用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC 好嗎?
樓主: iceface
go

SPC 好嗎?  

回覆 王家爸爸 的帖子

看完上述所有內容,很欣賞你們的意見,交流和分析能力,與我想法有部份相同之處

但,我遇到難題,就系收到Ying Wa 的 offer,現在正考慮中.......
我怕萬一下星期,又收到 St. paul College 的 offer,

兩間邊間好呢?希望你們比些意見我,好嗎?非常感謝   

回覆 bigsam 的帖子

YW, SPC, 2間都係好學校, 等小朋友自己選擇
如果小朋友唔識選, 咪睇地區囉, 一間九龍, 一間港島, 如果差唔多, 梗係選唔洗過海果一間

bigsam 發表於 18-3-23 10:50
回覆 王家爸爸 的帖子

看完上述所有內容,很欣賞你們的意見,交流和分析能力,與我想法有部份相同之處
當然係St. Paul College。

IloveJJ 發表於 18-3-23 10:44
我唔識架,一隻無買過,一隻陳年舊貨。哈哈!

即係你隨時KC  & SPC 都唔揀

KC 升極都上唔到90, SPC 尋日大股東沽貨套現。即係點好呢⋯

回覆 王家爸爸 的帖子

但YW要幾多日內註冊,等得切嗎?我會簽左YW先,如SPC 唔收就兩頭唔到岸。

qwertyasdf 發表於 18-3-23 16:07
但YW要幾多日內註冊,等得切嗎?我會簽左YW先,如SPC 唔收就兩頭唔到岸。
...
先註冊YW,等SPC收先至去YW邏返份小六學生資料表。

回覆 王家爸爸 的帖子

個人認為 YW SPC 差不多。敢問王家爸爸,為何建議選後者?謝謝。

王家爸爸 發表於 18-3-23 15:11
當然係St. Paul College。

回覆 王家爸爸 的帖子

我仔已經註冊了英華,仲去埋遊學團,下星期SPC 收唔收佢都唔理。仔已經大個,點解唔直接問佢想唔想?學校環境、面試的感覺、學費、學校的課程、高中選科如何......小朋友like 邊間咪邊間囉,佢心中應該有數,當然要解釋你選人,人選你,最後選完都可能唔如願,要睇緣份。YW 有齊仔仔想讀男校,打籃球和中樂團,YW收仔仔已經開始諗點準備升中,呈三在無壓力下考得幾好,佢成個人鬆晒。我覺得反正2間都唔錯,又係佢自己考返黎,點解唔放手比仔選擇呢?

manmonster 發表於 18-3-23 18:47
回覆 王家爸爸 的帖子

個人認為 YW SPC 差不多。敢問王家爸爸,為何建議選後者?謝謝。 ...
都係嗰句,自己親自去了解。

王家爸爸 發表於 18-3-23 22:47
都係嗰句,自己親自去了解。

「表面了解」定「深入了解」?
只了解光面?有機會了解到陰面嗎?

回覆樓主

其實任何學校都有能力不足的同學,如果真的跟唔上,出去搵間合適學校,甚至誇區,都是沒問題的。

IloveJJ 發表於 18-3-24 09:41
响EK BK也可了解呀!我就聽過其中一間的家長,說因為兒子成績不夠好,怕中三揀不到科,而想轉去地區學校了 ...

除要了解學生,更緊要係了解校方對各項事情的真正處事手法!

講座及open day只會見光不會見陰!!!

ppmmbb 發表於 18-3-24 13:56
除要了解學生,更緊要係了解校方對各項事情的真正處事手法!

講座及open day只會見光不會見陰!!!:quie ...
請問是否有什麼事發生過?可否明示?謝謝!

IloveJJ 發表於 18-3-24 16:01
都係,但點先了解到呢?
同啲學生傾下,我每次都會咁做。

IloveJJ 發表於 18-3-24 16:20
我有,但我有個疑問,係响開放日幫手既,應該不是全部學生吧?咁對學校無歸屬感或表現唔好的,其實係咪唔 ...
其實間間都有叻,有唔係咁叻的學生。如果開放日見到都係叻或者歸屬感強的同學,已經知道學校最叻去到邊,已經可以分辨到適不適合自己。
我會教小朋友自己feel 下,想唔想同佢哋做同學。如果話好想,好想就join 入去,咁就要努力喇。

如果覺得麻麻,就暫時唔考慮。