用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問港大同學會書院是Band 1嗎?
樓主: MPSW
go

請問港大同學會書院是Band 1嗎?  

retriever 發表於 18-3-21 08:56
請開名!

開什麼名呢, 我好包容的。

連33222率都無, 只有各科的3, 3, 2, 2, 是否當家長是儍的。

little_yolky 發表於 18-3-21 09:10
開什麼名呢, 我好包容的。

連33222率都無, 只有各科的3, 3, 2, 2, 是否當家長是儍的。 ...
事實上, 好多人都未明白, 各科達3,3,2,2同3322率既分別

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 18-3-21 07:56
HSI 應該唔係主觀。 無記錯應係計市值和流通率。 S& 亦係。

HSI,MSCI,亦係人為地去設定計算準則,當中組合如何去反映其代表性,這可以參考為何若干時段市場就估邊D可以加入指數,邊D被剔走,而唔係邊D一定可以加入指數,或被剔走~~~

mcl203 發表於 18-3-21 09:41
HSI,MSCI,亦係人為地去設定計算準則,當中組合如何去反映其代表性,這可以參考為何若干時段市場就估邊D ...

HSI 意料之外唔多...

始終數據係 DYNAMIC 既, 外人只能靠估...

retriever 發表於 18-3-21 09:52
HSI 意料之外唔多...

始終數據係 DYNAMIC 既, 外人只能靠估...

如何解釋市場經常去估邊隻會染藍? ~~~ 若有既定準則,唔使靠估,可以買定先~~~

但OT左了~~~

mcl203 發表於 18-3-21 10:01
如何解釋市場經常去估邊隻會染藍? ~~~ 若有既定準則,唔使靠估,可以買定先~~~

但OT左了~ ...
你講果d "靠估"染藍只是 band 1/2 邊緣人,才會估錯band..
若是 band1A 如騰迅、中移動,就百份百肯定入 國指 recently.....

小鹿揀學校 發表於 18-3-21 10:11
你講果d "靠估"染藍只是 band 1/2 邊緣人,才會估錯band..
若是 band1A 如騰迅、中移動,就百份百肯 ...

你指呢D,當年可能都要靠估,估幾時入,有別於估Banding,唔會話P6都未係適合時間,S1或S2先有Banding會貼近D現實~~~

retriever 發表於 18-3-21 07:23
校方一般有發基本資料。網上無,校報告都有。除非有人要做排行榜,先需要集整齊所有學校數據。唔係,佢只 ...
無一間學校有公開可以足夠做準確分析既基本資料。即使係SPCC、DGS、SJC呢三間資料比較公開既學校,資料都唔係真係足夠到可以用作真正既客觀、準確分析。其他學校既資料更加唔駛講。

hkpapa852 發表於 18-3-21 09:40
事實上, 好多人都未明白, 各科達3,3,2,2同3322率既分別
我覺得應該同時公佈3,3,2,2同3322率。每科既比率同四科合格比率係好唔同既概念。

王家爸爸 發表於 18-3-21 10:28
無一間學校有公開可以足夠做準確分析既基本資料。即使係SPCC、DGS、SJC呢三間資料比較公開既學校,資料都唔 ...
SJC 難講, 但COED, DGS, LS 幾間公開STATS 都算大方.
你要既 "準確分析", 可能要佢地RAW DATA, 而唔係 STATS 先能做到了...

retriever 發表於 18-3-21 10:38
SJC 難講, 但COED, DGS, LS 幾間公開STATS 都算大方.
你要既 "準確分析", 可能要佢地RAW DATA, 而唔係 STA ...
RAW DATA 無可能攞到,因為私隱問題。但係起碼,每科既1+,2+,3+,4+,5+,5*+,5**率要知道先可能。但係無一間有公開。

retriever 發表於 18-3-21 10:38
你要既 "準確分析", 可能要佢地RAW DATA, 而唔係 STA ...
Coed 同 DGS 只係得少量資料, 都叫大方?

王家爸爸    發表於 18-3-21 10:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-21 09:40
所以我唔鐘意新校長, 無奈阿妹唔爭氣............

hkpapa852 發表於 18-3-21 10:47

大方非指 "多少" , 係無咩遮遮掩掩, 寫得較明白.

retriever 發表於 18-3-21 10:52
大方非指 "多少" , 係無咩遮遮掩掩, 寫得較明白.
DGS數學科既成績, 已經寫得唔清楚啦!

SPCC個JUPAS入學比例按照咩去計, 亦從來無講過, 只係提供一個百份比叫大家自己去幻想; IBDP只提考取3大offer數, 沒有講實際考取到既人數

咁都叫清楚的話, 咁其實大部份學校既成績資料係更清楚

hkpapa852 發表於 18-3-21 10:55
DGS數學科既成績, 已經寫得唔清楚啦!

SPCC個JUPAS入學比例按照咩去計, 亦從來無講過, 只係提供一個百份比 ...

你唔係話睇 OFFERS 好多暗位咩, 話睇 DSE 成績最清楚咩?

我係你 FAN 屎泥架!

SPCC 既DSE 統計都幾清楚架, 有人均, 又有覆蓋率...

不過佢地轉左校長, 似想變返低調D, 以前D 英雄榜全部收埋...

睇怕來緊放榜, 少好多野睇..

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-3-21 10:47
呢2間淨出主科成績,反而SJC多好多information。。唔通大家去咗平行時空?

王家爸爸    發表於 18-3-25 21:13

王家爸爸 發表於 18-3-21 10:43
RAW DATA 無可能攞到,因為私隱問題。但係起碼,每科既1+,2+,3+,4+,5+,5*+,5**率要知道先可能。但係 ...

QC每年每科由5**到1級確實人數都有公佈, 要點樣準確分析都可以做到,只係網站好似睇唔到,要去annual speech day或者黃龍報道睇。