用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問港大同學會書院是Band 1嗎?
樓主: MPSW
go

請問港大同學會書院是Band 1嗎?   [複製鏈接]

我反而喜歡佢個版面夠平實。

醒目開學勳章 王國長老

RiboMM 發表於 18-3-20 18:03
回覆 Charlotte_mom 的帖子

因為EK用家版面和設計真系好落後好老土,相當唔好用。No other choice just be ...

以一個普通用家身分講,話之佢老唔老土,最緊要岩嘴型。我強烈要求咪咁花巧tim呀,閃晒咁唔方便返工偷雞上網用

deleted ~~~

王家爸爸 發表於 18-3-20 16:17
客觀標準唔難揾,只要有足夠數據,我哋呢啲數據佬自然有辦法。情況就好似HSI、MSCI定指數成份股一樣,係靠 ...

如果透明度咁高,D校長隨時變咗英超領隊。

回覆 artroboy 的帖子

都咩年代了,還用討論區?app也是最便宜的那種形式,居然還有強制跳出廣告頁面,這是90年代末期的功能和論壇模式,可能系亞洲最落後的版面。
一個好的此類app,大致需要如下模塊,試問EK賓有用心去搞啊?

客戶及帳戶管理模塊
管理員模塊以及超級權限模塊
通訊以及即時交流管理和儲存模塊
分類篩選模塊
查詢搜索過濾以及歷史追蹤模塊
數字和字體適應模塊
數據分類和歸類模塊
各板塊效率,進度,主題等評估模塊
獎勵和懲罰追蹤模塊
資源分配和隨機統計模塊
營銷和點擊率搜索熱字主題自動記憶模塊
淺支付以及電商模塊(未來發展之用途)
廣告商模塊
各分類內容格式以及管理等上傳模板調整模塊(最差也要有3種以上不同場景和角色分配)
輔助審核校驗功能模塊
課程分類模塊
廣告自發推送管理模塊
在綫系統的分佈式網絡負載均衡處理
web平臺以上所有基本模塊的同步處理系統
數據庫和大數據收集分析功能
通訊和帳戶驗證加密以及備用安全等平臺
等等等等

EK, 太試啖,好初級的功能。翻帖子的功能都差到死,no eye see.

RiboMM 發表於 18-3-20 20:54

都咩年代了,還用討論區?app也是最便宜的那種形式,居然還有強制跳出廣告頁面,這 ...
我只係想check 資料及睇用家討論,對其他花巧野無要求。等於有人追高科技,名牌,亦有人愛斷捨離,無衝突。

醒目開學勳章 王國長老

artroboy 發表於 18-3-20 21:27
我只係想check 資料及睇用家討論,對其他花巧野無要求。等於有人追高科技,名牌,亦有人愛斷捨離,無衝突。
...

對,正如樓上話齋幾年無留言有鬼用咩

retriever 發表於 18-3-20 16:29
正係。

客觀數據好多。
客觀數據好多,但係教育局同考試局都唔會,亦都唔可以公開。大部分學校更加係詹瑞文上身,講啲唔講啲。

mcl203 發表於 18-3-20 16:54
HSI, MSCI 都係由一小撮人主觀意願下去選擇~~~
Yes and No.其實有客觀數據支持。

LingChiBaBa 發表於 18-3-20 19:06
如果透明度咁高,D校長隨時變咗英超領隊。
透明度唔高,基本上離唔開兩個原因,校長信心唔足,校長自己都矇查查。

artroboy 發表於 18-3-20 21:27
...

這同高科技一點關係都沒
因為模塊差或者沒,你check資料就唔會太方便。
香港現在之所以在這方面遠遠落後于亞太各地區,思維之落後,可見一斑

王家爸爸 發表於 18-3-20 22:26
客觀數據好多,但係教育局同考試局都唔會,亦都唔可以公開。大部分學校更加係詹瑞文上身,講啲唔講啲。 ...

校方一般有發基本資料。網上無,校報告都有。除非有人要做排行榜,先需要集整齊所有學校數據。唔係,佢只需搵佢有興趣既學校,用佢認為有意義既指標來參考。

RiboMM 發表於 18-3-21 07:11
這同高科技一點關係都沒
因為模塊差或者沒,你check資料就唔會太方便。
香港現在之所以在這方面遠遠落後于 ...
這個推論夠先進,放大速度達到光速。

RiboMM 發表於 18-3-20 20:54

都咩年代了,還用討論區?app也是最便宜的那種形式,居然還有強制跳出廣告頁面,這 ...

我都對EK APP不滿,主要係唔穩定,仲有你講既廣告。全版強迫式廣告,未必係落後,可能係廣告需求。

我覺得APP 要 THIN,功能基本就可以。反而近來開發套件多,開發係易左,但一個簡單APP,動不動幾十M。

香港唔少APP,製作似網站版既 “門戶APP”,可能製作簡單。

難與國外大型社交或討論區可比。佢哋有出API ,讓其他網站找資料,做統計,TRENDING 等。

EK 無以上用戶需求。

mcl203 發表於 18-3-20 16:54
HSI, MSCI 都係由一小撮人主觀意願下去選擇~~~

HSI 應該唔係主觀。 無記錯應係計市值和流通率。 S&P 亦係。

retriever 發表於 18-3-21 07:37

我都對EK APP不滿,主要係唔穩定,仲有你講既廣告。全版 ...
原來講EK apps,用過一兩次,的確唔好用,已經放棄。

b3410 發表於 18-3-21 08:21

有時真係需要思維發散去到宇宙,才有大到社會,細到家庭和小朋友的飛速進步。
沒有遠慮必有近憂嘛

b3410 發表於 18-3-21 08:21
N年前用過EK apps, 太唔好用

所以一早放棄, 係手機用番 Chrome/Firefox 上 EK 仲好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 18-3-21 07:23
校方一般有發基本資料。網上無,校報告都有。除非有人要做排行榜,先需要集整齊所有學校數據。唔係,佢只 ...
就係連校務報告都無至乞人憎。

little_yolky 發表於 18-3-21 08:41
就係連校務報告都無至乞人憎。

請開名!
‹ 上一主題|下一主題