用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 小三TSA變陣 學校回饋非必然(程尚達) ...
go

小三TSA變陣 學校回饋非必然(程尚達)

小三全港性系統評估(TSA)經過兩年研究,最終教育局決定採用「不記名、不記校、不收報告,抽樣參加」方式推行,若學校不自願全級參與,便不會獲得學校報告,變相放棄回饋教學功能。有小學校長友好分析,當局由堅持回饋學與教功能,到彈性讓學校選擇,是對評估數據被誤用、操練成風的客觀現實,作無奈但必要的平衡。

教育局日前宣布,今年小三TSA採取抽樣形式進行,學生表現用於計算全港層面數據,抽樣學校不會獲發報告;學校若有需要取得評估數據,唯一方法是自願全級參與。記得去年全港試行小三基本能力評估(BCA),時任教育局局長吳克儉曾指「不記校」產生問題,正是無法利用評估數據,在學校層面回饋學與教。如今政策轉向,官方解釋是學校利用報告改善教學發展的步伐不一,加上社會觀感未能一致,只好把評估安排與學校報告「切割」。

校長友好坦言,當局亦明白「切割」做法,勢令TSA在學校層面回饋功能,不如以往般普遍,況且「評估促進學習」列入課程文件,強調教師在過程中找出學生的困難,從而對症下藥,如今意味「評估促進學習」不再視為金科玉律。友好認為,當局變相承認異化因評估而起,「評估成為學校表現的問責指標,為了追逐達標,操練應運而生。即使當局正本清源,始終不少學校及教師接受不到學生『打天才波』,承受不了學生不達標,操練誘因依然揮之不去。」

友好預料,日後自願參加評估的學校,「一是深信評估數據有助提升教學的學校,一是冀評估有助知己知彼的學校。」學校亦有不少考慮,「教學專業是否需要評估數據回饋?純粹為系統層面進行評估是否值得?家長是否認同全級應考?學校參與評估會否被標籤?」至於家長最為關注抽樣能否減輕操練誘因,友好認為表面上是減低,但不排除學校視基本能力為軟指標,即使大部分學生不用考亦不能偏廢,「最終結果把操練恒常化,只是理由改變罷了。」

當局公布小三TSA新安排後,家長反應不一,尤對移除操練誘因最為疑慮,持續逾兩年的TSA爭論,始終解不開的是信任問題,值得當局深思。

回覆樓主

可憐一家學校連自己學生學術狀況如何也不清楚,要靠別人評估。我們自己身體狀況,只靠隨機10%的數據來判斷,你相信嗎?若學校靠報告才知道對症下藥,罷了。所謂藥,學校不外又是"操"(實在難聽),你差他們有什麼magic bullet, 難道有學校會接受減少功課,增加體育課節數,每天下午不教書就可以提升學生學習效能?

Cheeselover 發表於 18-3-20 09:28
可憐一家學校連自己學生學術狀況如何也不清楚,要靠別人評估。我們自己身體狀況,只靠隨機10%的數據來判斷 ...

幾乎全部國際學校也是咁,人地做到,要思考下本地校點解唔得。唔好講錢,有些國際校本地私校,收費不是天價。而且,這個心態問題多過錢。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-3-20 12:57
幾乎全部國際學校也是咁,人地做到,要思考下本地校點解唔得。唔好講錢,有些國際校本地私校,收費不是天 ...

唔講錢講乜好呢?制度?有興趣想知道如果IS要考呈分試再派位,啲同學有冇咁愉快呢?

香港有幾百家NSS官津小學,講唔講得出3家成績好,跟教局指引唔教快教深,又愉快學習嘅小學?

可憐一家學校連自己學生學術狀況如何也不清楚,要靠別人評估。

又唔係咁講,阿仔讀小五、六時,學校有代辦一些國際試,我都参加(要俾錢嘅)。

akys 發表於 18-3-20 15:33
唔講錢講乜好呢?制度?有興趣想知道如果IS要考呈分試再派位,啲同學有冇咁愉快呢?

呢個就係做人正面,定負面的分别。我會想人地做得好,我可以學到乜,你想人地要考我的試,睇你點死!
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-3-20 16:07
呢個就係做人正面,定負面的分别。我會想人地做得好,我可以學到乜,你想人地要考我的試,睇你點死!
...
別掉入「正面思考」的陷阱!精神科醫師:罹患憂鬱症的,往往都是那些過度正面的人

cow 發表於 18-3-20 16:43
別掉入「正面思考」的陷阱!精神科醫師:罹患憂鬱症的,往往都是那些過度正面的人 ...

