用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 轉校的問題...!! 真係諗到頭都大
go

轉校的問題...!! 真係諗到頭都大 [複製鏈接]

處境如下 ~

**小朋友現讀緊太子明慧 N (PM) , K1 已交留位費 , 正申請轉 AM 等批**YORK 美孚有國際班 (AM) OFFER

問題來了....

1. 如果 YORK 想由美孚轉回九龍國際班的 (AM) OFFER 容易嗎...?!
因為之前考慮緊搬屋 , 所以先考左美孚分校先

2. 由於我安排左小朋友 , 由7月頭至8月尾 , 到澳洲返個邊的幼稚園 , 9月1日先返到 HK , 如果唔轉校計 , 時間係安排得好好 , 但係如果轉校.....

YORK 係8月開學同交學費 , 問左學校話可以當小朋友請假 , 如果咁8月份的學費咪白交...?!
定係等小朋友係原校返多半個學年 , 遲d先再直接考過九龍塘 YORK 的插班會好d呢...?!

MW 係7月中先放暑假 , 8月係唔駛交學費的...!!  

請幫手俾俾d意見 , 不喜勿插...!!

0    0    0    0

回覆樓主

建議你問問學校可否九月才插班?

chriskaan 發表於 18-3-19 11:30
處境如下 ~

你為咩要轉校?如果唔係因唔喜歡明慧,留在明慧升K1,回港後再考插班(亦唔一定只target York),每年9月都仲有人退學(例如hold 住幾個offers的人最盡都係畀埋9月學費),有些學校為免再煩而不會call waiting,家長主動問插班可能有機的,預10月轉校囉。若插唔到便繼續在明慧讀住先,下學期再試

回覆 WinnieCatCat 的帖子

轉校 , 當然係因為想小朋友將來考到心儀的小學 , 英文溝通能力要好好 , MW 唔係唔好 , 只不過佢考私小同直資小學成績總是唔太理想 , 所以 , 我都考慮過 , 如果小朋友係澳洲返2個月幼稚園後 , 英文聽同講都大有進步的話 , 咁我都未必會讀 YORK , 可能讀返 MW 都 OK...!!  

chriskaan 發表於 18-3-19 17:59

轉校 , 當然係因為想小朋友將來考到心儀的小學 , 英文溝通能力要好好 , MW 唔係 ...

其實在港環境不變的話, 兩個月的英語語境改變不了什麼

回覆 yubaba 的帖子

我知呀~~不過 , 有信得過的家人 , 加兩個唔多識講中文的表姐日日陪玩 , 再加學校係返全日 , 所以當有長假我都希望可以送小朋友過去  , 好過係香港日日對住姐姐無所事事 , 亦等佢習慣下果邊的返學 , 論學術香港的教育真係贏9班 , 我唔期望只過去兩個月返到黎會學到d咩 , 我只係想佢玩多d , 探索多d , 肯講多d , 大膽d , 就已經足夠...!!

chriskaan 發表於 18-3-19 23:00

我知呀~~不過 , 有信得過的家人 , 加兩個唔多識講中文的表姐日日陪玩 , 再加學校係返 ...

我想講係佢地兩個月後番香港一定比去之前好, 過多一頭半個月就會打回原形。即是話呢個暑假安排不會影響你轉唔轉York的決定。

chriskaan 發表於 18-3-19 23:00

我知呀~~不過 , 有信得過的家人 , 加兩個唔多識講中文的表姐日日陪玩 , 再加學校係返 ...

我信去澳洲過暑假英文會進步,但問題係返到來香港如沒語境,很快打回原形。如你重視的是英語,回來讀york很適合,甚至唔差在畀埋8月學費確保有位。但如目的是想考直私,要留意York中文相對較弱,是朋友的comment,她孩子在York畢業,上了小學中文仍在追,而香港很多直私小學的面試是以中文為主的。

轉 YORK 的決定暫時應該唔會變 , 但係會考慮上面個媽媽講 , 問下俾唔俾小朋友做插班生 , 如果唔俾 , 咁不如俾小朋友係 MW 讀多半個學期 , 先同佢再試考出面的插班 , 而且我一直想計劃搬入東涌 , 所以我先考定美孚間 YORK , 因為我好想小朋友入讀東涌入面的弘志國際學校 , 或者係 LIS

其實 , 我只想小朋友考到入有 IB 課程或者 , 如果有機會搬入東涌 , 想讀入面的弘志同 LIS 的國際學校  , 但係先提係要求英文一定要好好 , 所以 , 我先想小朋友轉去 YORK .

弘志同 LIS 都係國際學校,你諗清楚係咪一心送小朋友入國際學校先,係嘅話最好揀真正嘅國際幼稚園,到攞到國際小學offer先開始追番中文。

MW和york始終主要市場係想入本地學校嘅家長,approach和語境跟真國際學校好唔同的。語境上,課堂有一半(?)時間分咗俾中文,而同學亦大多是本地人,冇機會同native speakers小朋友一齊玩。

但如果未揸定主意,想留條後路考吓本地直私,可能york都適合嘅…但係小心兩頭唔到岸嘅風險。

chriskaan 發表於 18-3-20 10:05

其實 , 我只想小朋友考到入有 IB 課程或者 , 如果有機會搬入東涌 , 想讀入面的 ...

其他不敢吹噓,但York 教英文的確非常好,尤其phonics,我仔從來不用串字,識自己拼音,可自己讀故事書,英文方面真的不用擔心。之前這裡也有人分享之後考到國際學校。不過因為國際班有net做班主任,所以也頗多人爭,尤其am,不知能否插班,真的要問問。可能美孚機會較大。

回覆 maomaofafa 的帖子

佢已經收左我 AM 國際班 , 可能新校 , 所以唔難入

chriskaan 發表於 18-3-20 12:20

佢已經收左我 AM 國際班 , 可能新校 , 所以唔難入

我是說九龍塘插班

學校叫我寫信申請 , 但係唔知點寫...!!

回覆 dem0cracy 的帖子

如果讀 YORK , 係打算將來可以考慮考入返本地私小或直資 , 但係將來如果決定搬入東涌的話 , 我就會考弘志同 LIS 睇下邊間收  , 因為決定搬得入東涌就唔係只住一兩年而係會長住 , 而且 , 我一心想小朋友將來過澳洲讀書 , 所以 , 唔會返轉頭...!!

同埋 , 美孚間 YORK 課程應該同九龍塘果間係一樣 , 不過下午個全方位唔知有無或者有無分別 , 始終係新分校 , 所以有點擔心

chriskaan 發表於 18-3-20 15:12

如果讀 YORK , 係打算將來可以考慮考入返本地私小或直資 , 但係將來如果決定搬入東 ...

如將來會去澳洲,點解唔讀local school打好中文底?除非一世唔返香港/中國發展,中文很重要

英文佢地去到澳洲好快會pick up到

回覆 wendee 的帖子

個人感覺,因為香港的教學主要係谷,一線主流學校壓力大大家都知,二線學校想追上一線都唔會輕鬆,三線學校又怕小朋友易學壞,而且將來去到澳洲未必銜接到果邊課程,可能要係當地讀好英文先可以入讀正式學校~

chriskaan 發表於 18-3-20 15:12

如果讀 YORK , 係打算將來可以考慮考入返本地私小或直資 , 但係將來如果決定搬入東 ...

咁York 適合你,可讀國際
‹ 上一主題|下一主題