紀約在8歲或以上
2.  二年級升三年級的暑假期間

首先是要學習基本電腦操作(Keyboard、English+Chinese Inputting Methods、瀏覽器 browsers 、OS....etc)

如果不熟悉電腦運作基礎,我怎也想不通如何打code.  係就係話有的 coding 用 iPAD 都可以做到,但只可以玩到一時,年紀大小小想寫的勁小小的程式就唔得啦!

我都用了差不多7個月時間,每星期用約兩小時,慢慢教我自己個女起步。我的女兒是中庸資質,唔係資優,但數學成績有85-90分,邏輯思考力在合格水平,相信要讓她的基礎成熟,也要再花多幾個月。

我跟著會教她組裝機械人,教她用iPAD寫的簡單邏輯指令,訓練她的組織力。如她也能跟得上,就可以真正教她 coding ,例如替自己寫做個webpage。

回覆 AprilChanTH 的帖子

Good sharing.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

AprilChanTH 發表於 18-4-16 12:59
看到過裡,我真忍不住要發言。因我本身是軟件工程師 Software Engineer ,女兒也已8歲多。對市面上一些 幼 ...

小兒5、6歲都唔系好識寫字,字都唔識多個。要到小三才開始學。5、6歲前幼兒應該在公園跑跑跳跳。
他們學校小五就有教coding, 小五之前的IT課是教電腦應用、電腦程式應用如google drive, email應用,打字、安全、等基礎知識。

AprilChanTH 發表於 18-4-16 12:59
看到過裡,我真忍不住要發言。因我本身是軟件工程師 Software Engineer ,女兒也已8歲多。對市面上一些 幼 ...

我正统 program 少寫,但 MATLAB programs 不計其數。啊女無乜家中電腦訓練,12歲左右學校比較認真教電腦操作,她完全無問題,13歲左右學校教寫 python, 又OK喎。其實佢哋全班大部份都跟到。我相信將來要學其他 programming language 不會好難。

遲過幼稚園學 coding 遲不遲?我認為不遲。

.……

shadeslayer 發表於 18-4-16 17:37
我正统 program 少寫,但 MATLAB programs 不計其數。

我正统 program 少寫,但 MATLAB programs 不計其數。啊女無乜家中電腦訓練,12歲左右學校比較認真教電腦 ...

你囡的學校肯放資源培育學生發展資訊科技,你女又跟得上,真是幸運!

我相信不是每間中學都這麼資源豐富而又重視發展學生的資訊科技知識,教是會是照教,由它始終都只是DSE其中一科選收科目,IT 老師地位都不及中、英、數、通的老師咁多教學課時。

我朋友圈的子女在傳統中學就讀,到S5都不懂善用電腦上網學習,做學習筆記,莫說寫的 mini program 幫自己組織溫習重點!如方便可PM我你女就讀那所中學,好讓我參考一下嗎?

AprilChanTH 發表於 18-4-17 09:21
你囡的學校肯放資源培育學生發展資訊科技,你女又跟得上,真是幸運!

我朋友圈的子女在傳統中學就讀,到S5都不懂善用電腦上網學習,做學習筆記
YouTube 幫到手

AprilChanTH 發表於 18-4-17 09:21

我相信不是每間中學都這麼資源豐富 ...
善用電腦上網學習已經是普通生活模式了. 我幾十歲人, 是從兒子身上學習更多"善用電腦上網學習"如果傳統學校這樣, 日後出來面對社會真會吃虧的.

cow 發表於 18-4-17 09:38
YouTube 幫到手

自學和學校教是有分別的,自學要先有超高興趣,否則上下網,打下機好過。現實係應該是課程還是課外興趣班?學習目標是其麼?初小,高小還是初中開始?

問下,是否所有小學都已經有IT堂?阿仔初小教下Google, PowerPoint, Google form, 高小有教其他電腦知識和scratch, 唔使考試,唔計分。
中一ICT教用ai2, 做啲coding 功課。

我正统 program 少寫,但 MATLAB programs 不計其數。啊女無乜家中電腦訓練,12歲左右學校比較認真教電腦 ...

MatLab用處比較specified, 同general purpose既programming language好唔同。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-17 13:46
MathLab用處比較specified, 同general purpose既programming language好唔同。

MATLAB, 不是 MATHLAB.   所以我叫它不正統 programming。

點都接近過甚麽學前積目 unplugged programming.

其實只要本身邏輯分析力唔差,有興趣的話就算30歲先學programming都唔遲。
學好電腦基本應用,同基本安全好過。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-17 14:09
其實只要本身邏輯分析力唔差,有興趣的話就算30歲先學programming都唔遲。
學好電腦基本應用,同基本安全好 ...

其實小學 coding , 價值在於 awareness 多於 skills or even logic training.

shadeslayer 發表於 18-4-18 08:50
其實小學 coding , 價值在於 awareness 多於 skills or even logic training.
對"專家"嚟講, 話小學要學coding, 先証明佢地(專家)有價值, 同可以攞嚟賺錢
‹ 上一主題|下一主題