用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問港大同學會書院是Band 1嗎?
樓主: MPSW
go

請問港大同學會書院是Band 1嗎?  

mcl203 發表於 18-3-19 19:40
小學部仲有位網友欣賞到出po,認為數學深,家長唔去加料裁培係家長有問題,唔谷都有問題~~~
...
數學有啲唔同,有天份既成份,而且同一個課題,可以出得好淺,又可以出得好深。加上教育局既政策令到同校既學生差異比較大,所以老師要照顧學生既差異比較難,只好中間落墨,結果係一半學生嫌太淺,一半學生嫌太深。

王家爸爸 發表於 18-3-20 10:03
數學有啲唔同,有天份既成份,而且同一個課題,可以出得好淺,又可以出得好深。加上教育局既政策令到同校既 ...
近期D EK追神論係...水平點會出現嫌深架...個個都係強者
唔谷佢係家長唔岩...超前教育先係正道 ~~~

王家爸爸    發表於 18-3-20 15:29

回覆 mcl203 的帖子

你說得對
不是你想子女超前就超前啊! 勁操也不一定得的吧!

總要看他們自己如何....鍛鍊好學不倦成功, 就自然有合理結果

little_yolky 發表於 18-3-20 08:26
邊個有資格? 咪學校自己既資料LOL。
1. Input 計算法:根據學校input B1生量評是否B1校。但這類新進直資,  ...
問題係offically, 只有小6畢業生先會分banding. 從input計, 收幾多%嘅B1生嘅中學先算B1中學? 60%? 70%? 80%? 定90%? 從output計, 就更冇譜! 妳話 "成績好既, 就係B1". 甘點先算成績好? 點先算係B1成績? 條線定係邊? 邊個定? 妳? 我? EK嘅一眾網友? 定住我隔離屋嘅3姑同6婆?

retriever 發表於 18-3-20 09:10
咁“普遍” 即係點? 大慨比例, 我唔知行情?
忍唔到笑一陣先。你想點樣define 拍拖?其實小學高年班已經有唔少puppy love,邊個love咗邊個,邊個好似邊個男/女朋友,不過應該唔夠膽行街拖手,因為講一句說話已經心跳幾日  呢種好普遍,因為的確互相有好感,而且同學之中會認為係拍拖。

b3410 發表於 18-3-20 11:40
忍唔到笑一陣先。你想點樣define 拍拖?其實小學高年班已經有唔少puppy love,邊個love咗邊個,邊個好似邊 ...

DEFINITION 段估係雙方認為對方係男女朋友已經算。

我想知,確認呢D 關係有幾普遍。

醒目開學勳章

b3410 發表於 18-3-20 11:40
忍唔到笑一陣先。你想點樣define 拍拖?其實小學高年班已經有唔少puppy love,邊個love咗邊個,邊個好似邊 ...
我仔讀kg嗰陣已經有同學仔話有老婆添

retriever 發表於 18-3-20 11:44
DEFINITION 段估係雙方認為對方係男女朋友已經算。

我想知,確認呢D 關係有幾普遍。

good, 有definition咁返去問一問先

不過,有時會自己認為對方一樣認為係男女朋友,不過冇講出來,點算?
還有,有時主角雙方唔講,旁人又點知?

sorry, 越搞越複雜

聽學校講座,通常都係告誡同學:學業為重。我諗,大部分同學都識分輕重,會處理呢個問題的。

b3410 發表於 18-3-20 11:48
good, 有definition咁返去問一問先

不過,有時會自己認為對方一樣認為係男女朋友,不過冇講出來, ...

雙方認同,但無公開,當然都算啦,只係統計唔到姐。

呢D 青梅竹馬,互知背景既男女朋友,家長最鍾意,當然係一湘情願。

中央圖書館見過攪笑一幕,兩位媽媽介紹兩青少年子女互相認識,跟手叫佢哋共坐長椅,兩媽借故走開,轉頭在遠處裝下裝在,不斷掩咀笑。。。

相信係呀媽見子女讀齋校,見時間差唔多想佢哋在互知背景下有正常社交。

而家做父母樣樣擔帶,真係少D 心血都唔得。

b3410    發表於 18-3-20 12:20

ok3 發表於 18-3-20 11:20
問題係offically, 只有小6畢業生先會分banding. 從input計, 收幾多%嘅B1生嘅中學先算B1中學? 60%? 70%? 80% ...
當然, 如果你覺得3322率係4X%既係B1, 咁, 大家係唔會反對你既, 你可以用自己既標準。
關於input有一個較客觀既數字, 因為N年前, 教育局定英中要有一定數量頭40%既學生至可以係英中, 所以, 可以肯定當年英中大部份係B1中學, 所以家長至咁想小朋友入英中。當然, 現在因為維穩, 唔夠既中學都可以暫時keep住英中, 所以家長要睇埋個DSE成績參考下。

同學生banding 一樣, B1學校有相對客觀既參考資料, 但去到話幾多個%至係, 即係邊緣人啦, 呢D就真係家長自己考慮了。亦係咁, 家長都唔想自己小朋友做邊緣人, 因為好難定位。但好似你話, 完全無得分? 咁又唔可能。

bobbob 發表於 18-3-20 11:45
我仔讀kg嗰陣已經有同學仔話有老婆添
仲有無拖埋手仔?....

little_yolky 發表於 18-3-20 12:15
當然, 如果你覺得3322率係4X%既係B1, 咁, 大家係唔會反對你既, 你可以用自己既標準。
關於input有一個較客 ...

通俗都係睇入U 率。

類比N 年前所謂B ONE 中學,個人覺得有 40% 入 5 大應算 BAND ONE。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 18-3-20 12:19
仲有無拖埋手仔?....
幼稚園邊個無拖手?

醒目開學勳章

retriever 發表於 18-3-20 12:07

雙方認同,但無公開,當然都算啦,只係統計唔到姐。
攪到要相睇都唔算正常社交啦

bobbob 發表於 18-3-20 13:00
幼稚園邊個無拖手?
去到咁地埗...咁好大煲鳥...

醒目開學勳章

mcl203 發表於 18-3-20 13:03
去到咁地埗...咁好大煲鳥...
你啲仔女無拖過手咩?玩集體遊戲實要拖個喎

bobbob 發表於 18-3-20 13:09
你啲仔女無拖過手咩?玩集體遊戲實要拖個喎

呢個post 越睇越好笑

little_yolky 發表於 18-3-20 12:15
關於input有一個較客 ....
如果冇記錯, 好似係至少85%中, 要係頭嗰40%. 只係我覺得去討論一間學校是否B1, 用input去計的話, 會有誤區 (可以係我俾個橙你, 你同我變咗個桔出嚟! 當然現實唔會咁誇張啦) . 如果用output去計, 正如我所講, 邊個有資格去定條線出嚟!? 所以我覺得知道學校喺學術成績上嘅大慨位置 (主要係用嚟睇下同自己嗰個是否匹配)就夠了. 冇必要硬要將一間學校標籤為B1, B2......! 因為根本冇人有呢個資格.

ok3 發表於 18-3-20 13:25
如果冇記錯, 好似係至少85%中, 要係頭嗰40%. 只係我覺得去討論一間學校是否B1, 用input去計的話, 會有誤區  ...

定條線來做物?

最重要係果個比率對你有參考意義。