用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問港大同學會書院是Band 1嗎?
樓主: MPSW
go

請問港大同學會書院是Band 1嗎?   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-3-20 13:47
定條線來做物?

最重要係果個比率對你有參考意義。
宜家唔係講緊條線有乜用? 係講緊邊個有資格去定條線?

ok3 發表於 18-3-20 13:56
宜家唔係講緊條線有乜用? 係講緊邊個有資格去定條線?

我正正係講,既然條線無用。

咁根本唔需要定條線,更加本來就無官方定義,所以談邊個有資格訂亦無意義。

ok3 發表於 18-3-20 13:25
如果冇記錯, 好似係至少85%中, 要係頭嗰40%. 只係我覺得去討論一間學校是否B1, 用input去計的話, 會有誤區  ...
可以係我俾個橙你, 你同我變咗個桔出嚟! 當然現實唔會咁誇張啦 <==== 真係有既.................

所以, 我哋一般同時睇 input & output, output自己滿意就得。

retriever 發表於 18-3-20 14:27

唔係話條線冇用。係因為冇人有資格去定條線出嚟, 人言人殊, 令條線變得冇客觀標準而冇用!

little_yolky 發表於 18-3-20 12:15
當然, 如果你覺得3322率係4X%既係B1, 咁, 大家係唔會反對你既, 你可以用自己既標準。
關於input有一個較客 ...
理論上可以相當準確咁用DSE成績定學校既BANDING,問題係B1C、B2、B3學校唔會公開太多數據,所以根本無得分析。

little_yolky 發表於 18-3-20 14:36
可以係我俾個橙你, 你同我變咗個桔出嚟! 當然現實唔會咁誇張啦
同意妳最後嗰句......"自己滿意就得"!

王家爸爸 發表於 18-3-20 16:04
理論上可以相當準確咁用DSE成績定學校既BANDING,問題係B1C、B2、B3學校唔會公開太多數據,所以根本無得分 ...
問題係直到今日都冇一個官方/大眾認可嘅客觀標準去定點樣嘅dse成績係咩banding. 去到最後又係你我一眾花生友喺度吹水

ok3 發表於 18-3-20 16:09
問題係直到今日都冇一個官方/大眾認可嘅客觀標準去定點樣嘅dse成績係咩banding. 去到最後又係你我一眾花生 ...
客觀標準唔難揾,只要有足夠數據,我哋呢啲數據佬自然有辦法。情況就好似HSI、MSCI定指數成份股一樣,係靠數據,唔需要靠吹水
問題係無數據,而教育局又唔係證監會。

ok3 發表於 18-3-20 16:09
問題係直到今日都冇一個官方/大眾認可嘅客觀標準去定點樣嘅dse成績係咩banding. 去到最後又係你我一眾花生 ...

你講緊兩樣野。

點樣算B1校, 係無。因為根本就無 B1 校呢樣野。 通俗意義,所謂B1校係最好果堆學校。呢個標籤唔需要權威,除咗要比來比去。

如果要客觀參考。大部份學校都公開DSE 基本資料,主科4,5級,3322 率。

睇下邊個PERCENTILE 你先滿意,達到自己要求;或比較兩校成績亦可。

只係無左個 B1 標籤,無得對號入座 而已。

王家爸爸 發表於 18-3-20 16:17
客觀標準唔難揾,只要有足夠數據,我哋呢啲數據佬自然有辦法。情況就好似HSI、MSCI定指數成份股一樣,係靠 ...

正係。

客觀數據好多。

隨便大家比較。

係差左個老舊 “B1” 標籤。

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 18-3-20 16:29
正係。

客觀數據好多。

我醒,一早貼greenapple條link出黎叫佢自己睇

客觀標準唔難揾,只要有足夠數據,我哋呢啲數據佬自然有辦法。情況就好似HSI、MSCI定指數成份股一樣,係靠 ...
咁要先睇下ek喺坊間嘅認受性有幾高啦

HSI, MSCI 都係由一小撮人主觀意願下去選擇~~~

ok3 發表於 18-3-20 16:51
咁要先睇下ek喺坊間嘅認受性有幾高啦

唔好理認受性高唔高, 我諗EK人氣, 一定比不少坊間排名榜/討論區高, 如果唔係你都唔會係度留言啦!

王家爸爸    發表於 18-3-20 22:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 18-3-20 16:23
你講緊兩樣野。

點樣算B1校, 係無。因為根本就無 B1 校呢樣野。 通俗意義,所謂B1校係最好果堆學校。呢 ...
你講得好啱, 學校根本就冇b1呢樣嘢。所以啲人成日問xx學係band幾? 有啲post甚至為爭議某校到底係b1c定b2a而嘈到面紅耳熱。幾無謂呢!

hkpapa852 發表於 18-3-20 17:00
唔好理認受性高唔高, 我諗EK人氣, 一定比不少坊間排名榜, 討論區高, 如果唔係你都唔會係度留言啦!
...

其實上ek嘅家長只佔好少數。積極參於討論嘅其實嚟嚟去去都係嗰班人 (包括我同你)不過我絕對同意ek嘅參考價值已經比坊好多網站/排名高。

ok3 發表於 18-3-20 17:08
其實上ek嘅家長只佔好少數。積極參於討論嘅其實嚟嚟去去都係嗰班人 (包括我同你)不過我絕對同意ek ...
其實上討論區既人唔少, 不過發言既人少.

如果再對比埋其它討論區如香討, 奧巴馬...... 更加係蚊比同牛比.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-3-20 17:10
其實上討論區既人唔少, 不過發言既人少.

如果再對比埋其它討論區如香討, 奧巴馬...... 更加係蚊比同牛比.

奧巴馬係有搵人寫稿,但討論區人氣就......

Charlotte_mom 發表於 18-3-20 17:22
幾年都無一個帖, 仲可唔可以叫討論區?

回覆 Charlotte_mom 的帖子

因為EK用家版面和設計真系好落後好老土,相當唔好用。No other choice just because of its early entry....
‹ 上一主題|下一主題