第一,你憑我一句,就斷定我跌入正面的陷阱?

第二,作者係

高雄市心理健康促進會 委員 
耕心療癒診所 院長 
高雄市忘憂草憂鬱防治協會 理事長

你信? 我唔信。

shadeslayer 發表於 18-3-20 16:53
第一,你憑我一句,就斷定我跌入正面的陷阱?
當然唔係.
我覺得凡事太過偏向一邊, 未必係好事. 所以上網睇下, 原來思想太正面都唔係太好. 好多文章都有講.

cow 發表於 18-3-20 17:46
當然唔係.
我覺得凡事太過偏向一邊, 未必係好事. 所以上網睇下, 原來思想太正面都唔係太好. 好多文章都有講 ...

如果你唔係認為我那一句是跌入正面陷阱,你回我文,提出「正面陷阱」做乜?

唔敢太正面,係亞洲人普遍態度,你揾一遍亞洲人寫,唔知有冇嚴謹科學的文章,有乜用?

我相信,你揾到一遍反正面思想的文章,我最少揾到三遍 The power of positive thinking 文章。

shadeslayer 發表於 18-3-20 16:07
...
感覺你的負面思維強啲。帶出嘅意思係制度!制度!制度!因為很重要所以講3次。

世間事大部份問題係來自制度缺陷,雖然NSS並不一定是缺陷,而是有意為之,因為這就是唔少市民引以為傲嘅亞洲精英教育,出到去外國大學把本土人打到死死下,隨時喺名大佔有30% 以上學位。制度會催化一些結果,參與者就要接受。或者有啲米嘅可以逃離NSS,玩下其他學制。弊!又去返錢添。

坊間NSS學校又愉快又成績唔錯嘅大概有港同,培僑,英華等幾間,可惜冇啲實力或早教都幾難入。

cow 發表於 18-3-20 16:43
別掉入「正面思考」的陷阱!精神科醫師:罹患憂鬱症的,往往都是那些過度正面的人 ...
不用擔心,佢應該唔係。

akys 發表於 18-3-20 19:10
感覺你的負面思維強啲。帶出嘅意思係制度!制度!制度!因為很重要所以講3次。
but they are not "跟教局指引唔教快教深"

你應為制度問題,咪學下人地的制度囉,點解要睇下人地考呈分試點死?

其實我好懷疑難,制度係咪一切。試下一線名谷校,全校老師學生免費入主 Kellette, 用其制度。但心態不變,會忽然變成愉快學習?你信?我唔信。

Doray 發表於 18-3-20 19:20
but they are not "跟教局指引唔教快教深"
仲想喺NSS學校裡面搵幾間好嘢出來添!我唔識了,搵其他人提供吧!

名大學随時30%DSE?有時間再講。

akys 發表於 18-3-20 19:23
仲想喺NSS學校裡面搵幾間好嘢出來添!我唔識了,搵其他人提供吧!

有乜証據証明佢哋教快教深。

其實教快教深唔係最重要,愉快學習最重要。

shadeslayer 發表於 18-3-20 19:22
你應為制度問題,咪學下人地的制度囉,點解要睇下人地考呈分試點死?
仲唔係負面思維?幾時話要睇佢哋死呀,我係有興趣這些學校如果喺NSS體制下需唔需要改變教學方法,催谷一下啫。另外,我係羨慕你等有米就有得揀,個制度點樣都影響唔到自己。

所以我成日講,唔好攞IS和LS比,根本唔同制度,就算水平評核嘅用途都唔一樣,而家咪幾好,回歸正途。

shadeslayer 發表於 18-3-20 19:35
名大學随時30%DSE?有時間再講。
亞洲人

akys 發表於 18-3-20 19:48
仲唔係負面思維?幾時話要睇佢哋死呀,我係有興趣這些學校如果喺NSS體制下需唔需要改變教學方法,催谷一下 ...

睇下你點死,係我用到肉D方法演譯你意思者,你講下名谷校全體師生移植去 Kellette 制度,你信唔信從些愉快學習先喇。