用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC 好嗎?
樓主: iceface
go

SPC 好嗎?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-3-24 21:59
「最叻去到邊」?可能我無咁自信,我睇親既學校,我反而係諗最差既係點?因為我唔係咁相信我仔去呢啲學校會 ...
你今日都去咗!可能偶遇過添  阿仔參觀後話,好酷!好多學院可以玩!可能我講的唔清楚,唔係最叻,應該係比較投入的學生。如果自己小朋友入去,俾心機,点都唔會最差。通常最差的同學,唔關資質,好多時候都是因為冇心機讀書。如果冇心機,讀邊間都一樣。

如果中學可以激勵到小朋友保持學習興趣動機,我又唔擔心會讀唔到。

IloveJJ 發表於 18-3-24 16:20
我有,但我有個疑問,係响開放日幫手既,應該不是全部學生吧?咁對學校無歸屬感或表現唔好的,其實係咪唔 ...
我唔會淨係問幫手既學生,試下問埋其他學生,例如返學校溫習既。

IloveJJ 發表於 18-3-24 16:01
都係,但點先了解到呢?

唔知点解我成日觉得你地越諗得深入,越考慮到每个細節,就越俾得多障礙自己去選擇。我果时只靠女人直觉(嚇死-众daddy), 上網睇心儀学校網設計(user friendly? 资訊足?),去简介会(睇流程安排暢順度、校長主任老師講話內容态度、參观校舍……我从未同-个学生傾过偈,但鈡意偷偷望佢地……仲有……好多人話無聊,但我喜欢探下个厠所)~女人直觉真係感覺到好多野,信自己!

家姐只係中等生,简单d, 总之入到band1校就感謝主,所以乜学校多唔多活动呀(其实间间基本野实有),中四揀科係咪套餐呀(band1头好少唔俾人揀三科……到时隨机应变咯,反正我女数唔叻,估佢唔係理科人,基本上唔洗同人爭),-律唔洗担心。我个人真幾重視个校長,佢既presentation好影響我对间学校既印象。

到阿妹就更易揀,已去过幾间。而且家姐幼稚園同学我仲有联絡,連同我自己同学d女,好多间学校(SMCC, MCS, HY, GH, SPCS, DGS)都可以问佢地。係EK亦識到幾个好朋友,仔女又係唔同学校讀,要請教亦可~

唔好諗太多,船头惊鬼船尾惊賊。间间学校都有好有唔好既地方,自己排下序,边样最重要边样無乜所謂,总係要取捨,总会有代价要付出既,明白左就-d都唔难揀。

IloveJJ 發表於 18-3-25 10:14
開放日都有返學校溫書既學生?咁嘈點溫呀?

可能是沒有被挑選做推廣大使,自己回校爭取做後備?

IloveJJ 發表於 18-3-25 10:14
開放日都有返學校溫書既學生?咁嘈點溫呀?
我係講係入學講座既時候。開放日更容易,啲學生(即使唔係幫手既學生)都會著校服返去玩。

IloveJJ 發表於 18-3-25 10:17
我覺得QC真係明顯高好多!同一個童軍,三間學校分別好大; 啲學生,亦各有唔同style ; 唔同學校學生既目標, ...
當然有分别啦!企出黎个款都唔同d.

回覆樓主

其實有必要同其他學校比嗎?視乎自己小朋友能力,叻仔入到QC咪恭喜大家,如果入到SPC都令我羨慕不已。
另外,每家學校開放日,找一些smart學生招呼家長賓客是常識吧?!難道找一些上面家長想見的不愛讀書,不投入的學生,簡直倒自己米啦!

IloveJJ 發表於 18-3-25 11:12
但令我詫異的是,嗰幾個全都係軒小升上去的(即是可能是聯繫或抽入),反而我之前去其他男校,學生係嚟自不 ...
軒小本身都晤小野啦~

IloveJJ 發表於 18-3-25 11:42
不知老師用咩原因去選人?我識人個仔尋日去QC幫手,佢讀F1,讀得不算好,都係聯繫小學上。
...

琴日QC開放日禮堂入面Form 1生要全部出席,没有甄選。學校给機會自己學生學習主動面對群眾,没有特別教導學生如何準備及present,我作為家長都有点驚訝及感動學生擁有如此能力,包括自己兒子。

IYY    發表於 18-3-26 12:54

IloveJJ 發表於 18-3-25 11:12
但令我詫異的是,嗰幾個全都係軒小升上去的(即是可能是聯繫或抽入),反而我之前去其他男校,學生係嚟自不 ...
我有親戚灣仔區名小教,據講軒小程度都係一般咋,但佢認為spc小學好好多喎。不過宜家人口多咗,乜都爭崩頭啫。
‹ 上一主題|下一主題