用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 小三TSA變陣 學校回饋非必然(程尚達) ...
樓主: elbar
go

小三TSA變陣 學校回饋非必然(程尚達) [複製鏈接]

akys 發表於 18-3-20 19:49
亞洲人

是否好自豪?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-3-20 20:04
睇下你點死,係我用到肉D方法演譯你意思者,你講下名谷校全體師生移植去 Kellette 制度,你信唔信從些愉快 ...
呢類探討人性嘅題目都幾有趣,啲老師們在冇上頭壓力下會唔會繼續俾大量功課,默書,測驗,跟住用下課時間改簿呢?我唔信,我有幾個同學教緊書,懶到出汁。

shadeslayer 發表於 18-3-20 20:12
是否好自豪?
真係識人好自豪㗎,尤其而家多咗好多網站起勢鬧啲外國人蠢,冇用。

Doray 發表於 18-3-20 19:20
but they are not "跟教局指引唔教快教深"

作為港同用家,我都幾肯定學校冇教快,有冇教深就好難比較。
中文:小一至小五都用同級教科書+校本教材
英文:用校本教材
數學;用同級教科書
常識;用同級教科書+校本教材,從來冇考課外時事
有朋友仔女讀二缐津校,有睇過佢哋功課同測考題目。港同英文既教材同一般津校好唔一樣,好難直接比較,功課要求可能比一般津校高一些。測考題目的確比一般津校深一些(例如閲讀理解),因為學生大都有英文閱讀習慣,普遍英文程度又真係比二線津校高一些。考得太淺又冇乜意思。

haihaimom 發表於 18-3-20 22:59
英 ...

佢嗰D野不用認真。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

akys 發表於 18-3-20 20:16
呢類探討人性嘅題目都幾有趣,啲老師們在冇上頭壓力下會唔會繼續俾大量功課,默書,測驗,跟住用下課時間改 ...

不是探討人性,只是探討本地老師心態

akys 發表於 18-3-20 20:18
真係識人好自豪㗎,尤其而家多咗好多網站起勢鬧啲外國人蠢,冇用。

唔好兩頭望,我問你呀。

haihaimom 發表於 18-3-20 22:59
英 ...

數學:小四開始按數學能力分组上堂,噤最叻嗰組啲數學題目係的確比較有挑戰性啲。

係唔需要,因為我都冇嗰位人兄咁好氣
係校本無從比較,大家明白。大家都係一年班教緊一年班書,但一間考作句一間考作文巳經差好遠。

回覆 Doray 的帖子

講開作文,我仔已經小六,作文功課從冇字數限制,因為老師鼓勵佢哋寫充實既內容,rather than用冗長句子砌夠字數。

shadeslayer 發表於 18-3-21 02:00
唔好兩頭望,我問你呀。
咁唔客氣嘅,冇。

haihaimom 發表於 18-3-21 09:27
回覆 Doray 的帖子

講開作文,我仔已經小六,作文功課從冇字數限制,因為老師鼓勵佢哋寫充實既內容,rathe ...
我仔仔二年班中文作文卷連標點要80字,再加看圖作句,加連接詞作句,詞語加四要素作句

akys 發表於 18-3-21 09:50
咁唔客氣嘅,冇。

我問你,你卻講人地,有D frustration.  Not my intention to make you feel bad.

shadeslayer 發表於 18-3-21 12:09

我問你,你卻講人地,有D frustration.  Not my intent ...
冇相干。論壇係訓練EQ嘅絕佳場所。對教育制度我採用網友嘅心態,自求多福。

我崇尚多元智能,唔會跟足學校。操練與否其實影響唔到我孩子,佢做功課態度係重快不重質,但喺學校考試和我自己嘅水平評估交到差就由他了,所以他絕對係愉快學習中。

喺字母試topic裏我寫咗好多,只不過確實有朋友孩子在受苦,睇晒非官方文章後有感而發而已。

AMWLee 發表於 18-3-21 16:44
你完全錯誤理解這句話的意思啦
可否指出真正意思?
‹ 上一主題|下一主題