用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問港大同學會書院是Band 1嗎?
樓主: MPSW
go

請問港大同學會書院是Band 1嗎?  

其實每年呢個時候,唔同既網絡論壇都係唱好、唱衰學校既言論,呢啲擾敵野,睇咗就算。

Charlotte_mom 發表於 18-3-19 16:34
你朋友咁特別。DSE都考左幾年啦仲成疑?咁無信心真係建議佢轉返間傳統安心d
...
佢上得書院睇怕都唔會轉了,  只係自己有點擔心.

當年佢小朋友上書院時有講過同學仔間好似全被洗腦, 以入書院為目標無乜人諗住跳船.

王家爸爸 發表於 18-3-19 18:35
其實每年呢個時候,唔同既網絡論壇都係唱好、唱衰學校既言論,呢啲擾敵野,睇咗就算。 ...
點擾都無用啦, 今年好似又係攪到 3rd in, 大把人想入.

1998Ruby1998 發表於 18-3-19 18:22
回覆 artroboy 的帖子

我見識過果種「想打低人」嘅鬥心,望落幾搞笑,諗落就覺得有 d 寒心。有同學因為做 ...
我三年級插班,一去到新學校無耐就默書,聽唔切問隔離位考邊頁,佢老點咗我去另一課,係我人生第一次唔合格。當年只係八、九歲人仔,普通津小。無諗過人可以咁陰暗。

我同學四年級插班,唔知點解好多人都唔鍾意佢。佢考試考得好好,然後有 5-6 個(包括老師 d 「親信」)指證話佢作弊,言之鑿鑿,證供一致。好彩後來佢冇事。 諗起都覺得恐怖。

os_ecu 發表於 18-3-19 18:40
佢上得書院睇怕都唔會轉了,  只係自己有點擔心.

當年佢小朋友上書院時有講過同學仔間好似全被洗腦, 以入書 ...

洗腦?點洗法,可以講下嗎?好想知

Charlotte_mom 發表於 18-3-19 18:30
港同書院中英都無正式教科書架!無信心真係唔好勉強
想請问港同足球隊練波系咪系海洋公园站旁草场練?因为校刊入面足球隊系嗰個草地场拍隊照

1998Ruby1998 發表於 18-3-19 19:02

我同學四年級插班,唔知點解好多人都唔鍾意佢。佢考試考得好好,然後有 5-6 個(包 ...
點解呢?連老師都針對咁激?

老師冇針對,畢竟個插班生都係乖女,但係咁多同學一致話佢出貓,而且個個都講到振振有詞,好難唔令人生疑。考試果幾日都冇人出聲投訴,但係一派卷就突然有人話「我見到佢出貓」,之後就成堆人指證佢。 唔明點解小學生可以咁陰毒。

pingmum    發表於 18-5-26 09:20
IYY    發表於 18-3-20 11:44
Hoba15    發表於 18-3-19 22:07
artroboy    發表於 18-3-19 20:01

1998Ruby1998 發表於 18-3-19 18:22

我見識過果種「想打低人」嘅鬥心,望落幾搞笑,諗落就覺得有 d 寒心。有同學因為做 ...
咁激我小朋友學校晤見呢種情況。反而同學之間互相問啲刁鑽問題,好深的字詞之類,之後逼著返去讀書査字典,希望第二日可以贏,如此學識好多生僻的字詞。囡囡話升中面試時,有啲刁鑽字,就係平時互相考問過的,覺得好好彩

Charlotte_mom 發表於 18-3-19 18:29
我真係見識過。
講真,我對「人格培養」有一定要求,老爸教落己所不欲 勿施於人。如果我女學到踩 ...
呢d女生我最怕,小小年纪就咁樣,吾使18歲已成"精"去害人!

王家爸爸 發表於 18-3-19 18:22
唔少家長有深等於好既神邏輯。

小學部仲有位網友欣賞到出po,認為數學深,家長唔去加料裁培係家長有問題,唔谷都有問題~~~

醒目開學勳章 王國長老

haihaimom 發表於 18-3-19 19:04
洗腦?點洗法,可以講下嗎?好想知

你都可以叫洗腦架
成班同學一齊大,又唔會明爭暗鬥,一齊升上中學都好正路丫
我的確聽唔少叻人(尤其女仔啦)出到聲同父母話你唔好幫我申請第二間呀!我唔去架!
咁書院要留住叻嘅學生都要有佢吸引力嘅

我就好羨慕仔女同同學、老師間有呢份凝聚力,因為我好不幸地好憎自己間學校

醒目開學勳章 王國長老

Jovywong824 發表於 18-3-19 19:06
想請问港同足球隊練波系咪系海洋公园站旁草场練?因为校刊入面足球隊系嗰個草地场拍隊照 ...

我唔知呀,sorry

os_ecu 發表於 18-3-19 16:25
佢另有一論點, 小學上書院未經出面殘酷洗禮. 身邊同學仔無乜鬥心, hea 下 hea 下 成績成疑.
...

我朋友個仔已經畢咗業,佢又係咁講
8-)

mcl203 發表於 18-3-19 19:40
小學部仲有位網友欣賞到出po,認為數學深,家長唔去加料裁培係家長有問題,唔谷都有問題~~~
...
你吾谷到超学年就蚀咯!怪5得d学生要輕生

醒目開學勳章 王國長老

kkhon 發表於 18-3-19 19:34
呢d女生我最怕,小小年纪就咁樣,吾使18歲已成"精"去害人!

有咁嘅家長有咁嘅仔女
我女之前學日文,介紹個同學。老師問我,其實我會唔會介意?
介意咩呀........
原來老師話,曾經名校女生A自己同同學介紹老師。老師教埋同學B(分別私教)。然後A家長知道後鬧爆!話老師無問佢,佢好介意,因為B學左,就顯得佢個女唔係特別叻

如果你係呢類家長,港同真係唔適合你。我女中五中六搵到好補習老師我仲叫佢自己同同學組班,真係無黎鬥心(有咁嘅家長有咁嘅仔女)

1998Ruby1998 發表於 18-3-19 16:45
港同得十幾年歷史,但係 DSE 不論外來定親生,成績都近似而且好過好多傳統名校。

有好幾間成績好嘅學校都 ...

港同教學走另類路線。

Charlotte_mom 發表於 18-3-19 19:58
有咁嘅家長有咁嘅仔女
我女之前學日文,介紹個同學。老師問我,其實我會唔會介意?
介意咩呀........
我覺得父母教出品格有问题的孩子,將來一定係佢地自己受番。

IYY    發表於 18-3-20 11:56

Charlotte_mom 發表於 18-3-19 19:48
你都可以叫洗腦架
成班同學一齊大,又唔會明爭暗鬥,一齊升上中學都好正路丫
我的確聽唔 ...

港同同校拍拖風氣又普唔普遍?